sobota 24. srpna 2013

Počátek [RC RECENZE]

Nesmrtelnost nemohla být nikdy blíž
Autor: Jessica Khoury
Počet stran: 372
Překlad: Petra Babuláková
Nakladatelství: Egmont, červen 2013
Originál: Origin
Doba čtení: 1 den, srpen 2013, v čj



Pia se narodila jako dokonalá bytost. Tedy alespoň to o ní říkají všichni ostatní vědci. Po několika generacích byla stvořena jako první nesmrtelná. V Amazonském deštném pralese byla objevena rostlina, která dá každému za určitých podmínek opravdovou nesmrtelnost. S Piou začíná nová doba, která jednoho dne rozhodně změní svět. Skryta v pralese, odkud není úniku, Piu vychovali jen ti nejlepší z nejlepších. Učili ji, že mimo Malou Cam číhá jen samé nebezpečí. To znamená, že Pia vyrostla odtržena daleko od světa, o kterém by měla vědět. Ale na přelomu svých sedmnáctých narozenin se začaly dít věci, které vědci rozhodně naplánované neměli. Přes všechnu tu nesmrtelnost je Pia přece jen člověk a lidská zvědavost je občas nebezpečná.


"Může se nesmrtelná utopit?"

Začala bych obálkou, jenž dokáže bravurně upoutat zrak. Je opravdu skvělé, když čtu knížku a má tak skvěle udělanou obálku. Přiznávám, že  jsem na ty obálky trochu ujetá, ale co, když je něco pěkného, tak to prostě řeknu. Obálka ladí s příběhem a dodává knize takového tajného ducha, co se skrývá v zákoutí - tady je to přesněji řečeno 'navrchu'.

Už samotná první stránka knihy poukazuje na nesmrtelnost, ovšem ale až v průběhu děje se dozvídáme úplnou pravdu, která stojí za tímto objevem. Pia se narodila s nesmírným darem a je zatím jediná, kdo nikdy nezestárne a ani neumře. Plán vědců je jednoduchý: Až bude Pia schopna, tak spolu s ní vytvoří novou generaci nesmrtelných. Kdo by tušil, že na své sedmnácté narozeniny Pia uteče z Malé Cam do džungle, kde poprvé potká kluka.


"Jmenuju se Eio. Kdo jsi ty?"

Musím říct, že Eia jsem si ihned oblíbila. Na domorodce mi připadal strašně - jako to popsat - roztomilý. Kdyby si někdo myslel, že domorodci jsou nějací divně mluvící neandrtálci, tak v téhle knížce by viděl, že i oni se dokáží přizpůsobit a naučit jinou řeč. Vlastně celý kmen Ai'oanů byl takový milý a útulný. Kdybych mohla být nějakou postavou z knihy, tak bych určitě chtěla být jednou z domorodců.

Avšak největší záhadou pro mě celou dobu byla elysia - to je ta květina, díky které nesmrtelnost není pouhým snem. Pořád mi vrtalo hlavou, jak asi vypadá, jestli nějak hezky voní, nebo co je katalyzátorem, který vědci potřebují přidat do nektaru, aby nebyl prudce jedovatý. Když jsem zjistila pravdu, tak jsem si dala dvě a dvě dohromady a hned vše dávalo smysl. Jak se říká: Kdo si počká, ten se dočká.


Pravda je krutá jako vždy, ale když si na ni v Počátku počkáte, tak rozhodně uděláte dobře. Kapitoly sami ubíhají jako voda, takže jen co jsem se začetla, tak jsem nemohla Piu nechat být na pokoji. Vtáhnout se do děje je jednoduché, což opravdu oceňuji. Jediné co mi lezlo krkem, bylo oslovování v Malé Cam. Pia jim totiž všem říkala strýčku a tetičko. Samozřejmě je jasné, že když tam vyrůstala, tak musí mít k ostatním nějaký vztah, ale prostě mi to oslovení nějak vadilo. Zvláště potom, co se vše začalo vyjasňovat. Mračna zmizela a vystoupilo slunce poznání.



"Džungle by mohla být klidně vyrobená z papíru a provázků."

Jessica Khouryová si vymyslela úžasné hrací pole pro své hrdiny. Džungle, zakázaná láska, velké tajemství. Co víc by mohlo knize dodat šmrnc? Ani nikde nemusela být magie, anebo nějaké nadpřirozené bytosti. Navíc je příběh ukončený a nemá žádné pokračování - uff. Za to bych ráda poděkovala. Kdyby existoval nějaký další díl, tak by mi to asi moc nelahodilo. Proč pokračovat v něčem, co skončilo?

Počátek bych strašně ráda doporučila, jelikož opravdu stojí za přečtení. Kniha je napsaná takovým stylem, který jsem si moc oblíbila. Nesmrtelnost je něco, co by nemělo existovat, nebo ano? Možná je elysie někde daleko schovaná a čeká na svého nového majitele, otázkou však je, jestli by byl svět bez smrti lepší...


Hodnocení
5 hvězdiček

Mnohokrát děkuji nakladatelství Egmont za poskytnutí recenzního výtisku!
Knihu si můžete zakoupit zde.

5 komentářů:

  1. Počátek jsem si včera pořídila. Jsem na něj moc zvědavá. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Už na mě čeká na poličce, jsem na něj zvědavá!:)

    OdpovědětVymazat
  3. Knížku jsem si chtěla hodně dlouho koupit. Nakonec jsem si ji ale nekoupila. Ani nevím proč. A teď jsem si přečetla tvoji recenzi (která je mimochodem skvělá :D ). Začala jsem po Počátku opět toužit !!! Musím ji mít !!! Taky mě příjde super ,že už nemá pokračování. Protože už mě nebaví pořád utrácet za pokračování... :D :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, kdo má shánět peníze na ty nekonečné série?! :D Někdy je prostě lepší jednorázovka, která má spoustu drama! :D

      Vymazat