úterý 24. září 2013

Spoutáni magií [RECENZE]

|Nikdy se nevzdávej|
Autor: Richelle Mead
Série: Vampýrská akademie
Díl: 5
Počet stran: 360
Překlad: Katrin Chýlová
Nakladatelství: Domino, listopad 2010
Originál: VA - Spirit Bound
Doba čtení: 2 dny, srpen 2013, v čj



Rose měla jedinečnou příležitost zůstat s Dimitrijem až na věky věků. Mohla se stát nepřemožitelnou strigojkou a zůstat s ním v Rusku. Avšak ona se rozhodla jinak. Pokusila se Dimitrije osvobodit od jeho prokletí stříbrným kůlem, ale v zápalu boje a unavení nedokázala kůl zatlačit dostatečně hluboko. Stalo se to, že Dimitrij přežil, a Rose teď slibuje krutou a bolestivou smrt. Slibuje jí, že jakmile složí strážkovské zkoušky a opustí akademii, tak si ji najde. Rose mezitím splnila svůj slib a začala chodit s Adrianem, dalším uživatelem éteru. Strašně moc se snažila ignorovat Dimitrijovy výhrůžky, ale může před ním vůbec utéct?


"Nemrtvé stvůry mě nepřekvapí, ale jeden lehkomyslný Moroj ano."

Už je docela trapné, že pořád omývám furt jedno a to samé, ale já si jednoduše nemohu jinak pomoci. Předchozí díl končil ukrutně otevřeně, a přestože se mi tolik nelíbil jako ostatní, tak bych bez pokračování asi nepřežila. Po několika dnech, teprve až se mi v hlavě rozležel Krvavý slib, jsem sáhla po další knížce a se vzrušením se začetla. Pátý díl Vampýrské akademie, který mám ihned po ruce, mi rozhodně nepřipadá nadbytečný.

Rose se po všech mukách a útrapách, co ji na akademii zastihly, konečně dostává ke své maturitní zkoušce, kde se rozhodne, jestli se stane strážkyní. Napětí a adrenalinu by se dalo kolem maturantů krájet, ovšem Rose je hlavou někde úplně jinde. Pořád myslí na to, jak "málem" probodla Dimitrijovo srdce, a jak padal do hlubokých zčeřených vod.. Nemá to vůbec jednoduché. Nejhorší na tom všem je, že Dimitrij Rose začal skrze dopisy vyhrožovat, že si ji po tom všem najde a tentokrát s ní nebude mít žádné slitování.

"Do krve se mi vyplavil adrenalin. Teď jsem se soustředila jenom na to, co mě čeká. Na zkoušku, která ze mě udělá opravdovou strážkyni."

Už od první věty knihy jsem věděla, že ji budu milovat stejně (né li víc), jako ostatní knížky od Richelle Mead. Je až do nebe volající, jak má autorka už dopředu vymyšlené spojnice mezi jednotlivými událostmi. V tomto dílu jsem si všimla takové pomyslné čáry, která se vyjímala a pospojovala všechno kolem. Abych řekla pravdu, tak jsem o tom moc neuvažovala, když jsem VA četla poprvé. Až teď, když si vychutnávám jednotlivé díly znovu, si to doopravdy uvědomuji. Všechno to bylo dokonale naplánované, všecičko.

První kapitoly jsou jako obvykle takovým připomínajícím a rozjezdovým bodem, který může vždy přijít vhod. Občas trochu pozapomínám hlavní příčiny některých případů, a tak jsem za tohle strašně vděčná. Nikdo si nemůže pamatovat každý důležitý bod, ne? Mimo mé oblíbené napínavé scénu v příběhu došlo k jednomu zásadnímu zvratu, u kterého jsem se jednoduše nemohla nadechnout. I kdybych to četla milionkrát, tak bych pokaždé přišla o řeč. Určitě!

Strašně moc se těším na závěr celé série, a i když si pamatuji, jak to dopadne, tak si (opět) myslím, že to bude ohromná jízda. Nikdo mi nedokáže při čtení této série náladu, nikdo! Musím říct, že jsem opravdu příšerný kritik, protože u "Spoutání magií" vlastně nejsem žádným kritikem (tato věta značně pozbývá jakéhokoliv významu). Jednoduše. Pořád pochlebuji, přechvaluji, miluji, atd. Dělám všechno možné, jenom nedokážu napsat pořádnou zápornou vlastnost. Nejde to. I'm in love!

Hodnocení
5 hvězdiček

3 komentáře:

  1. Tu sa nedá inak než 5 hviezd 8D Úžasná séria! 8P

    OdpovědětVymazat
  2. Jé. Maratón pokračuje! =) Vampýrská akademie je vážně skvělá. Já jsem nemocná a tak se trošku rozveseluji četbou Mrazivého polibku ( ano, já se konečně dostala k jedinému dílu, co jsem nečetla :D ). Mám takový pocit, že pak zase začnu číst Stínem políbenou. Protože tam je "takový ten jeden větší zvrat" :D
    PS: Pokud bys měla zájem vyhrát nějaké podepsané knižní ceny, zkus se mrknout u mě na blogu na konec článku Blog tour :)

    OdpovědětVymazat
  3. Patý díl mě dostal! Byl užasný! :))

    OdpovědětVymazat