středa 19. února 2014

Lola a kluk od vedle [RECENZE]

|Minulost jen tak nezapomeneš|
Autor: Stephanie Perkins
Série: Polibek pro Annu
Díl: 2
Počet stran: 328
Překlad: Jana Montorio Doležalová
Nakladatelství: CooBoo, květen 2013
Originál: Lola and the Boy Next Door
Doba čtení: 2 dny, únor 2014, v čj



Lola žije v rodině, kde vládnou dva tatínkové. Nedá se říct, že by ji to nějak poznamenalo, ale sousedi si vždycky myslívali, že na ni má homosexuální pár jistý vliv. Má totiž zvláštní styl oblékání. Každý den je někdo jiný - tedy každý den má jiný outfit. Nikdy nechodí ve stejném oblečení, to je její předsevzetí. Lola je typická puberťačka, která chce každý den prožívat naplno. Od letních prázdnin chodí s jedním rockerem, Maxem, jenž učaroval její srdce. Jejich vztah se zdá nádherný alespoň do té doby, než se do vedlejšího domu opět nenastěhuje rodina Bellových.

"Nejsem ta holka jako dřív. Neranil jsi mě a já na tebe NIKDY nemyslela."

Knihy od Stephanie Perkins se čtou velice pěkně, jelikož její žánr se nekombinuje s žádnými nadpřirozenými příšerami. Jednoduše se zabývá puberťáckými pocity a obdobími, kterými někteří z nás mohli sami procházet. Polibek pro Annu, její první kniha, se mi moc líbil, a tak jsem do její další práce vkládala velké naděje. Na rozdíl od původní obálky je ta naše trochu jiná, avšak motiv je pořád stejný a taky proto se mi líbí.

Hned na začátku dějství na mě bylo vychrleno několik důležitých informací, které je dobré si zapamatovat. Lola - Dolores je velice příjemná dívčina, co je sice trochu zvláštní, ale rozhodně zábavná. S ní po ruce bych se opravdu nenudila. Naopak její kluk Max mi byl od začátku nesympatický. Klidně to mohl být sebevětší krasavec, avšak mne by neokouzlil.

Velkou roli sehrají dvojčata Bellovi, kteří se znovu přistěhovaly do vedlejšího domu. Cricket Bell má okno hned naproti Lole a je už od začátku jasné, že mají společnou minulost. (Asi mám fóbii na jména, ale Cricket mi zní opravdu trochu... ehm... zvláštně.)

Jakmile se příběh rozjel, tak se zde najednou objevilo tolik zápletek, že jsem je ani nestihla počítat. Autorka najela na svůj typický styl, kterým mě dokázala velice dobře upoutat. Smála jsem se a soucítila s postavami. Navíc je Stephanie opravdu dobrá v takových těch lehce trapných scénách, kdy mi z nich až červenají uši. Je to trochu rozporuplné, protože je mám ráda a nenávidím zároveň. Čtivost jejímu dílku určitě nechybí, ale občas se jednotlivé kroky dají předpovědět - a to je veliká škoda.

"Uklidni se, vždyť je to jen Cricket."

Nejvíc jsem byla překvapená, když se na scéně objevila Anna a St. Clair. Dobře, věděla jsem, že tam budou, ale i tak jsem trochu koukala. Anna je Lolina vedoucí v kině, kde mají obě dvě brigádu. Vždy, když se dvojce Anna a St. Clair objevili v příběhu, leč jen na malou nepodstatnou chvíli, tak jsem se potutelně usmívala. Mám ty dva opravdu ráda!

Nakonec bych ráda podotkla, že tato kniha dokáže chytnou za srdce. Když se dokážete vžít do role hlavní hrdinky, tak vám stačí jen málo k infarktu. Klidně bych přihodila ještě další kapitolu, abych si mohla konec pořádně užít. Mým hodnocením jsou nakonec krásné čtyři hvězdičky a jsem ráda, že jsem si knížku pořídila! Teď už se jen mohu těšit na Islu and the Happily Ever After!

4 komentáře:

  1. Já vím, že Polibek pro Annu jsi si velmi oblíbila, mě se taky líbil, ale ne nikterak extra, takže tohle bude asi podobné, ale ráda bych si to někdy také přečetla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, to jsem celá já! Po dlouhé době číst holčičí knížku je pro mne jako balzám - proto si to tak užívám! :)

      Vymazat
  2. Mně se Kola líbila moc, stejně jako Anna. taky mě překvapilo, že se v Lole se St. Clairem objevili, i když jsem je čekala :D Škoda jen že Isla u nás vyjde asi až příští rok...

    OdpovědětVymazat
  3. Annu milujem, takže sa chcem čoskoro pustiť aj do čítania Loly, myslím, že by som mohla začať v angličtine..:D

    OdpovědětVymazat