čtvrtek 8. srpna 2013

Reset [RC RECENZE]

Splň úkol, anebo zemři.
Autor: Amy Tintera
Série: Reboot
Díl: 1
Počet stran: 384
Překlad: Jana Hejná
Nakladatelství: Egmont, červen 2013
Originál: Reboot
Doba čtení: 2 dny, červenec 2013, v čj




Amerika. Texaská republika. Rok neznám. Reseti. Už několik dlouhých a mučivých let na Zemi vládne virus, díky kterému, když umřete, vstanete z mrtvých. Reseti jsou silní, odolní a skoro nepřemožitelní. Jednotka KLEZu, tedy Korporace pro lidskou evoluci a zalidnění vzala resety pod svá křídla, ale přesněji řečeno je zotročila. Jak se zjistilo, tak čím déle jste mrtvi před resetem, tak tím méně vám zbude lidskosti. Dvanáctiletá Wren zemřela krutým způsobem. Byla třikrát střelena do prsou a poté po 178 minutách se z ní stala resetka. Mezi všemi ostatními jejího druhu má nejvyšší číslo a také je nejvíce chladná ke svému okolí. V KLEZu žije už přes pět a ještě nikdy neporučila žádný rozkaz anebo pravidlo. Alespoň do té doby než poznala dvaadvacítku Calluma.

"Ne. Ve mně nic lidského nezbylo."


Dalo by se říct, že Reset je jenom další kniha z mnoha. Dystopií se objevuje pořád víc a víc a jeden neví, po které by měl sáhnout dříve. Tím pádem se stává obálka největším magnetem na čtenáře. Pokud objevíte knihu s úžasnou obálkou a se zajímavou anotací, tak jste na té správné vlně. Reset naštěstí splňuje obojí. Jsem velice (ne)všímavý tvor, a tak jsem si uvědomila, že na obálce je zdůrazněné  Wrenino číslo 178 až někdy při konci čtení. Nejspíš mi knížka úplně zatemnila mysl.

Každá dystopie má kousek své originality a ani Reset nepostrádá tu svou. Je to takové okouzlení, kterého se nemohu zbavit. Shrnu to naprosto jednoduše - je bravurní. Do knížky jsem se pouštěla s tím, že půjde o nějakou obyčejnou dystopii, jenž mě chvíli bude vynášet do oblak, a pak padnu úplně zhroucená k zemi. Nestalo se, a já si užívala let po celou dobu čtení! 

"Nováčci vždycky strašně křičeli."

Ze začátku mi připadalo, že reseti jsou takoví trochu roboti, kteří poslouchají na slovo jako psi. Mýlila jsem se. Postupem času se začala ukazovat skrytá rebelie a nesouviselo s ní jen číslo vytetované na jejich pažích. Callum 22, kterého Wren poznala, byl až příliš moc podobný lidem a v jejích očích se začaly objevovat pochyby. Všichni se jí vždycky zpravidla vyhýbali, ale on si k ní nakráčel jakoby to byli staří přátelé. A já se Wren ani nedivím. Pět let byla jako smrtka chodící po okolí a najednou přišel kluk, který by dokázal úsměvem nechat ledy tát. Wren je jako ledová královna a Callum by mohl hrát přitažlivé topení. A jelikož i reseti se dají zabít, tak mají určitá pravidla od nadřízených. Poruš ta pravidla a budeš eliminován. Ale i ti nejmocnější z nejmocnějších mají z resetů strach, přece jen jsou to pořád lidé.

Jakmile jsem se jednou pustila do Resetu, už jsem se ho nechtěla pustit. Strašně moc mě zaujal příběh plný drama, nenávisti, zloby a lásky zároveň. Hltala jsem každá slova a jen si přála, aby tomu nikdy nebyl konec. Ovšem ten dříve nebo později musí vždy přijít. Na rozdíl od jiných sérií bych klidně nechala Reset stát stranou jako samostatnou knížku, protože konec byl jako taková třešnička na dortu. Trochu nakousnutá, ale přece jen celistvá.

Okamžitě bych tuhle knížku všem nadšencům napínavých dystopií doporučovala, ale protože jsme každý jiný, tak se nám všem může zalíbit něco jiného. Já jsem si toho odnesla z této knihy hodně, např. že nikdy nesmíme přestat věřit a jednou, až to budeme co nejméně očekávat, se stane něco úžasného!

Hodnocení
5 hvězdiček

Mockrát děkuji nakladatelství Egmont za poskytnutí recenzního výtisku!
Knihu si můžete zakoupit zde.

6 komentářů:

  1. Tahle kniha vypadá vážně hodně dobře! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tuto knížku bych si chtěla přečíst.. :)))

    OdpovědětVymazat
  3. Super recenze. Co jsem dneska procházela blogy, tak tohle je už 4 recenze na tuto knihu, asi na ní opravdu něco bude!

    OdpovědětVymazat
  4. mě se líbí ta obálka a vlastně i ten námět. Občas mám sice pocit, že už mám dystopií plnou pusu, protože mi jich přijde spousta skoro sstejných (a to jsem jich zas tak moc nečetla :D), ale týhle bych ještě vážně chtěla dát šanci :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dej jí šanci, opravdu za to stojí - dle mého úsudku. Když si ji pučíš z knihovny na zkoušku, tak tím nic nezkazíš. :D

      Vymazat
  5. Pěkná recenze. :) Mám chuť si Reset vážně přečíst.

    OdpovědětVymazat