pondělí 24. února 2014

Smečka [RECENZE]

|Předurčena k velkým věcem|
Autor: Andrea Cremer
Série: Smečka
Díl: 1
Počet stran: 400
Překlad: Lenka Faltejsková
Nakladatelství: Knižní klub, 2011
Originál: Nightshade
Doba čtení: 4 dny, únor 2014, v čj



Calla Torová se narodila do světa, ve kterém už do začátku nesla svou vlastní roli. Není tak úplně člověk, ale vlčicí ze smečky Nightshadeů. Zároveň je také Ochránce. Už v jejím raném věku byl dohodnut jistý svazek s vlkem z kmene Baneů, Renem, se kterým bude později vytvářet novou smečku. Všechno se zdá být naprosto v pořádku, dokud Calla neporuší jedno z posvátných pravidel. Zachrání lidského chlapce Shaye před krutým medvědem grizzlym a tím zpečetí svůj osud. Zamiluje se do nesprávné osoby a ani lhaní jí nebude moci zachránit. Strážci jsou mocní a pravda je jejich přítelem.

"Nejsi blázen," řekla jsem tiše."
"Takže jsi vlkodlak," zašeptal."

Na tuto sérii jsem si brousila zoubky už hodně dlouho. Já a vlci 'jsme věrní přátelé', takže bylo jasné, že si s touto knížkou budu dobře rozumět. No, ale abych byla upřímná, ke koupi mě vedlo něco jiného. Jednou mi sestra volala z ozdravovny, že by si Smečku strašně moc přála přečíst a že ji mám neprodleně koupit - a já to z lásky k ní udělala. (Samozřejmě, že ji ještě nečetla.)

CheekyChachi
Z počátku jsem vůbec nechápala vztahy, které se v knížce objevovaly. Nevěděla jsem, kdo je Strážce a kdo Ochránce, takže jsem byla chvílemi úplně mimo. Naštěstí se všechno později vysvětlilo a já jsem mohla s klidem dál číst. Nesmíte se bát, že něco nepochopíte, protože když budete dávat dobrý pozor, tak zjistíte, že všechny odpovědi v příběhu opravdu naleznete.
Co se postav týče, tak jsem si ihned zamilovala Rena, který mě svým charismatem dokázal přivést k úsměvu. Nedokážu pochopit, proč s ním Calla už dávno nebyla! Já být na jejím místě, tak už okolo něj skáču jako pes (špatné přirovnání). Nesmím zapomenout na to, že se tu vlastně vyskytl onen milostný trojúhelník, který doplňoval Shay. Ten mi nejdřív nevadil, ale později se mi začal dost příčit. Je to největší slizák všech slizáků!

Děj byl dost čtivý, a když nebyl na scéně zrovna Shay, tak jsem si to velice užívala. Čekejte spoustu zvratů a mysteriózní záhady, které vám nedají spát. Začtete se a knížka vás jednoduše pohltí. Scény Ren a Calla se staly mými oblíbenými. Vždycky jsem při nich zažívala své osobní heart attacky. Proč jen jich tam nebylo trochu víc?

Je mi naprosto jasné, že autorka to chtěla udělat zajímavé, ale konec mě dostal spíše v tom horším slova smyslu. Nelíbilo se mi otevřené zakončení, které láká k dalšímu dílu, protože prostě vím, co bude následovat. Smečka se mi líbila, ale bojím se, že další díl bude propadák. Dávám čtyři hvězdičky, které jsou spíše pro Rena, než-li pro Callu.

7 komentářů:

  1. Pěkná recenze, vidím to stejně. :) Mám radši Rena než obě dvě hlavní postavy.

    OdpovědětVymazat
  2. Celá táto séria je podľa mňa jeden veľký vtip. Jednotka sa ešte dala, ale pri dvojke som to už nezvládla. Prečítala som prvých pár kapitol a tam sa moja snaha skončila - bolo podľa mňa trochu na hlavu, že sa furt rozprávali iba v pracovni a v podstate nič nevyriešili.
    Obálky sú pekné a to je všetko.

    OdpovědětVymazat
  3. Túto knihu mám doma, ale ešte som sa do nej nepustila.. som na ňu strašne zvedavá :)

    OdpovědětVymazat
  4. Sériu som čítala už dávnejšie, ale musím povedať, že je super :) Dá sa do nej začítať a nie je tam zbytočný opis :)

    OdpovědětVymazat
  5. Ja som Smečku čítala a veľmi sa mi páčila. Priznávam že druhý diel je trošku taký slabí ale poslední diel je 100%. A ten koniec ... aj keď sa trochu obávaš prečítaj si druhý diel a aj keď sa ti asi nebude moc páčiť určite sa vrhni na posledný pretože ten koniec za to stojí. Síce ty si team Ren - asi ťa to nepoteší ale pre neho happy end nie je. nebudem spoilerovať ale vážne prečítaj si to. Budeš prekvapená ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, já už je mám všechny koupené, ale asi si je nechám až na později. A jestli pro Rena není happy end, tak už nemá cenu knížky číst! Néééé.. :D

      Vymazat
  6. Knihu jsem ještě nečekla, ale mám na ni zálusk.. Po přečtení článku ještě větší, sakra a výplata v nedohlednu ... :-D

    OdpovědětVymazat