neděle 21. července 2013

Tajemný anděl [RC RECENZE]

S Říší temnot byste si neměli zahrávat
Autor: L.J. Smith
Série: Říše temnot
Díl: 4
Počet stran: 208
Překlad: Milena Hordinová
Nakladatelství: Fragment, duben 2013 
Originál: Night World - Dark Angel
Doba čtení: 1 den, červen 2013, v čj



Gillian je jako šedá myš. Na škole je totální looser. Při hodinách se nikdy nehlásí, na obědě sedívá v nejpustějším koutě a ostatních žáků si nevšímá. Její nejlepší kamarádka Amy je na tom stejně, až na to že má kluka, který ji nadevše miluje. Gillian nikdy nepoznala pravou lásku, jen chvilkové pobláznění. Třeba do kluka, kterého by nikdy nemohla mít. Davida. Jednou když Amy na Gill po škole nepočká a odjede si se svým přítelem, musí Gillian jít domu pěšky. Školní autobus už je taky dávno v čudu, takže cesta po silnici je nejlepším řešením. A pak, někdy uprostřed cesty, se to stane.
Je jasné, že Gillian měla umřít, ale z nějakého důvodu ji tajemný Anděl zachránil. Ještě předtím, než měla vstoupit za nebeskou bránu, ji vyhledal a řekl ji, že zemřela ještě moc brzy, a že se může vrátit zpět do svého života. V Gillian zavládnou rozporuplné pocity. Měla by se vrátit do svého ubohého života, kde je nicka, anebo konečně najít klid v nebi? A co víc, stojí Gillian za to žít?


""Ty jsi divnej anděl.""

Každý díl Říše temnot je nevázaný krátký příběh od L.J. Smith. Je zvláštní, že já zrovna čtu čtvrtý díl jako první, ale když to není na žádné pokračování, tak je to snad jedno. Jak jsem si nějak dala dohromady, tak Říše temnot je něco jako místo pro zlé démony s božskou tváří. Dobře zas tak chytrá nejsem, je to napsáno hned na první stránce, něco jako úvod. Ale i tenhle kratičký úvod mi pomohl k budoucímu pochopení.

Není pohádka jako pohádka
Jak se dalo vyčíst hned od začátku, tak Gillian to opravdu nemá v životě lehké. Za to že je ve škole nevýrazná si může sama, ale za to, že její matka pořád nasává, to asi ne. Z maminky snů se během několika let stala nepříjemná alkoholička. U tohoto s Gill celkem soucítím, můj táta je taky skoro pořád v limbu, takže vím, jak jsou lidé hned nepříjemní a jak se jejich osobnost rychle mění.

Co se týče příběhu, tak měl docela pěkný nápad. Zachráněná andělem, který je ze začátku jako příjemný týpek, ale postupně se ukazuje jeho pravá tvář, moc pěkný. Skoro jak z nějakého hororu. Jedna věc mě však na knize neskutečně zamrzela. A to, že asi někde v půlce mi začínalo docházet o co tu vlastně jde. Děj jsem si dokázala domyslet sama a už jsem jenom čekala, kdy se má jasnovidecká předpověď vyplní. Hodně rychle se vyplnila. Samotná Říše temnot v knížce byla zmíněna jenom okrajem a moc jsme se u ní neohřáli. Nejspíš to bylo v předchozích dílech jinak, to však já nemohu posoudit.


Gillian mi v některých chvílích připadala opravdu nemožná. No, možná by ji vystihovalo spíš přídavné jméno hloupá. Pokud jsem slepá, tak si pořídím brýle, ne? Ale dobře na hloupost s brýlemi asi nepůjdeme, že? Ke všem koncům jsem ráda, že knížka nekončila otevřeně, to bych si pak s radostí hodila mašli o nejbližší strom!

+ Hodnocení: 3 hvězdičky
++ Tímto mockrát děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku!

1 komentář:

  1. Teším sa na knihu, táto séria sa mi zatiaľ celkom páči, nič svetoborné, ale predsa sa dá čítať 8)

    OdpovědětVymazat