pátek 6. září 2013

Město z kostí [RC RECENZE]

Démoni číhají za každým rohem
Autor: Cassandra Clare
Série: Nástroje smrti
Díl: 1
Počet stran: 416
Překlad: Eva Maršíková
Nakladatelství: Knižní klub, srpen 2013
Originál: The Mortal Instruments - City of Bones
Doba čtení: 1 den, srpen 2013, v čj



Skoro šestnáctiletá Clary byla v klubu Pandemonium svědkem vraždy, kterou nikdo z přítomných neviděl a ani nemohl. Jace, Alek a Isabela jsou lovci stínů, jež Clary viděla, jak vraždí mladého kluka, který se později rozplynul jako stín. Když se Jace Clary snaží vysvětlit, že to nebyl člověk, ale démon, tak mu nevěří. Celou jejich skupinu označí za bandu bláznů a se svým kamarádem Simonem - ten také nic neviděl - odchází z klubu pryč. V domnění, že už nic podobného neuvidí, se Clary hodí do pohody. Ale to ještě neví, že tohle byla jen malá ukázka ze světa démonů, který ji bude pronásledovat na každém příštím kroku.


"Zkázonoši jsou pitomí. Možná se tím svým bodcem píchl do krku. Nebylo by to poprvé" "Takže ty tvrdíš, že spáchal sebevraždu?"

Konečně jsem se i já dostala k oné slavné sérii Nástrojů smrti. Sice mám doma první díl v angličtině, ale stala se mi taková věc, že jsem trochu neporozuměla hlavní zápletce a celé se mi to nějak zamotalo. A proto jsem také moc ráda, že jsem měla možnost přečíst si české vydání, jelikož na mateřský jazyk prostě žádný jiný nemá! Ale když se ohlédnu zpět do originální knihy, tak se mi náš překlad zdá dost dobrý.

K obálce bych měla pár věcí. Na obrázku možná nevypadá vábivě, ale když knížku držíte v rukou, tak z ní nejde odtrhnout oči. Všechno to vypadá dohromady moc hezky a myslím si, že to musela být makačka navrhnout. Zároveň se mi strašně líbí hřbet knihy - ten mě okouzlil snad ze všeho nejvíce.

Všechno to začíná obyčejným dnem, jež se dokáže během chvilky zvrhnout do pěkných extrémů. Clary je mladá dívka, která má malířský talent po své matce. Na otce si nepamatuje, protože zemřel ještě dřív, než se narodila. Její nejlepší kamarád se jmenuje Simon, se kterým tráví svůj veškerý volný čas. Jakmile onoho osudového dne poprvé spatří Jace a ostatní lovce stínů, tak se jí změní celý život. Démoni existují a každá pohádka je alespoň trochu pravdivá. To, že dokáže vidět věci, co ostatní ne, ji činí zvláštní a jedinečnou. Claryna matka druhý den na to zmizí. Nebo to spíš vypadá, jako by ji někdo unesl. Clary si vybere zachránit svou matku, ať se děje co se děje. Zjišťuje, že okolo jejího života se ukrývá mnoho tajemství, a některá by si dokonce přála neznat. Co zmůže pouhý lidský smrtelník proti bandě smrtících démonů?


"Pusť mě." "Promiň." Jeho prsty jí sklouzly ze zápěstí  "Když jsem vyslovil tvoje jméno, pokusila ses mě praštit."

Když jsem začínala číst českou verzi, tak jsem byla strašně natěšená. Myslela jsem si, že mi to bude trvat hrozně dlouho, než tuhle čtyřstovkovou krásku přečtu, ale jakmile jsem se pořádně ponořila do děje, tak stránky ubíhaly sami. Všechny postavy do sebe něco mají. Clary mi ze začátku připadala strašně vyklepaná - není divu -, ale časem bylo vidět, jak se zoceluje a stává se někým úplně jiným. A naopak třeba Jace mě dokázal svými povídačkami a dovětky vždycky pořádně rozesmát.

Knížka je psána v er-formě, což znamená, že tady nenajdete žádné "já jsem, já bych, já, já, já". Osobně raději preferuji, když příběh vypráví hlavní hrdina, protože pak se lépe dokážu vžít do jeho pocitů. Avšak si myslím, že tady to bylo tak dobře napsáno, jelikož mi to vůbec nevadilo.

Jedna dynamická scéna je následována druhou a všude se pořád děje něco zajímavého. Nachází se zde mnoho zvratů a nečekaných událostí, kde jsem si občas musela zauvažovat, jestli to může být vůbec pravda. Rada pro všechny: Nezapomínejte u knížky dýchat, protože by mohlo dojít k malým infarktům. Cassandra Clare si pro své čtenáře připravila skvělou knihu, ve které se nacházejí různé nadpřirozené bytosti a obludy z těch nejtemnějších snů. Jednoduše - přesně moje gusto!
Ve Městě z kostí si určitě každý přijde na to své. Někdo se ihned zamiluje blonďáka Jace, někdo bude soucítit s ubohou Clary a někdo třeba bude na straně zlých. Já jsem se třeba strašně moc nasmála! Ještě trochu na okraj, ke knížce je také aktuálně filmová verze, kterou jsem již viděla. Sice se zdá, že film je úplně jiný na rozdíl od knížky, ale zjistila jsem od holek, že se zde objevuje hodně spoilerů na další díly. Takže bacha na to!


Hodnocení
5 hvězdiček


Tímto děkuji nakladatelství Knižní klub za poskytnutí recenzního výtisku!

3 komentáře:

  1. Som rada, že sa ti kniha páčila :) Je proste úžasná.

    OdpovědětVymazat
  2. Jsem přesně ten případ, co si hnedka zamiluje blonďáka Jace. :D dobrá recenze :)

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá to zajímavě :) možná si to přečtu :D

    OdpovědětVymazat