pondělí 5. srpna 2013

Drakie [RECENZE]

Tajemství potomků draků vyplývá na povrch
Autor: Sophie Jordan
Série: Drakie
Díl: 1
Počet stran: 296
Překlad: Olga Bártová
Nakladatelství: CooBoo, srpen 2012
Originál: Firelight
Doba čtení: 2 dny, červenec 2013, v čj



Jacinda nikdy nemohla být jako normální holky, které chodí na rande, běhají po klubech anebo jen tak blbnou. Už od narození byla odtržena od lidského světa, ale přesto touží po nemožném. Od jak-živa žije se svou rodinou v horách ve kmeni Drakií a Drakiů, jenž je ukryt před zraky nevítaných lidí. Jacinda je drakie, která poprvé za několik generací dští oheň a právě tímto faktem je pro všechny nesmírně výjimečná a vzácná. Její budoucnost je již předem dána a nedá se nijak změnit. Když však jednoho dne Jacinda poruší nejsvětější pravidlo drakiů, je její osud zpečetěn navěky. Svět, který je pro mladou drakii nebezpečný, otevírá svou smrtící náruč.


"Blíží se ke mně.
Buší mi srdce."

Drakii jsem si objednala asi někdy před čtvrt rokem, a jak už je u mě známé, tak jsem se k ní dostala o "trochu" později. Abych byla úplně přesná - JÁ si knížky od nakladatelství CooBoo tak nějak syslím a nechávám si je nakonec. V nejbližší době svůj systém nehodlám měnit, protože jejich knihy mi vždycky dokážou udělat radost! A ač jsem zatím neměla tu čest, číst více knih od tohoto nakladatelství, tak si myslím, že Drakie bude patřit k těm lepším kouskům.

Důkazem je mi i to, že jsem jen stěží mohla přestat číst. Tedy pokud si to dobře pamatuji a Goodreads je mi svědkem, tak mi k přečtení v jednom dnu bránil pouze Titanic, který dávali v televizi, a který nesmím nikdy vynechat. Ale konec mých majestátních výmluv a blbostí, vezmu to hezky od začátku. Příběh o mladé drakii mi ihned dokázal přirůst k srdci a jelikož mám draky ráda, tak mi námět této knihy připadal naprosto úžasný. Potomci dávných draků - no není to paráda? Dobře vím, že každý příběh má svá vlastní pravidla, a ani tady to nebylo jinak. Drakie a drakiové jsou bytosti, které na povrchu vypadají jako obyčejní lidé, ale uvnitř jsou divocí a mocní - jejich pravé podoby jsou nádherné a okřídlené. Žijí ve kmenech, kde má první a poslední slovo ten nejsilnější drakij. Ale jako vždy zde musí být i nějaká temná strana. 

Tentokrát jsou to lovci, kteří loví drakie kvůli několika hlavním důvodům. 1) Kvůli kůži. 2) Dokážou najít vzácné drahokamy. 3) Pro zábavu. Kvůli nim je úžasných bytostí, jako je Jacinda, na světě pořád méně, protože jejich rukou pomalu vymírají. Jedním  z lovců je i Will, který naší drakii pozná na vlastní kůži.

"Budou mě mučit vzpomínky na to, kým jsem byla."

Opravdu nelituji toho, že jsem tuhle knížku přečetla. Četla se mi hrozně příjemně a kdykoliv jsem měla pauzu na nádech a výdech, tak jsem se mohla dívat na úžasnou obálku. Kdybych měla příběh popsat jednou větou, byla by to tato: Zakázaná láska. Nerada spoileruji děj, ale ihned na začátku je přeci jasné, jakým směrem to bude Jacindu táhnout a jedině hlupák by si nevšiml jiskřiček v jejích očích.

Možná to vypadá, že mi ucukla lžička s chválou, ale já si jednoduše nemohu pomoci. Sice bych z hlavy nedokázala vyjmenovat druhy drakií, ani pořádně neumím skloňovat slovo "drakie", ale jedno vím jistě. Na tuhle knížku nezapomenu a ponesu si ji v srdci ještě nějakou chvíli. Sem tam jsem se čtením pokulhávala,  ale stejně byl děj pořád napínavý jako kšandy. Konec mě roznesl na pomyslných kopytech a jelikož druhý díl zatím nevlastním, tak po něm mohu jenom slintat. 

Hodnocení
5 hvězdiček

4 komentáře:

  1. Tuto knihu bych si ráda přečetla.. :))

    OdpovědětVymazat
  2. Skvelá kniha, tie obálky sú nádherné a séria sa mi naozaj páčila 8)

    OdpovědětVymazat
  3. Pamatuju si, když kniha vycházela poprvé v zahraničí a jak si ji zahraniční blogeři pochvalovali. Zatím mám doma dva díly série v češtině a chci si koupit ten třetí, pak si to přečtu na jeden zátah :)

    OdpovědětVymazat
  4. Pro mě byla kniha taková pohodička... Nijak mě nepřekvapila ale ani moc nezklamala. Byla fajn :)

    OdpovědětVymazat