úterý 17. září 2013

Dokonalý sen [RC RECENZE]

|Láska, která vše překoná|
Autor: Ally Condie
Série: Matched
Díl: 2
Počet stran: 344
Překlad: Martina Beradová
Nakladatelství: Knižní klub, leden 2013
Originál: Crossed
Doba čtení: 4 dny, červenec 2013, v čj



Cassie se narodila do světa, ve kterém je vše dokonale předurčené - koho si vezme, kolik bude mít dětí, kdy a jak zemře. Ovšem nedávno zjistila, že i v takovémhle skvělém světě se může vyskytnout chyba, jež vše změní. V jejím případě to byl Ky - kluk, do něhož se bezmezně zamilovala, aniž by hleděla na veškerá Správcovská pravidla. Ale jejich láska je přivedla do záhuby. Kye poslali do vnějších provincií bojovat a Cassie přeřadili do pracovního tábora. Cassie doufá, že se jí podaří Kye nějak najít, avšak to vůbec netuší, že se mu povedlo z provincie utéct.

"Špína ke mně patří."

První díl této série končil opravdu dramaticky, takže jsem toho od Dokonalého snu očekávala docela hodně. I když jsem se na pokračování těšila, tak mi tato kniha seděla skoro půl roku na poličce. Byla jsem nějak líná, a proto se na řadu dostala až o prázdninách. Děj volně navazuje na konec jedničky.

Cassie a Ky jsou dva milenci, kterým osud nepřál to nejlepší. Spolu si zachovali básničku, jenž by neměla existovat. Spolu se učili psát do hlíny. Spolu se poprvé políbili. A především spolu zakusili pocit ztráty a muk. Oni dva se do sebe nikdy neměli zamilovat, ale Správci s nimi neměli slitování. Byl to jejich plán, ve kterém předpověděli, jaké budou jejich reakce. Jednoduše jsou Správci krutí. Ale mimo naše dvě hrdličky je tu ještě Xander, Cassiin původní vyvolený partner. Xandera mi bylo ze všech úplně nejvíc líto. On je takový "ňuňu" hodný klučina a zrovna on musí mít tu smůlu, že se mu holka zamiluje do někoho jiného. Být já na jeho místě, tak si asi hodím mašli!


"Když milujete, není prostě zbytí. Milujete a na tom se nedá nic změnit."

Příběh se opět, jako v Dokonalém páru, píše, jak z pohledu Cassie tak z pohledu Kye. Tentokrát je to ale mnohem zajímavější, protože se oba nacházejí na jiném místě a nejsou ani ve stejném okrsku. Oba dva prožívají své muka a doufají, že se znovu setkají. Většina kapitol končí nějakou dramatickou zápletkou - což si myslím, že je skvělé -, ale pak najednou přijde nudná část druhé postavy a nevím kam s očima. Naštěstí se na to dá zvyknout... 

Ovšem to, co mi dělalo v knížce problém, bylo střídání časů. V prvním díle jsem si toho nějak nevšímala, protože jsem jednoduše hltala každou stránku, ale tady mi to bohužel nesedlo. Začínala jsem ztrácet pojem o všem, co se dělo a musím uznat, že mě to doopravdy naštvalo. Stačilo chvíli nedávat pozor a už jsem byla někde jinde.

"Naděje dostala podobu stopy, polovičního otisku, kde si někdo nedal pozor a stoupl do měkkého bláta, které později zvrdlo natolik, že ho neodvál ranní ani večerní vítr."

Na rozdíl od prvního dílu mi připadalo, že se děj vlekl strašně pomalu. Ještě do poloviny příběhu jsem byla nadšená, ale pak už to šlo jenom z kopce. Pořád jsem si myslela, že se stane něco převratného, ale krom pár "akčnějších" scén to bylo samé litování a vylévání citů - prostě normální klišé. Objevilo se zde mnoho nových postav, které stojí za to si zapamatovat, protože v dalším okamžiku možná sehrají důležitou roli.

Na konec bych chtěla podotknout, že Dokonalý sen není vůbec špatná kniha, ale jak se říká, sto lidí - sto chutí, tak mně tahle kniha tolik nezachutnala. Ovšem už se (opět) těším, jak to celé dopadne, protože přes všechny mé nešvary, se konec přece jen nějak přehoupl přes vlnu napínavosti a jak to dopadne s dokonalým světem je pořád ve hvězdách!

+Hodnicení: 3 hvězdičky
++ Tímto děkuji nakladatelství Knižní klub za poskytnutí recenzního výtisku!

3 komentáře:

  1. Já se chystám na celou tutu triologii, tak uvidíme. :))

    OdpovědětVymazat
  2. Já musím říct, že mě teda dvojka sedla víc než jednička, ale i tak mi to taky nevychází na víc než tři hvězdičky. Nevím, tahle serie jde nějak mimo mě. Ale stejně si ten třetí díl přečtu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, když už mi dalo takovou práci dopatlat se z druhým dílem, tak to nevzdám a pokusím se přečíst i ten poslední díl! :D (Máti ho teda vychvalovala, takže uvidíme..)

      Vymazat