pondělí 9. září 2013

Cesta věčnou nocí [RECENZE]

Nic už nebude stejné
Autor: Veronica Rossi
Série: Nebe
Díl: 2
Počet stran: 224
Překlad: Michaela Škultéty
Nakladatelství: Knižní klub, květen 2013
Originál: Through the Ever Night
Doba čtení: 2 dny, srpen 2013, v čj



Árie už se pomalu smířila s tím, že je napůl osadnice a napůl outsider. Její matka zemřela před několika měsíci a ona se pomalu naučila přežívat pod zuřivou oblohou. S většinou věcí ji pomohl Roar, Áriin nový nejlepší přítel. A jelikož jsou oba dva Slyšící, tak to učení o vnímaní všeho, nebylo tak těžké. Mezitím se Perry stal Krvepánem ve kmeni, kde předtím vládl jeho starší bratr. Lid si ho velmi rychle oblíbil, ale někteří si pořád myslí, že Perry je strašně mladý, a že je vede do záhuby. Oba dva prošli velkou změnou, ale jejich láska stále přetrvává. Jejich znovu-setkání nemůže zabránit nic a nikdo.

"Nevypadá skutečně. Vsadím se, že kdyby ji člověk řízl, ani by nekrvácela."

Na tuhle knížku jsem se ohromně těšila! První díl Nebe se mi strašně líbil, a tak nějak jsem doufala, že ani druhý díl mé srdce nezklame. Bohužel hned na začátek je tu jedna zarážející věc. Kniha je rozdělena na dvě půlky, přičemž se ještě úplně neví, kdy CVN II vyjde. Důvod - velký rozsah. Tohle mě opravdu zamrzelo a určitě nejsem jediná, kterou to pobouřilo. Ale teď už s tím stejně nic nenaděláme. A k obálce se raději nevyjadřuji..

Kniha (myslím) volně navazuje na první díl a to tak, že se Árie a Perry po dlouhém odloučení znovu setkávají. Ovšem mezi jejich lásku vstupuje veliký klín - Perryho nový klan. Jelikož je Árie napůl Osadnice, tak ji převážná většina lidu nechce přijmout, což je opravdu značný problém. Navíc je tu ještě jedna věc, která je pro Árii velice důležitá. Uzavřela s Hessem ze Snění výměnný obchod, že když najde Poklidnou modř a dá mu souřadnice, tak jí vrátí Talona - Perryho synovce.

Ještě na začátku příběhu jsem si myslela, že to bude parádní jako minule. Někdy po pár kapitolách mě můj úžas přešel. Místo vzrušujícího příběhu, jsem před sebou měla nudnou ohrávačku. Až na pár zvláštních situací se v knize nic neudálo, takže jsem pořád jenom četla o tom, jak Perry miluje Árii, ale nemůže s ní být (a samozřejmě naopak, aby to bylo pořádné klišé).

"Árie se zasmála. To je  vážně skvělé. Je cítit jako kůň."

Když už děj začal nabírat nějakou tu pořádnou vlnu napětí, tak kniha skončila. Opravdu děkuji mnohokrát těm, co si mysleli, že bude lepší Cestu věčnou nocí rozdělit. Lepší nápad bych rozhodně neměla. No a když už jsem u toho "stěžování".. Nerada to říkám, ale našla jsem v textu hodně překlepů - občas i třikrát na jedné stránce! - a to asi není zrovna dobré znamení. Strašně mě to vyrušuje při čtení, protože mám takové nutkání všechno opravovat.

Možná kdyby kniha byla celá, tak by to bylo o něčem trochu jiném. Tedy, určitě by bylo všechno jiné. Jsem nesmírně smutná a zklamaná z této "první části" druhého dílu a budu čekat na další pokračování. Zvědavost je hrozná a já prostě chci vědět, jak to dopadne! I kdyby mě to mělo zabít..

Hodnocení
3 hvězdičky

2 komentáře:

  1. Mám doma, moc sa na to teším, 1. diel sa mi moc páčil!
    Nechápem to rozdelenie cz vydania, veľmi divné a ani si to neviem predstaviť, pretože sk vydanie 2ky je takisto tenké ako 1. diel. Čo vám na tom akože mohli rozdeliť?!, veľmi čudné.
    Určite ale potom napíš po prečítaní 2. časti 2. dielu, že koľko by si tomu dala ako celku hviezdičiek, podľa mňa sa ti to tak bude páčiť viac.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Áno, áno. Je to prostě divné, ale už se stalo. :)
      To rozhodně udělám, protože když to budu vnímat jako celek, tak to bude hned jiné. ;))

      Vymazat