sobota 8. června 2013

Brisingr [RC RECENZE]

Pokračování úspěšné série o dracích
Autor: Christopher Paolini
Série: Odkaz Dračích jezdců
Díl: 3
Počet stran: 656
Překlad: Olga Staníčková
Nakladatelství: Fragment, 2009
Originál: The Inheritance Cycle -Brisingr
Doba čtení: 8 dní, květen 2013, v čj



Eragon pokračuje v plnění svých slibů a začíná rovnou se svým bratrancem. Pár dní po bitvě na Hořících pláních, se Eragon vydává s Roranem do Helgrindu, kde doufají, že naleznou Katrinu, Roranovu milou. Jenomže ra'zaci jsou pořád velkou hrozbou a ani sám Eragon neví, jestli je bude schopen porazit. Mezitím se schyluje k bitvě století, Galbatorix stejně jako Vardenové shromažďují všechny bojovné síly. Nasuada s králem Orrinem dobývají menší města a pomalu se blíží k hlavnímu městu. Jak se říká, vítěz bere vše a Vardenové to nechtějí vzdát. Teď už se bojuje o mnoho lidských životů a prohra se nepřipouští. Eragon se Safirou před sebou mají ještě jednoho nebezpečného protivníka. Murthaga s Trnem. Jak daleko ještě budou muset a zajít, a jak dlouho bude trvat válka mezi dobrem a zlem?
Safira a Eragon. Eragon a Safira. Jedna nerozlučná dvojka. A jak je to vlastně dlouho, co se jejich osudy zkřížily? Rok, nebo možná dva? Rozhodně říkám, že se od prvního dílu strašně změnili. U Eragona je to opravdu příjemná změna, protože se z něj za tu dobu stal opravdu sebevědomý muž, který už není jako to malé kuřátko z Carvahallu. No a o Safiře ani nemluvím, z ní je veliká paní dračice, jenž dokáže spořádat stádo ovcí na jeden zátah. 
Brisingr je skvělé pokračování Odkazu Dračích jezdců. Po trochu nezáživnějším Eldestovi přichází Brisingr jako atomová bomba! Děj je opět velice napínavý a každou chvíli se dějí nové a nové zvraty. Jako mě u minulého dílu nebavilo střídání z pohledu vypravěče, tak tentokrát jsem si jej užívala. Dokonce i Roranův pohled na děj byl zábavný. Ovšem teď je tu jedna zpráva... V tomto díle se dočkáte samotného pohledu na věc ze Safiřiny hlavy! Ano!  A je to opravdu švanda! Safira má opravdu velice vtipný a zajímavý smysl po pojmenovávání věcí a někdy i osob. Ze stanu vám udělá červenou horu na párátkách a jiné.

Tímto dílem mi Paolini opět dokázal, že z ničeho nic dokáže najednou vyvodit obrovské drama. A určitě si každý všímavý čtenář uvědomil, že většinou název i obálka nějak souvisí s příběhem. Eragon byl jasný, u Eldesta jsme se taky dozvěděli své, ale co znamená u tohoto dílu Brisingr? (když zrovna nemyslíme oheň ve starém jazyce) Bádejte, čtěte, ale hlavně se těšte na další pokračování Dračích jezdců!


Hodnocení
4 hvězdičky

Tímto mockrát děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku!

3 komentáře:

  1. Věděla jsem že knížka bude psáná z několik pohledů, ale že tam bude i Safiřin pohled jsem netušila!! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Týjo, nedávno jsem četla Eragona a abych se hned pustila do dalších dílů :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, rozhodně si jejich čtení naplánuj, protože nebudeš litovat! :D)

      Vymazat