úterý 25. prosince 2012

Princezniny deníky [RECENZE]


Autor: Meg Cabot
Díl: 1
Nakladatelství: Knižní klub
Překlad: Eva Lapáčková
Počet stran: 232
Anotace: Mia Thermopolisová je obyčejná americká čtrnáctiletá dívka. Má běžné starosti jako spolužáci - propadá z matiky, její matka chodí s jejím učitelem, je nešťastně zamilovaná a pořád jí ne a ne narůst prsa. A ke všemu se dozví, že je princezna a dědička trůnu malého evropského knížectví. Teprve teď jí začínají problémy. Jak má tohle utajit před kamarádkami, když ji do školy vozí limuzínou osobní ochranka a po vyučování musí brát hodiny princeznování u nenáviděné Grandmére? Proč nemůže být zase jen obyčejná Mia? K překvapení všech - a nejvíc jí samé - se ale ukáže, že Mia je pro roli princezny jako stvořená.

Která dívka by se v dnešním světě nechtěla stát princeznou? Mia je rozhodně jednou z těch, která by radši skočila z okna, než aby se stala monarchou. Nikdy v životě by ji nenapadlo, že se jí brzy stane. S titulem princezny přicházejí i jisté povinnosti a z Mii se stane v několika týdnech celkem ucházející robot.


Mia je hrdá vegetariánka a nadšenkyně Greenpeace. Má kocoura jménem Louie, který váží snad tunu. Její nejlepší kamarádkou je ztřeštěná Lilly, která má svůj vlastní televizní pořad. A kdo je Miina tajná láska? No přeci Josh Richer, do kterého už je zamilovaná už pěkně dlouho. Je to nejhezčí kluk na škole, jenomže problém je v tom, že chodí s tou největší nánou na světě.

Když zjistí o svém tátovi pravdu, to že je kníže Genovie, úplně se zhroutí, protože to tím pádem znamená, že ona je PRINCEZNA GENOVIE!!! Čtrnáct let jí její rodiče lhali přímo do očí. V hlavě se jí roní miliony otázek, ale jednu věc má jasnou. Lilly se to nesmí nikdy dozvědět!

Můj názor:
Kniha se mi opravdu velice líbila, jedna vtipná scéna za druhou. Zpracování ve formě deníku je skvělý nápad, někdy jsou to dlouhé vyprávění z Miiny strany a někdy pouze jeden, či dvě řádky. Ale pokaždé se dozvíte přesně to, co potřebujete vědět. Občas mi dělalo problém rozluštit nějaké francouzké nápisy, ale naštěstí vím, jak se čte Genovia. <<díky filmu.. :D

Ale bohužel mi knihu zkazilo právě to, že jsem viděla oba dva filmy. :// Kdyby to bylo naopak, že jsem dříve četla knihu a až pak viděla film, tak by všechno bylo super.
Ale bohužel.. Prostě jsem si nezvykla na to, že babička Mii je zlá čarodějnice, že Miin otec žije. Že se ve škole objevují jiné postavy, než ty které znám. Proč se řidič Mii nejmenuje "Džouí"?:D že děj je trochu odlišný. Ale nejvíc mě překvapilo, že Mie je teprve čtrnáct! 

Těm, co film neviděli, knihu velice doporučuji. Opravdu by se vám mohla líbit. A těm, co film viděli, ať si ji přečtou taky, obohatíte se o spoustu zajímavostí. :))

Reakce po dočtení knihy: Kde seženu další díl? << ale fakt nevíte, kde se dají koupit? :))

Hodnocení
3 hvězdičky

5 komentářů:

  1. čítala som všetky diely tejto série a môžem povedať že sa mi celkom páčili :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se také líbí, akorát kvůli tomu blbému filmu, mi to zkazilo dojem.. :))

      Vymazat
    2. áno, ten film je blbo natočený :) najprv som vôbec nevedela že je podla tej knihy :)

      Vymazat
  2. Naozja skvelá kniha, moc sa mi páčila 8) ja mám v PC ostatné diely, ak máš záujem, tak mi napíš na di_va22@azet.sk a ja ti to pošlem 8)

    OdpovědětVymazat
  3. Mne sa denníky tiež páčili. Nie ako kniha, ktorú musím nutne vlastniť, ale taká super oddychovka. To už však bolo dosť dávno. Neviem, či ich zoženieš aj inde než v knižnici. Možno v antikvariáte. Alebo od E_v_E, ako som si práve všimla. :D

    OdpovědětVymazat