středa 26. února 2014

Zavržený [RECENZE]

|Láska, která pohlcuje srdce|
Autor: Becca Fitzpatrick
Série: Nora Gray
Díl: 1
Počet stran: 368
Překlad: Petra Babuláková
Nakladatelství: Egmont, 2010
Originál: Hush, Hush
Doba čtení: 3 dny, únor 2014, v čj



Mladičká Nora Grayová žije svůj život jako každý jiný člověk, avšak si ho tolik neužívá. Většinu času se raději učí, anebo dělá věci do školy. S její nejlepší kamarádkou Vee občas něco podnikne, ale jinak se nepouští do žádných závratných situací. Je uzavřená ve svém vlastním světě a nehodlá nikoho pustit dovnitř. Tohoto mota se drží už předlouho, ale jakmile se jednoho dne seznámí s Patchem, tak na všechny sliby zapomíná. Snaží se od něj držet co nejdál, ale potkává ho na každém kroku. Vypadá to, jako by si byli souzeni. Avšak v Patchově minulosti se skrývá temný stín, který chce Nora za každou cenu rozluštit.

"A co tvá dieta?"
"Neměj péči. Vanilkový lusk je ovoce. Hnědé."
"Je to luštěnina."
"Víš to jistě?"

Na Zavrženého jsem se chystala docela dlouho, protože jsem si nebyla tak úplně jistá, jestli mě bude bavit. Na tuto sérii se váže plno rozporuplných pocitů a názorů a já se k nim konečně mohu přidat. Když jsem knihu poprvé otevřela, tak mě překvapil vzhled stránky. Možná je cool mít malinký písmenka, která nejdou skoro přečíst a obrovské mezery mezi řádky, ale já to rozhodně neschvaluji. Je to zbytečné plýtvání papírem.

tator-gator
Při čtení prvních pár stránek jsem skoro nedávala pozor. Jednoduchý prolog si mě vůbec nedokázal získat, až jsem z toho měla pocit, že knížku zavřu a vrátím zpět do knihovničky. Naštěstí jsem měla dost sil, abych se pustila do další kapitoly. Ta už byla o něco lepší, ale pořád mi chyběla nějaká ta začáteční roztržka. Sice se na scéně objevil krasavec Patch, ale jeho chování mě opravdu nedokázalo rozproudit krev v žilách - spíš naopak, znechutil se mi.

Ovšem přes všechny mé nešvary se děj začal pomalu rozjíždět a zdálo se, že všechno už půjde hezky jako po másle. Velký omyl! Hlavní hrdinka, Nora, mě dokázala občas pěkně vytočit. Její myšlenkové pochody mě přiváděly do šílenství. Nemám ráda přihlouplé chování důležitých postav, a proto mě mrzí, že ona je jedna z nich. Někomu to nemusí vadit, avšak já bych za to vraždila! Vzpamatuj se!

Další postava, která mi zrovna nepřirostla k srdci, je Nořina nejlepší kamarádka, Vee. Na omak pořádné praštěná holka, co si chce zásadně užívat. Je znát, že její chování ovládají zvířecí pudy, protože ona nemyslí na nic jiného. Kde jsem se to jen ocitla?

Později už jsem ty nepříjemné pocity k postavám vytlačila a alespoň si užívala zbytek knihy. Přece jen je to dobrý příběh, který mě sice neohromil jako hurikán, ale dokázal ve mně vyvolat špetku radosti. Nějaká ta nadějeplná akce se zde také vyskytla (hurá!) a párkrát jsem se přistihla, jak vůbec nedutám. Kdybych někdy náhodou narazila na druhý díl, tak si ho se zájmem přečtu, ale jinak nebudu utrácet tolik peněz za něco, co by mě mohlo zklamat. Zavržený si ode mě vysloužil tři hvězdičky a může být za ně rád!

4 komentáře:

  1. Knižka je toho typu, že niekto si ju zamiluje a niekto ju moc nemusí. Ja patrím skôr k tým, čo ju milujú :) Nejako mi prirástla k srdcu.
    Jednotka je najlepšia a pokračovania boli veľká chyba autorky podľa mňa :)

    OdpovědětVymazat
  2. Taky tuto sérii zbožňuji, navíc, jak někdo nemůže mít rád Patche a Vee? Nechápu... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nojo, asi jsem zrovna byla ve špatné náladě, když jsem knihu četla. :)

      Vymazat
  3. Docela s tou tvou recenzí souhlasím, tahle série mě vážně nenadchla. Postavy mi byly nesympatické, příběh se mi zdál stokrát ohraný ... zkrtátka to nebylo nic pro mě :) Já zůstávám se svým hodnocením na nějakých dvou hvězdičkách s přimhouřeným okem a zbytek série si nejspíš nepřečtu. Tahle kniha má určitě spoustu věrných čtenářů, ale mě si nezískala.

    OdpovědětVymazat