pátek 28. února 2014

Panika [RC RECENZE]

|Hra, při které se nesmíte bát|
Autor: Lauren Oliver
Počet stran: 312
Překlad: Romana Bičíková
Nakladatelství: CooBoo, březen 2014
Originál: Panic
Doba čtení: 2 dny, únor 2014, v čj



Neví se přesně, jak Panika vznikla, ale stala se z ní tradice. Každoročně se pořádá tato hra, ve které jde o to překonat svůj vlastní strach. Zapojit se může kdokoliv, ale musí splnit počáteční úkol, který mají všichni stejný. Soutěžící musí skočit ze skály do vody. Může se to zdát lehké, ale panika a strach zařídí své. Vítěz shrábne výhru, která je letos pěknou sumou. Heather se původně vůbec nechtěla do Paniky zapojit, ale pak se přihodilo něco, co ji přinutilo překonat samu sebe. Naopak Dodge se do hry pouští s tím, že ji vyhraje. Každý ze soutěžících má své tajemství a je jen otázkou času, kdy vyplynou napovrch. Hra o strachu začíná.

"Posraná Panika. Akorát přivádí lidi k šílenství. Vždyť to je šílený."

Připravte se na strach, akci a napětí, které vás bude provázet novou knihou od Lauren Oliverové. Její novinka se vůbec nepodobá jejím předchozím pracím. Příběh je zasazen do prostředí malého městečka Carp, kde probíhá hra, při které vstávají vlasy hrůzou. Panika. Lidi se při ní mění. Maturanti se do ní mohou každoročně zapojit a je jen na nich, jestli projdou dál. Dokážou překonat svou vlastní hradbu strachu?

Ze začátku jsem potřebovala pár stránek, abych se ve všem zorientovala, jelikož se na mě vyvalila spousta informací, které jsem lehce nechápala. Po chvíli jsem naštěstí pobrala vše, co bylo ke čtení nutné. Děj se začínal hezky rozjíždět a napětí stoupalo už při prvních kapitolách.

by akirakirai
Hlavní hrdinkou je Heather, o které by se rozhodně nedalo říct, že si žije jako v bavlnce. Bydlí v karavanu se svou mladší sestrou Lily a matkou, která je věčně nalitá, anebo v rauši. Její postavu jsem si oblíbila, jelikož poukazuje na to, že život není pohádka. Musíte bojovat, abyste se něčím stali a Heather je rozhodně bojovnice, i když se to na první pohled nezdá.

Její kamarádka Natalie, neboli zkráceně Nat, si na rozdíl od ní žije dobře. Její dům stojí v té lepší části města, kde je v noci ticho a klid. Tato dívka mi k srdci zase moc nepřirostla. Byla to taková přechodná postava, že jsem měla občas chuť ji zaškrtit. Další postavy, co by stály za zmínění jsou Dodge a Bishop. Oba dva mají svou vlastní roli, kterou v příběhu sehrávají. Z nich dvou mám radši Bishopa.

"I vítěz Paniky se něčeho bojí."

Panika je jedna velká záhada. Donutila mě přemýšlet nad mnoha věcmi, a dokonce jsem se snažila odhadnou, co se bude dít dál. Za každou kapitolou se skrývalo tajemství, které ne a ne přiznat barvu. Je vidět, jak nám Lauren připravila veliké sousto, které já osobně budu trávit ještě hodně dlouho. V průběhu knihy jsem změnila několikrát názor na jisté postavy, jelikož jsem nevěděla komu věřit. Všechno je jen o lidské psychice.

Ještě bych mohla zmínit, že děj je vyprávěn ze dvou pohledů a ve třetím pádu - Heather a Dodge. Každý z nich má své kouzlo, ale raději jsem brala části, kdy byla v centru dění Heather, protože z její strany jsem si knihu víc užívala.

Musím vám říct, že v jedné části příběhu jsem se opravdu bála. Četla jsem totiž v noci, potmě a sestra ze spaní skoro nedýchala. Navíc zrovna se plnil jeden nehezký úkol, já šťastlivec. Musela jsem se pořád rozhlížet po pokoji, protože tma mi vždycky dělala problémy. Teď si spěšně uvědomuji, že já bych se do Paniky rozhodně zapojit nemohla, protože bych vypadla hned v prvním kole hry.

Až do poslední kapitoly mi připadala kniha napínavá (A taky že byla!), protože jsem ještě pořád nevěděla, jaké překvapení si pro mě přichystá. Z konce jsem byla úplně na větvi, jelikož jsem ho takový rozhodně nečekala. Autorka odvedla skvělou práci a můžu s klidem říct, že Panika je ohromující dílo, které stojí za přečtení. Poznáte strach, ze kterého mrazí v zádech! Za mě je to pět hvězdiček a už nemám, co dodat.

Děkuji nakladatelství CooBoo za poskytnutí ARC e-knihy.

2 komentáře:

  1. Fííha, už som na to veľmi zvedavá. Hneď ako to u nás bude, plánujem sa na to vrhnúť. :D

    OdpovědětVymazat
  2. Ta knížka vypadá opravdu zajímavě, už se těším :DD

    OdpovědětVymazat