středa 14. května 2014

Proroctví sester [RECENZE]

Autor: Michelle Zink
Série: Prophecy of the Sisters
Díl: 1
Počet stran: 368
Překlad: Hana Březáková
Nakladatelství: Knižní klub, 2011
Originál: Prophecy of The Sisters
Doba čtení: 2 dny, duben 2014, v čj


První díl „gotické“ fantasy série situované do Ameriky konce 19. století. Dvojčata Lia a Alice právě osiřela. Lia objeví na zápěstí tajemné znamení a začíná si všímat podivného krutého chování své sestry. Objeví knihu s jedinou stránkou, ve které si přečte temné proroctví, které varuje před příchodem Ďábla na svět. Lia se domnívá, že ona je Strážkyní, která tomu má zabránit, a její zlá sestra Branou, jíž má Zlo vstoupit. Ale je to skutečně tak jednoduché?

"Upřeně hledím do jeho ustarané tváře, dokud nevnímám z celého světa jen jeho."

Pamatuji si , že jsem si tuto knížku chtěla pořídit už před dlouhou dobou. Tenkrát jsem ještě nebyla takový obálkový maniak a četla jsem pořádně anotace. Nevím, proč jsem usoudila, že mě tento příběh bude bavit. Každému se líbí něco jiného, a proto vám na rovinu říkám, že tahle knížka je pro silné žaludky.

Lia a Alice jsou dvojčata, kterým nedávno zemřel otec za zvláštních okolností. S jejich bratrem Henrym zůstávají pod dohledem jejich tety z matčiny strany. Lie se po otcově smrti objeví na zápěstí zvláštní znamení, které jí vůbec nedává smysl. Postupem času zjišťuje, že ne všechno, co doposud věděla o své rodině, je pravda.

Už po prvních prvních stránkách jsem věděla, že toto není to pravé ořechové. Rozjezd byl ještě vcelku ucházející. Seznamovala jsem se s hlavními postavami, okoukala si prostředí a vytvořila svůj obrázek o příběhu. Po pár kapitolách se to všechno začalo ubírat takovým zvláštním směrem. Občas jsem nepochopila pointu kapitoly, což se mi občas stává, ale tady mi připadalo, že to bylo jen zvláštně napsané.


"Ta... věc. Ta... bytost. Myslím, že chtěla tvoji duši."

Byly tu nějaké světlé okamžiky, ale mnoho jich opravdu nebylo. Sem tam se tu objevila nějaká napínavá scéna, která mě dokázala na několik minut pohltit. Ovšem převážně jsem se setkávala se situacemi, jenž byly nudné a nesnesitelné. Zajímavý příběh mě tedy přestal skoro ihned bavit. 

Další věc je to, když se autor sžije se svou dobou, ve které příběh píše. Chápu, že se v roku 1890 mluvilo asi jinak, ale to jejich věčné "nu" mi lezlo chvílemi dost krkem! Skoro na každé stránce se muselo objevit alespoň jedno. 'Nu', řekněte mi, jak by se vám líbilo, kdybych psala tohle slovíčko na začátku každé věty. Taky byste mě chtěli za chvíli poslat do kytek, to mi věřte.

Sice je Proroctví sester takovou zvláštní knížkou, ale někomu by mohla přijít na chuť. Děj by to byl vskutku zajímavý, nebýt mé nechuti k přítomnému času a hodně opakujícím se slovům. Za zkoušku nic nedáte. Já se dokonce chystám na druhý díl, protože i když bych tuto sérii nejraději vyhodila z okna, tak bylo zakončení docela otevřené. 'Nu', uvidíme.

+ Hodnocení: 2 hvězdičky

4 komentáře:

  1. Tuhle knížku četla mojí babička a hrozně se jí to líbilo. Taky jsem to zkoušela...

    OdpovědětVymazat
  2. Tuhle knížku znám, ale ještě jsem ji nečetla :-).

    OdpovědětVymazat
  3. To seš dobrá, já tomu dala jenom jednu hvězdičku :D

    OdpovědětVymazat
  4. To vypadá... zvláštně :D Anotace mě neprve zaujala, ale co jsem četla recenze, tak to není žádný skvost, takže tuhle knížku raději obejdu.
    Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat