neděle 29. září 2013

Jsem zlomená [RECENZE]

|Válka se neodkladatelně blíží..|
Autor: Tahereh Mafi
Série: Roztříštění
Díl: 2
Počet stran: 392
Překlad: Pavla Kubešová
Nakladatelství: CooBoo, srpen 2013
Originál: Unravel Me
Doba čtení: 2 dny, září 2013, v čj



Juliette už není sama. Už nikdy nebude  muset být zavřená v cele. Není jediná, kdo má zvláštní schopnost. V Bodu Omega ji přivítali jako rovnocennou bytost, která si zaslouží žít. Ale to nejdůležitější, co pro ni může být, je to, že se dotýká své největší lásky a přitom ji nezabíjí. Adama. Je záhadou, proč se ho může dotknout, ale Juliette už se nenechá nikým a ničím omezovat. Má právo milovat jako všichni ostatní a to je hlavní. Jenomže před její láskou stojí jedna osoba, které se Juliette také může dotknout. Warner. Ten Warner, který ji chtěl vlastnit, a který ji bude hledat, dokud se jí opět nezmocní. Bod Omega čeká válka, ve které se všechno rozhodne.

"Chci se naučit důvěřovat, ale k smrti se bojím."

Ani si neumíte představit, jak moc jsem se na tuhle knížku těšila! První díl - Jsem roztříštěná - jsem četla někdy na začátku května, takže jsem musela čekat něco přes tři měsíce, než tahle kráska vyšla! Musím vám říct, že to byla opravdu muka. Nakonec jsem snad počítala i hodiny, než vyjde. A jakmile knížka vyšla, tak jsem si udělala co nejdřív čas a jela do nějakého knihkupectví. Poté jsem se s jásotem a poskakováním vracela  domů se Zlomenou v ručkách. Jako malé dítě..

Juliette utekla s Adamovou - a později s Kenjiho - pomocí od Warnera do Bodu Omega, kde zjistila, že existuje více lidí, co má dar. Dokonce samotný Kenji má schopnosti. Dokáže zmizet, naprosto. Pro Juliette je to příjemné překvapení, ale přes to všechno je ona jediná, která se nemůže nikoho dotknout. Její síly ji dělají unikátní, ale vyrovnat se s tím je těžší. Mezi ostatními si nepřipadá zrovna nejlépe a snaží se jim vyhýbat.

"Nedá se na mě spolehnout. Nejlepší bude, když se mi každý vyhne. Je dobře, že se mě lidé bojí. Měli by."

Do druhého dílu jsem se okamžitě začetla, a jelikož mě příběh pohltil stejně jako u jedničky, tak jsem četla, četla, četla a najednou byla Zlomená za mnou. Je opravdu příjemným překvapením, že má knížka přibližně o sto stránek víc. K překladu bych neměla žádné výtky, protože je to úžasná kniha, ale za to jsem párkrát objevila nějaké ty uvozovky navíc. Prostě malé překlepy. Rozhodně bych za to nikomu hlavy netrhala, stát se to může. :)

Už jsem psala dříve, že můj oblíbenec je Warner, že? Tak v tomto díle jsem si ho užila až až. Nejdřív jsem si myslela, že tam bude jenom párkrát, ale ne, bylo ho tam opravdu dost. Zvláště bych chtěla podotknout, že kapitola 62 pro mě byla úplnou euforickou sprchou - naprostý heart attack. Po téhle kapitole jsem si musela dát duševní pauzu, protože jsem se potřebovala trochu vydýchat. Jednoduše... WOW!

"Já vím, kdo jsem," objasní. "A to mi stačí."

Už od začátku knihy jsem si všímala toho, že se zde neobjevuje tolik škrtanců jako v Roztříštěné. Rozhodně je to asi dobře v prospěchu Juliettina psychického stavu, ale já ty škrtance prostě zbožňuji. Ani by mi nevadilo, kdyby byla opět takovým "bláznem", protože tahle nová Juliette je podle mého vkusu moc závislá na Adamovi a přecitlivělá. A když už jsem u toho: Samotný Adam mě svým chováním dost zklamal.

Abych to nějak shrnula. Jsem zlomená je výborným pokračováním, u kterého jsem prožila mnoho věcí. Dokonce jsem si po přečtení musela dát malou čtecí pauzu, abych si všechno urovnala v hlavě. Mé konečné slovo ne závěr je: Miluji tuhle sérii, miluji Warnera! Vůbec nevím, jak teď vydržím čekat na poslední díl. Doufám, že to do té doby vydržím... ale děkuji nakladatelství COOBOO, že tuhle sérii vydává!

+ Hodnocení: 5 hvězdiček

3 komentáře:

  1. Haha :D Ja som knihu dnes dočítala, tiež teraz napísala recenziu a pozerám, že sú celkom podobné :D Zbožňujem túto knihu... a zbožňujem Warnera :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně? Tak to je super! Já jsem Zlomenou četla někdy na začátku září a musela jsem si nechat uležet své pocity. :D Jep Warner je prostě zlatíčko. ^^

      Vymazat
  2. Tuhle knížku jsem si chci strašně moc přečíst a tvoje super recenze mě na ni natěšila ještě víc! :))

    OdpovědětVymazat