úterý 9. dubna 2013

Křídla [RECENZE]

Jednoho dne jí narostla křídla
Aprilynne Pikeová nadchla svým debutem i slavnou autorku ságy Stmívání Stephenii Meyerovou. Není divu, příběh – originální fantasy s přídechem thrilleru a horroru, ale i s prvky love story – o dívce se zvláštním jménem Laurel se čte doslova jedním dechem. Patnáctiletá hrdinka jde poprvé do školy (předtím ji učila matka) a snaží se přizpůsobit novému prostředí. Brzy najde přítele, který jí podá pomocnou ruku. David se nemusí přemáhat, nová spolužačka je nesmírně krásná, jemná a milá dívka. Vypadá jako víla, říká si David, ale to ještě netuší, že není daleko od pravdy a že jej po boku Laurel čekají pěkně horké chvíle. Bytosti z jiného světa se dostávají mezi lidi a začíná boj na život a na smrt…





Autor: Aprilynne Pike
Série: Křídla
Díl: 1
Počet stran: 304
Překlad: Alena Amchová
Vydalo: Fortuna Libri, 2011


Kousek děje
Patnáctiletá Laurel Sewelová byla se svým dosavadním životem naprosto spokojená. Celých deset let ji její matka učila doma, protože spolu s otcem bydleli v malém městečku, a chtěli pro svou dceru jen to nejlepší. Ale pak přišla nečekaná změna. Přestěhovali se do Crescent City, města, které bylo nedaleko jejich starého domova. A jelikož si Laureliin taťka koupil knihkupectví, které vydávalo dobrý obnos, rozhodli se ve městě zůstat.

Když tak učinili, Laureliina matka se rozhodla, že by její dcera měla konečně nastoupit do školy, která má nějakou úroveň. Sama totiž přiznala, že už si ji dál netroufá učit. A tak naše Laurel nastoupila do prváku na místní střední. Bylo to pro ni nepříjemné poznání. Připadala si jako v davu neznámých obličejů, kde se každou chvíli mohla ztratit. Když pak nějak zapadla do kolektivu a udělala si první kamarády, začala ji na zádech růst boule. V domnění, že je to nádor, se Laurel začala všech stranit. Jednoho dne propadla panice, když zjistila, že na zádech má místo odporné bulky křídla hodně podobné květině.
Postavy
Ještě jednou vám představím naši hlavní hrdinku Laurel a řeknu vám o ní pár zajímavostí. 
Takže Laurel - jak už jsem prve psala - je patnáctiletá mladá dívenka, která od narození miluje přírodu. Má svůj vlastní zvyk. Nikdy nejí maso a lidské potraviny. Důvod je jednoduchý, dělá se jí prostě z umělých věcí zle, a proto jí pouze ovoce a zeleninu. A pak taky ráda pije Sprite. 
V novém městě si těžko zvyká, ale v mnohém jí pomůže její úplně první kamarád David Lawson. Na omak pořádný fešák, ale uvnitř je to veliký dobrák a nadšenec pro vědu.
A koho jiného bych měla ještě zmínit než rošťáckou holčinu, která se jmenuje Chelsea. Je to jedna z dalších kamarádek Laurel. Velice se zajímá o nadpřirozené bytosti, zejména o víly. Ještě před několika lety by si přála být jednou z nich. Je to snad osud, že se kamarádí s Laurel?!

Moje názory a pocity
Na rovinu. Knížka mi dlouho ležela na poličce a dostala se na ni řada pouze čistou náhodou. Od začátku jsem si od knihy moc neslibovala, ale velice mě zajímalo, o čem bude, protože ji moje kamarádka moc vychvalovala. Ovšem hned na prvních pár stránkách se mi Laurel jevila jako malé nedonošené dětsko. 

Připadala mi taková obyčejná - jestli se to o ní dá vůbec říct -, což rozhodně nebyla. Docela mě zaujal její styl života, to s tím jídlem a Spritem bylo velice záhadné, ale jinak mě nedokázala ničím upoutat. Za to její kamarád - David -, jo ten se mi pěkně utábořil v žaludku. Byl to takový roztomilý šílený vědec, že bych si ho nejraději přičarovala domů. Občas se zachoval jako pitomec, ale bylo vidět, že má zlaté srdce.

Je to ode mě ošklivé, ale párkrát se mi přihodilo, že mě knížka naprosto nudila. Byly to takové ty scény plné záhadných vysvětlení a nezáživných věcí. Naštěstí po takové chvíli pak přišla scéna další, ale ta se od té minulé naprosto lišila. Děj se v ní tak změnil, že jsem přes napětí, které mnou procházelo, nemohla odtrhnou od knížky oči. Takové útržky byly někdy až trochu moc vyhrocené, ale přesně to dodávalo příběhu pravou vážnost.

na úplném konci mě knížka - upřímně - pohltila.  Tak posledních padesát stran bylo neskutečných a strašně napínavých. Když už jsem si konečně myslela, že bude knihy konec, a vše skončí tak, jak má, přišel obří otevřený konec. Musím říct, že mě pěkně naštval navnadil k dalšímu dílu. Přes všechnu mou počáteční nechuť k Laurel, naše hrdinka prošla velkou změnou. Dozvěděla spoustu nových věcí o sobě a ostatních (některé by si klidně mohla přát nevědět). 

A z malého káčátka se stala labuť.
Závěr
Máte rádi nadpřirozené bytosti, křídla a spoustu roztomilé mladé lásky? Ano? Tak potom je tato knížka stvořená přímo pro vás! A jak už to u fantasy knížek bývá pomyslným pravidlem, tak i v této se dočkáte dech beroucích okamžiků, které nebude chtít za nic vyměnit!

+ Hodnocení: 3 hvězdičky
++ Doba čtení: 5 dní, česky

6 komentářů:

  1. Taky mě začátek trošku nudil, ale David to vyrovnal, jak říkáš, hned bych si ho vzala domů :D Další díly jsem nečetla, nemám je doma, ale zajímalo by mě, jak to dopadá a pozor na psaní, máš tam několik chybek! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je fajn, že máme stejný názor! :D) Sáákrá a to si to po sobě vždycky několikrát čtu.. :D Snad později chyby odhalím a opravím. :)

      Vymazat
  2. Já jsem byla z prvního dílu úplně nadšená! :D Dalsí díly mě už ale nebavily. :/

    OdpovědětVymazat
  3. Odpovědi
    1. To jsem si ji zrovna koupila, když byla ve slevě! :D)

      Vymazat
  4. Chystám se na ní, tak jsem zvědavá :)

    OdpovědětVymazat