úterý 26. března 2013

Eragon [RC RECENZE]

Jeden chlapec, jeden drak,
svět dobrodružství. Fantasy bestseller Eragon z pera patnáctiletého Christophera Paoliniho, který nadchl miliony čtenářů po celém světě. Vypráví příběh chudého farmářského chlapce, který najde v Dračích horách modrý kámen, z něhož se vyklube dračí mládě - Safira. Spolu se vydají na nebezpečnou cestu královstvím ovládaným králem, jehož zlo nezná mezí. Dokáže Eragon naplnit své předurčení a převzít břímě legendárních Dračích jezdců? Osud království možná leží v jeho rukou...









Autor: Christopher Paolini
Série: Odkaz Dračích jezdců
Díl: 1
Počet stran: 488
Překlad: Olga Staníčková
Vydalo: Fragment, 2004


Kousek děje
V dobách, kdy ještě magie a kouzla byla na denním pořádku, kdy lidé nevěděli, co je to elektřina, kdy žili na Zemi elfové, trpaslíci a jiné bytosti a kdy byl mezi všemi mír, tak zde  byli dračí Jezdci. Právě díky těmto Jezdcům byl na světě klid a mír. Drak a jeho jezdec byli nejmocnější na světě. Dokud jeden z Jezdců nezradil zbytek, bývalo jich spousta, ale v době kde žije náš hlavní hrdina, už žádní nejsou.

Eragon je patnáctiletý kluk, který žije na farmě se svým strýcem a bratrancem. Jednoho dne, kdy se vydá na lov do Dračích hor, tak záhadně objeví kámen, který si s sebou odnese domů. Kámen je safírově modrý a vypadá velice ceně, a proto se ho pokouší prodat, ale kdykoliv se zmíní o tom, kde ho našel, lidé se okamžitě stáhnou zpět do své prašivé ulity. Tento důvod donutí Eragona si kámen nechat.

Ani ne za tak dlouhou dobu kámen jedné noci pukne a vylíhne se ze něj dračí mládě. Jakmile se ho Eragon dotkne, vytvoří se mu na ruce stříbrná značka, která ho váže k drakovi silným poutem. Eragon se stává Dračím jezdcem, ale všechno nebude jako procházka růžovým sadem.

Postavy
Vesnický vypravěč, který Eragonovi v mnohém pomůže, se jmenuje Brom, a jeho věk a původ není nikomu znám. Dokud vypráví úžasné příběhy, tak se o něj nikdo nezajímá.
A jak vůbec Eragon pojmenoval svého dráčka? Jakmile tajně vytáhl z Broma různá jména draků, tak je všechny zkoušel na svého draka, ze kterého se vyklubala dračice. Ona sama si vybrala jméno Safira.
Galbatorix - ono jméno lidského Jezdce, který kvůli smrti svého draka zradil zbytek Jezdců -. Je velice starý, ale i tak je nynějším králem celé Alagaësie. Kdyby se o Eragonovi dozvěděl, s největší pravděpodobností by ho zabil. To je o důvod víc, aby se před ním Eragon se Safirou schovávali.

Moje názory a pocity
Kdo by neznal dvojici Eragon a Safira? Ať už ve filmu, nebo v knize, v obojím narazíte na dobrodružství mladého Jezdce a jeho draka. Na začátek vám řeknu, že jsem strašně ráda, že jsem film neviděla, protože jinak bych si knihu tak moc neužila. Ovšem na film se kouknu co nejdřív, abych ho mohla s knihou srovnat a porovnat. V nejbližší době si prostě udělám hezký večer u televize.

U knížky strávíte pěkné chvíle, a jakmile se začtete do příběhu, nebudete ochotni dát knihu z ruky. Uvidíte Eragonovu proměnu, kdy se z vesnického chlapce stane opravdový muž. A jelikož je kniha veliká (doslovně), budete s ní vzhůru jen kvůli tomu, abyste se dozvěděli, co že se to zase Eragonovi přihodilo. Nastanou okamžiky, kdy si budete chtít vytrhat všechny vlasy, anebo bručet dojetím. Tohle vše jsem zažila já a doufám, že i vy na tom budete stejně!

Jediné, co mi tak nějak vadilo, byly zvláštní názvy. Musela jsem je přecházet, protože ani hlava mi je nebrala. Toť nejspíš mé jediné minus.. Naopak co mě velice potěšilo, byl slovník, který se nacházel až na úplném konci knihy. Občas jsem tam zabrousila, když jsem zrovna nevěděla, co určité pojmy znamenají. Jde vidět, že Paolini myslel úplně na všechno. Napsal takovouhle úžasnou knihu, ho určitě muselo stát mnoho sil a já před ním smekám imaginární klobouk!





Eragonův příběh mě chytil za srdce a ne a ne se ho pustit. Celá knížka byla plná napětí a nečekaných obratů. Párkrát jsem se přistihla, jak sama sním o tom, že bych našla u nás v lesoparku dračí vejce. Kdo by nechtěl jako mazlíčka dráčka? Pokud byste nějakého našli, kontaktujte mě dříve než vyšetřovatele paranormálních jevů! Děkuji!


Závěr
Když jsem poprvé vzala Eragona do ruky, myslela jsem si, že ji přečtu tak za rok, ale ono "BUM" a kniha byla ani ne po týdnu za mnou. Eragon by mě totiž nenechal spát, kdybych se na něj vykašlala - to bych samozřejmě neudělala -. Udělejte vy něco pro své mozkové závity a přečtěte si tuhle úžasnou knihu!

Obálky
Eragon má ještě jednu obálku, která stojí za ukázání. Je to filmová podoba obálky. A jelikož ostatní obálky jsou podobné přidám jen tu filmovou. 
Doba čtení:  6 dní, březen 2013, v českém jazyce

Hodnocení
5 hvězdiček

Tímto děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku!
Knihu si můžete objednat ZDE.

2 komentáře:

  1. Je to skvělá knížka! :) Momentálně se chystám na poslední díl. :D :)

    OdpovědětVymazat
  2. Achjo měla bych si to konečně přečíst, ale těch skvělých knih je tolik a doma jich mám tolik a nevím co dřív :D

    OdpovědětVymazat