sobota 5. července 2014

Proroctví [RC RECENZE]

Autor: Josephine Angelini
Série: Starcrossed
Díl: 1
Počet stran: 384
Překlad: Alžběta Dvořáková
Nakladatelství: CooBoo, 2014
Originál: Starcrossed
Doba čtení: 4 dny, červen 2014, v čj



Helen byla vždycky jiná. Už od malička se lišila od svých vrstevníků. Na ostrově, kde se zná skoro každý s každým si žije se svým otcem Jerrym. Matku si vůbec nepamatuje, protože doma nemají žádnou fotografii, ale Jerry o ní říká, že byla nádherná. Se svou nejlepší kamarádkou Claire zažívá skvělé dny. Všechno by mělo plynout tak jako doteď, jenomže to by se na ostrov nesměla přistěhovat nová rodina. Rodina Délosových, která převrátí Helen život vzhůru nohama. Konečně o sobě zjistí celou pravdu, ale cena za ni bude velká. Měla by toho litovat?


"Na okamžik dostala strach, jestli se jí skutečně nezačíná zmocňovat šílenství."

Jakmile jsem zjistila, že u nás tato knížka bude vycházet, tak jsem byla nadšená. Proroctví jsem měla vyhlídnuté už jen díky tomu, že se zaobírá mytologií. Příběhy, které jsou okořeněny něčím podobným se mi dost líbí, takže jsem měla jasno. Druhotně mou pozornost upoutala i obálka, která vrhala dojmy na všechny strany. Naživo možná není tak fialová, ale i tak je nádherná.

Seznamte se s Helen, s dívkou, jenž převyšuje všechny ve svém okolí nejen svou výškou ale i krásou. Navíc dokáže běhat rychleji, než kdokoliv jiný. Avšak samotná hlavní hrdinka není na tyto své přednosti zrovna hrdá. Hned po několika stránkách mi bylo jasné, že se za tím vším vězí nějaká čertovina. Helen mi připadala milá, její mínus bylo, že si nedokázala uvědomit věci, co byly nadmíru jasné.

Začátek knihy byl zajímavý, ale příběh se rozjížděl dle mého pomalu. Prozatím jsem se alespoň mohla rozkoukat a pořádně si zapamatovat jména postav. Třeba se mi chvíli pletlo, že Jerry je vlastně Helenin otec - ale to je jen taková maličkost. Velkou roli sehrál Lucas, který pro mě byl od prvního okamžiku krasavec týdne. Hodně jsem si oblíbila Claire a Matta, protože jsou to velmi obětaví a vtipní přátelé. Zejména Claire měla většinou peprné poznámky.

Když jsem tedy poznala všechny důležité osoby, přišel čas na zápletku. A že byla pěkně zamotaná. Všechny tajnosti o Helen a nové rodině Délosových, co se přistěhovala na ostrov, se začaly krůček po krůčku odhalovat. Říkám předem, že některé věci se dají domyslet, ale radím vám, nechejte se překvapit, protože to stojí za to.

"Právě jsi mi pomohl a já jsem ti vděčná.
Ale taky jsem tě opravdu pořád připravená zabít."

Příběh je psán v er formě a minulém času, což je podle mě dobrá kombinace. Sice bych uvítala spíše ich formu, ale to je jen protože ji mám mnohem radši. Přijde mi osobitější a čtenář se s hlavním hrdinou/kou lépe sžije. Děj běžel podle Helenina rozvrhu, ale párkrát se změnil i na pohled jiné vedlejší postavy. Byla to taková hodící se výměna prostředí, ale vážně jen krátkodobá.

Řecká mytologie, která se zde objevila mi byla sympatická. Byla do díla nápaditě vložena a příjemným způsobem vyjádřena. Trojská válka, čtyři rody proti sobě, bohové, polobohové a mnoho dalšího. Pokud jste někdy narazili na dílo Ricka Riordana, pak by se vám toto mohlo líbit.

Jsem ráda, že jsem měla tu možnost si Proroctví přečíst. Občas mě z některých scén mrazilo v zádech, jelikož jsem si představovala, že by se mi mělo něco podobného stát. Čtivost byla vcelku dobrá, jakmile se něco dělo, hned se četlo líp. Sem-tam jsem narazila na lehce klišoidní moment, ale to k romantické knížce přece patří. Pokud máte chuť na příběh o nešťastné lásce, tak jste na správných kolejích. Hodně zdaru při čtení!

+ Hodnocení: 4 hvězdičky
++ Mockrát děkuji nakladatelství CooBoo za poskytnutí recenzního výtisku.

10 komentářů:

  1. Chtěla bych si knížku koupit. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Super recenze :) Knihu si plánuju brzo koupit a přečíst :)

    OdpovědětVymazat
  3. Moc pěkná recenze. Kniha mě opravdu zaujala. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Neviem, či ti to ešte nikdy nikto nepovedal, ale máš veľmi tmavé písmenká oproti pozadiu a skoro vôbec nevidno text. Nemohla by si písmená trochu zosvetliť, lebo sa to číta veľmi ťažko? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To nikdo si zatím nestěžoval a mně samotné to problém nedělá, ale klidně to můžu zkusit zesvětlit. :)

      Vymazat
    2. To naozaj? Tak je chyba asi vo mne. :D Ale ďakujem. :)

      Vymazat
    3. Musím se přidat k Aly V., také bych uvítala větší kontrast mezi pozadím a písmem, tvé články by se mi pak četly mnohem lépe... :)

      Vymazat
  5. Síce je pravda, že každému sa páči iné, ale toto hodnotenie vážne nechápem. To bola taká neskutočná kravina táto kniha, že proste nechápem, ako sa môže niekomu páčiť :D

    OdpovědětVymazat
  6. Pěkné. Dneska se do ni chystám pustit :)

    OdpovědětVymazat
  7. Som veľmi zvedavá, väčšina knihu ohovorí, chcem si vytvoriť svoj názor a bohovia ma zaujímajú. Navyše obálka je krásna, kvôli tomu som si knihu všimla už keď vychádzala v originále 8)

    OdpovědětVymazat