neděle 9. března 2014

Krátký druhý život Bree Tannerové [RECENZE]

|Dívka, která se rozhodla žít|
Autor: Stephenie Meyer
Série: Stmívání
Díl: 3,5
Počet stran: 192
Překlad: Petra Babuláková
Nakladatelství: Egmont, 2010
Originál: The Short Second Life of Bree Tanner
Doba čtení: 2 dny, březen 2014, v čj



Novorozená Bree Tannerová se snaží být neviditelnou mezi ostatními upíry. Raději si čte knihy v ústraní, které předtím ukradne v Seattlu. Nepotřebuje ostatní, aby se zabavila, vystačí v pohodě sama. Nemá ráda ty tupé kluky, které jsou v jejich skupině, protože jsou neskutečně otravní. Pořád si říká, proč Riley nenašel někoho lepšího. Jednoho dne se seznámí s Diegem, upírem, který přemýšlí podobně jako ona. Diego je navíc jeden z nejstarších upírů, které kdy poznala. Spolu objeví mnohé lži, které jim Riley nakukal.

"Budeš moje úplně nejvíc nejlepší kamarádka navždycky."

Nebudu si nic nalhávat. Stmívání jsem jako mladší měla hodně ráda a můžu se pokládat za starého známého blázna do filmového zpracování. Nestydím se za to, protože každý má rád něco jiného. Někdo je prostě na třpytící potvory a někdo jiný zase na ocasaté obludky. Nejdřív jsem ani netušila, že je k Zatmění nějaká novela, ale později se to doneslo i ke mně.

Jméno Bree jsem si nejdřív vůbec nevybavovala, ale když jsem si přečetla anotaci, tak mi hned bylo jasné o koho půjde. Zpětně se mi to všechno spojuje a já tu maličkou vidím i jako filmovou postavu. Její příběh nám ukazuje, co se dělo u novorozených, kteří měli později zaútočit na Cullenovi.

Docela jsem se divila, že knížka nemá žádné kapitoly. Je to jednoduše psaný příběh, který má začátek a konec. Chvílemi mě to trochu odrazovalo, protože si nerada dělám pauzu, když nedočtu kapitolu, ale zase si říkám, že mě to aspoň nutilo nepřestat číst.

Nedělalo mi žádný problém se začíst. Děj je takový jednoduchý, ale zároveň příjemný. Bree je prostě pohodová dívka, která měla v minulosti příšerný život, a dostala novou šanci jako upírka. Zamlouvala se mi už od začátku a v průběhu jejího příběhu mě utvrdila v mém mínění. Postavu Diega jsem si připsala na svůj pomyslný seznam krasavců. Klidně ho mohlo být v knížce mnohem víc.

Stephenie Meyerová je skvělá spisovatelka a touto knížečkou si mě opět o kousíček získala. Na goodreads jsem zjistila, že psala krátkou povídku z Erdwardova pohledu, ale nedokončila ji, protože někdo na internetu uveřejnil nějakou její část. Určitě je to velká škoda, protože to mohlo být zajímavé. Lidé jsou hrozní..

Pokud jste fanoušci do Stmívání, tak by vám tato novela neměla uniknout. Dozvíte se pár zajímavých věcí, kterými si obohatíte svůj repertoár. Ani se nestihnete nadechnout a zjistíte, že knížka už je za vámi. Za mě jsou to čtyři hvězdičky a musím říct, že mě to docela nabudilo k re-readingu a re-watchingu celé série. Už se celkem těším.

4 komentáře:

  1. Psala román Půlnoční slunce, který se odehrává zároveň s románem Stmívání, akorát z pohledu Edwarda. Určitě je to mnohem záživnější a zajímavější. Celá sága z pohledu Edwarda by byla skvělá. Krátký druhý život Bree Tannerové jsem četla minulý měsíc a docela se mi tahle novela líbila.

    OdpovědětVymazat
  2. Ja som to čítala už strašne dávno. Pred niekoľkými rokmi. A prečítala som to za jeden deň. :)

    OdpovědětVymazat