pondělí 11. srpna 2014

Bez naděje [RECENZE]

Autor: Colleen Hoover
Série: Bez naděje
Díl: 1
Počet stran: 384
Překlad: Jana Jašová
Nakladatelství: YOLI, 2014
Originál: Hopeless
Doba čtení: 3 dny, červenec 2014, v čj



Když se sedmnáctiletá Sky seznámí s Deanem Holderem – možná jediným klukem, jehož provází ještě horší pověst než ji – něco se v ní změní. S ním poprvé ucítí něco, co v ní všechny povrchní známosti předtím probudit nedokázaly. Holder ji uchvátí i vyděsí už během prvního setkání, ale hlavně ji dokáže probrat z citové otupělosti, kterou už začala považovat za součást své povahy. A vyvolat v ní vzpomínky na minulost... vzpomínky tak bolestné, že by si přála nechat je dál hluboko pohřbené.


"Vím, že tenkrát bych nedokázala nikomu vysvětlit, co se mi děje,
protože jsem to sama nechápala."

Jízda na horské dráze. Jednoduchý popis toho, co jsem při čtení tohoto literárního kousku zažívala. Hned po první kapitole jsem si byla naprosto jistá, že Bez naděje je přesně stvořená pro mě. A je jedno, že na přesvědčení mi stačily pouhé tři stránky, když totiž objevíte knihu, co vám skvěle sedne, tak na ničem jiném nezáleží.

Začátek byl vskutku zajímavý. Byla jsem vtažena do scény, která se měla stát až později, a vůbec jsem nevěděla o co jde. Nevadilo mi to, protože z každé věty čišely velké emoce. Abyste to pochopili, kapitoly nejsou číslované, ale jsou nadepsány jako v nějakém deníčku. Přesné datum a čas. Připadá mi to roztomilé, jenže jsem se díky tomu taky občas ztrácela. Komické bylo, když jsem potom naštvaně listovala, abych zjistila předchozí datum.

Hlavní hrdinka, Sky, je mladá dívka, která si nepamatuje na své dětství. Spokojeně si žije se svou adoptivní matkou Karen a hned ve vedlejším domě má nejlepší kamarádku Six. Ale její srdce něco postrádá. Nikdy nepocítila pravou lásku. Teprve když potkává Holdera, cítí, že se něco změnilo.

Koho by nepřitahovala tajemnost jistého pohledného muže, co na vás stále hází pohledy? Jelikož jsem začala věřit na lásku na první pohled, tak jsem jim oběma neskutečně držela palce. Mám pocit, že se ze mě stává beznadějná romantička, a tento příběh mě ještě více nakopl směrem k mé potrhlosti. I ty žhavější scény mému šílenství moc nenapomohly.


"Jeho modré oči mě několik vteřin mlčky hypnotizovaly."

Postavy, prostředí, zápletka, všechno se mi to hrozně zamlouvalo. Zachytit mou pozornost také nebyl žádný problém, jelikož jsem byla tak napnutá, že jsem se skoro nemohla od knihy odtrhnout. Když se pomalu odkrývá něco tajemného, tak jsem vždycky jako na trní. Nemohu si pomoci a snažím se odhadnout, co se stalo. Jakmile zapadly střípky ze skládačky do sebe, tak jsem jenom koukala. Mám ráda náhodné a velké zvraty, takže jsem se při pár věcech nestačila divit.

Jestli se do tohoto příběhu pustíte, tak na to hlavně jděte bez předsudků. Nic si neslibujte, nic neočekávejte - dejte tomu volný průběh a všechno si to užijte! Pokud jste četli Překroč svůj stín od Katie McGarry, tak by se vám toto dílo mohlo také líbit. Máte chuť na napínavý a strhující doják? Jste na té správné vlně! Bez naděje doporučuji všem, co se nebojí zažít dech beroucí dobrodružství při čtení báječné knihy!

+ Hodnocení: 4 hvězdičky

2 komentáře:

  1. Od Hopeless jsem nic neočekávala a nakonec jsem byla i celkem dost překvapená. Velice povedené čtení.

    Mohla bych i doporučit knížku od stejné autorky - Maybe Someday. To je úplně jiná liga. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Krásná recenze, knihu se chystám číst příští měsíc a hrozně se na ni těším!

    OdpovědětVymazat