pondělí 29. července 2013

Skrytá [RC RECENZE]

Před nimi se neschováš
Autor: Marianne Curley
Série: Avena
Díl: 1
Počet stran: 288
Překlad: Naďa Funioková
Nakladatelství: Jota, červen 2013
Originál: Hidden
Doba čtení: 3 dny, červenec 2013, v čj



Ebony byla vždycky jiná. Fialové oči, neuvěřitelná síla, výborný zrak a sluch - tím vším se odlišovala. Většinu svého života strávila doma na farmě, kde ji vychovávali její rodiče. Na rozdíl od ostatních dětí vůbec nechodila do školy, jelikož ji učili doma - poprvé do ní šla teprve minulý rok. Našla si svou nejlepší kamarádku, se kterou má společné hobby. Obě rády jezdí na koních. Celý život Ebony věděla, že s ní něco není dobře. A pak jednoho večera potkala kluka, ke kterému ji to ihned začalo táhnout. Tou dobou ještě nevěděla, jaké tajemství se skrývá za jejím narozením.

"To pouto mezi námi je přímo elektrizující."

Je libo trochu andělské romance s dávkou mystiky a tajemství? Pokud odpověď zní ano, tak je Skrytá přesně to, po čem byste měli v nejbližší době sáhnout. Po svém neúspěšném natrefení na sérii Pád od Lauren Kate jsem si řekla, že si od andělů dám chvíli pokoj. A hle! Několik měsíců uplynulo a já jsem se dostala k této knize, která se mi zalíbila již od prvního pohledu. Sice je obálka převzatá od originálu, ale je opravdu bravurní - aneb není nad dobré počtení s nádhernou obálkou!

Věřím, že se dá Skrytá přečíst i v jednom dnu, protože je velice čtivá. Na to jak nemá kniha zrovna veliký rozsah, se skládá ze 45 kapitol. Musím říct, že některé třístránkové kapitoly bych klidně nepostrádala, ale pak by to určitě nebylo ono. Hned na začátku příběhu dostáváme nevyřčenou otázku: "Kdo je Ebony?" Dobře, odpověď je trochu více než jasná, ale i tak jsem si odhalování pravdy užívala.

Děj je vyprávěný z dvou pohledů - ze strany hlavní hrdinky Ebony, a pak ještě z pohledu Jordana. Jordan je onen kluk, kterého Ebony potkala, a ke kterému ji to tak moc táhlo. Leč nemám rozdvojené vyprávění zrovna v lásce, tak u téhle knihy jsem si toho moc nevšímala. Brala jsem to prostě tak, jak to bylo. Samozřejmě jsem si občas přála, abych mohla číst jenom za jednu postavu, ale to bylo pouze ve chvílích, kdy jedna kapitola skončila otevřeně a já se přesunula do naprosto jiného děje.

"Tři srdce, dva světy, jedno tajemství."

Jako v jedné z mnoha Young Adult knih i zde se pomalu začal objevovat milostný trojúhelník. Opravdu to ze začátku vypadalo naprosto nevině, ale nakonec všichni přiznali svou pravou barvu. Stačí napsat jedno. Jordan - Ebony - Thane. A že jsem zapomněla napsat, kdo je Thane? Dobře, stává se mi dost často, že zapomínám na důležité postavy, takže ho teď představím.

Thane je anděl. "Překvapivé, že?" Přišel na Zemi, aby našel Ebony a skrze Jordana s ní chce vyjednávat. Ihned co se tenhle 'anděl' objevil na scéně, tak jsem začala mít knihu ráda ještě víc, jelikož není nad přitažlivého sluhu z nebes. Vlastně v tomto případě z Aveny. Avena je místo - svět, jenž odedávna patří andělům. Kdybych si měla vybrat mezi Jordanem a Thanem, tak si rozhodně vyberu Thana, ale věřím, že každý si v knize najde svého vlastního hrdinu.

Skrytá dokáže chytnou za srdce, ale umí i pohrozit. Myslím si, že první díl dokázal skvěle navnadit na další pokračování, a i když jsem měla občas nutkání s Ebony prohodit nejbližší okno, tak to bylo opravdu pěkně napsané. Nechci být žádná Cruela, a tak se těším na další dobrodružství ze světa Marianne Curleyové.

+Hodnocení: 4 hvězdičky
++ Děkuji internetovému knihkupectví Knihcentrum za poskytnutí recenzního výtisku! Knihu si můžete zakoupit zde: Avena - Skrytá.

3 komentáře:

  1. Tak tohle vypadá opravdu zajímavě. S anděly jsem se zatím setkala jen v jedné serii a to Hush, Hush od Beccy Fitzpatrick a musím říct, že tam na mně taky žádný valný dojem neudělali. Ale těžko soudit, ani jsem to nedočetla :D Ale tohle se mi (zatím) líbí. I ta obálka, i ta recenze :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. První díl série Hush Hush mám doma, ale ještě jsem se do něj nepustila. Tak snad to u mě nebude tak hrozný. :D No a Skrytou zkus, uvidíš. :))

      Vymazat
  2. Po tvé recenzi mám strašnou chuť si knížku přečíst :D

    OdpovědětVymazat