středa 16. dubna 2014

Oběť [RECENZE]

|Poslední oběť bude nevyčíslitelná|
Autor: Andrea Cremer
Série: Smečka
Díl: 3
Počet stran: 384
Překlad: Lenka Faltejsková
Nakladatelství: Knižní klub, 2012
Originál: Bloodrose
Doba čtení: 5 dní, duben 2014, v čj


Calle se podařilo přivést na stranu Hledačů Rena, který se měl stát jejím druhem a vůdcem smečky. Tím se však ocitla v nepříjemné pozici – Ren i Shay po ní touží a na tom, koho z nich si vybere, závisí jak její osobní štěstí, tak osud smečky a výsledek výprav za mocnými artefakty, které Shayovi umožní bojovat s magií Strážců a porazit nejmocnějšího z nich, Bosquea Mara. Calle nezbývá než na čas zapomenout na hlas svého srdce: začíná dobrodružný a smrtelně nebezpečný hon za zbývajícími částmi elementálního kříže, zbraně, která jako jediná může zvrátit válku ve prospěch Hledačů. Mrtvých na obou stranách přibývá, a jak se blíží závěrečná bitva, pro Callu je stále obtížnější zachovat neutralitu. To ale ještě netuší, že největší oběť je všechny teprve čeká…


"Přísloví ráno je moudřejší večera vzniklo z dobrého důvodu."

Na rovinu říkám, že obálka Oběti se mi skoro vůbec nelíbí. "Calla" je strašně vyretušovaná a celkově vypadá, že postrádá vlasy. Když se však vrhnu na hodnocení obsahu, tak vlastně ani pořádně nevím, kde začít. Po předchozích dvou dílech jsem doufala, že ten třetí bude nejlepším, a teď, když mám dočteno, si nejsem jista, jestli jsem byla dosti spokojená.

SteelFangs
Už jsem si stačila zvyknout na to, že na začátku každého pokračování se první část hodně prolíná s minulostí. Calla si většinou vzpomíná na různé nepříjemnosti, jak všechno zvorala, ale i na to, jaké to bylo před tím, než se spikla proti svému vlastnímu druhu. Musím přiznat, že jsem ty odstavce později už přeskakovala, protože mě to přestalo po chvíli bavit.

Na konci Vzpoury mi bylo jasné, o co v následujícím dílu půjde. Převážně se bude všechno točit kolem Shaye, "super". Oběť se rozděluje na tři menší části, kdy se každá věnuje jednomu z kousků ze Shayového elementárního kříže. Vzduch, voda a oheň. Nejvíc mě asi bavila "voda", jelikož tam bylo hodně akce, a celkově mi tato část připadala nejpovedenější.

"Myslím, že z toho bude famózní kapitola v našich dějinách, co ty na to?"

Jedna věc, tedy spíš osoba, mi na knize udělala opravdu nehoráznou radost! A tou osůbkou nemůže být nikdo jiný, než-li Ren! Skákala jsem až do stropu, když se začal v příběhu pravidelně objevovat. S jeho nástupem se toho dost změnilo, takže to dodalo knížce nový šmrnc. Díky Andreo, přesně jeho jsem tu potřebovala! 
yusei31

Jsem ráda za své oblíbené postavy, třeba Connora nebo Ansela, které mi zvedaly při čtení náladu. Sem tam, když se to opravdu táhlo, jsem měla chuť skončit, ale když jsem pak narazila na vtipné scény, tak jsem si řekla, že to zvládnu. Bez nich bych to asi nedokázala.

Konec pro mě byl překvapením i zklamáním zároveň. Nejspíš jsem to viděla všechno trochu jinak, avšak nakonec jsem se s tím smířila. V jednu chvíli mi i ukáply slzy, ale nestydím se za to. Jsem holt člověk velice citově založený, kterého dojme každá sebemenší věc. 

Celkově bych řekla, že tato série je takovým hezkým průměrem. Občas dokáže chytnou za srdce a někdy dokáže pěkně rozčílit. Dobrá akce se střídá s nějakou tou nudnou scénou. Pokud jste se ale dostali přes předchozí dva díly, tak tento přežijete taky. Nakonec vás zahřeje u srdce a budete rádi, že jste se do této série pustili. Dávám tři hvězdičky a budu se těšit na volné pokračování, Kořeny, které u nás již brzy vyjdou!

2 komentáře:

  1. Och Ren áno :)
    Séria podľa mňa bola pekne zakončená a neviem prečo, autorka vydala ďalší diel :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale tak když je to volné pokračování, které si žádali fanoušci, tak je od autorky milé, že jim ho dopřála. Navíc už to nebude o Calle, ale o Adne, takže by to mohlo být fajn. :)

      Vymazat