pondělí 23. června 2014

Překroč svůj stín [RECENZE]

Autor: Katie McGarry
Série: Pushing the Limits
Díl: 1
Počet stran: 376
Překlad: Adéla Špínová
Nakladatelství: CooBoo, 2014
Originál: Pushing the Limits
Doba čtení: 2 dny, červen 2014, v čj



Nikdo neví, co se stalo té noci, kdy se z Echo Emersonové, populární holky, stal outsider s podivnými jizvami na rukou, o kterých si špitá celá škola. Dokonce ani Echo nezná celou pravdu. Ale byla by moc ráda, kdyby se vše vrátilo k normálu. Ovšem když se v jejím životě zjeví Noah Hutchins, hezoun v černé kožené bundě, co holky vlastně jen využívá, svět se jí obrátí vzhůru nohama takovým způsobem, že si to ani v nejdivočejších snech nedovedla představit.

"Jak ji může milovat, když toho tolik zničila?"

Tuto knížku mi doporučila jedna má kamarádka, a jelikož jsem neodolala obálce, tak jsem si ji nakonec koupila. Ke čtení jsem se (jako vždy) dostala až o několik měsíců později, ale to mi vůbec nebránilo v tom, abych si příběh pořádně užila. Zpětně si říkám, že jsem udělala dobře, když jsem si "Stín" pořídila. Existují fikce, které vás doslovně chytí za srdce. Dílo Katie McGarry mezi ně patří.


Počáteční kapitoly si naprosto získaly mou pozornost. Přesněji řečeno, upoutala mě hned první stránka, jenž byla velice komicky napsaná. Je to dar, někoho takhle ohromit už na začátku. Jsem moc ráda, že to v podobném duchu pokračovalo i v průběhu děje. Dost by mě mrzelo, kdyby se kvalita knihy s přibývajícími stránkami zmenšovala.

Pohled na věc se pravidelně střídá mezi hlavními postavami Echo a Noahem. Každý z nich si prožívá své osobní peklo, avšak když se spolu seznámí, to je vám teprve jízda! Oba dva jsem si hodně oblíbila, takže mi ani nevadilo, že se pohledy měnily. Holt je to tak dobře napsané, že jsem s tím pro jednou neměla problém.

"Studený vzduch mě profackoval zpět do světa střízlivých."

Námět mi přijde zajímavý. Po nějaké té době jsem se dostala ke knize, která se zabývá životem puberťáků a ne nějakým nadpřirozenem. Dívka, co si nepamatuje jeden den a kluk, který si jde za svým cílem. No, nezní to hezky? To, jak se Echo po maličkých krůčcích prokousávala ke své paměti bylo prostě napínavé. Snažila jsem se spolu s ní hádat, jak to všechno bylo. Možná jsem tak úplně neuspěla, ale bylo to husté. A i když mě více pohltil příběh Echo, tak ani u Noaha jsem se nenudila.

Další věc, co uznávám, jsou španělské věty. Jelikož jsem se letos začala tento jazyk učit, tak jsem některé věci pochytila, ale i tak jsem vděčná za překlad. V některých knihách bývají cizojazyčné úryvky nepřeloženy a to mě dost štve. Mám si snad sednout k notebooku a vygooglit si to všechno? Haha, ani náhodou.

Překroč svůj stín je jedna velká dramatická bomba! Pokud toužíte po dávce vzrušení (Těch žhavých chvilek je tam docela dost. Muhaha!) a napětí zároveň, tak sáhněte po této knize. Mrazí mě v zádech, jen co pomyslím na zápletku.

+ Hodnocení: 5 hvězdiček

6 komentářů:

  1. Mně se Pushing the limits taky šíleně líbilo :), taková emotivní jízda :D. A přesně - už první strana mě zaujala :). A přišlo mi to podobné knížce Moře klidu, i když to se mi asi líbilo ještě trošičku víc :).

    OdpovědětVymazat
  2. Tahle knížka vypadá moooc dobře :D Určitě se po ní podívám :)
    Jinak k těm cizojazyčným úryvkům - nedávno jsem četla jednu knížku a tam byly věty v latině, ale vůbec žádný překlad! No já jsem ale pěnila :D

    OdpovědětVymazat
  3. Mně se taky tato knížka moc líbila. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Knihu právě čtu a zatím se mi moc líbí. Styl psaní je prostě báječný! Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  5. Čítala som ju dávnejšie a musím povedať, že sa mi tiež veľmi páčila :)

    OdpovědětVymazat
  6. Knížku jsem si donesla včera z knihovny a ohromně jsi mě teď na ni nalákala! :)

    OdpovědětVymazat