středa 24. dubna 2013

Kouzlení [RC RECENZE]

Každá kouzla mají svá tajemství..
Být florelou v lidském světě není úplně jednoduché. Kromě toho, že vám jednou do roka na zádech rozkvétá květ, musíte tajit záležitosti florel a florelů před lidmi. Laurel má naštěstí poměrně tolerantní rodiče a přítele Davida. Jak se jim ale bude líbit, že Laurel musí strávit dva měsíce ve florelí Akademii a začne tajemnou říši navštěvovat daleko častěji? Ani potíže z loňského roku hlavní hrdinku neopustí a znovu bude čelit nebezpečím nadpřirozeného světa. Podaří se jí se ochránit svou rodinu a přátele?









Autor: Aprilynne Pike
Série: Křídla
Díl: 2
Počet stran: 368
Překlad: Alena Amchová
Vydalo: Frotuna Libri, duben 2012
Doba čtení: 4 dny, duben 2013, v čj


Kousek děje
Od prvního střetu s trolly uplynulo šest dlouhých měsíců. Pro Laurel tato doba byla plná utrpení a nejistoty, pořád jí připadalo, že ji někdo sleduje, a že na ni odněkud vyskočí nepřítel. Být Podzimní florelou pro ni není zrovna nejlehčí úděl, zvlášť když je její identita prozrazena. Jednoho dne přišla Laurel pozvánka do Avalonu (království florel a florelů), kde ji žádali, aby se dostavila do Avalonské Akademie kvůli nedostatku vílího vzdělání. Podzimní florely jako ona jsou velice důležité, míchají různé lektvary, které můžou jiným zachránit, anebo dokonce vzít život.

Výuka by měla Laurel pomoci, kdyby se opět objevili nějací nepřátelé, zejména trollové, kteří se velice rádi mstí. Nakonec to dopadá tak, že nám Laurel odchází do Avalonu v době letních prázdnin. Počáteční nervozita z ní opadne ihned, co vkročí za bránu vílího světa. Všude se to hemží květinami všech barev, až je Laurel ani nestíhá pozorovat. Ale jak se říká:"Učení, mučení.", tak ani v Avalonské Akademii to nebude žádná procházka růžovým sadem.

Postavy
V prvním díle jsem se o něm nezmínila záměrně, ale tentokrát už to udělat musím.
Jarní flor, který naší Laurel zná celou dobu, a také ten, který na ni vždy dával pozor, se jmenuje Tamani. Je to její odvěký přítel, jenž se Laurel snažil pomoci, když poprvé vykvetla. V tomto díle je to právě on, kdo poprvé doprovází hlavní hrdinku do královského Avalonu.
První profesor, jakého Laurel na Avalonské Akademii pozná, je pan Yardley. Sice se chová jako "vševěd", ale uvnitř je to nadšenec pro knihy a výuku samotnou. Pomáhá Laurel se základy, které bude rozhodně potřebovat pro vlastní přežití.
Katya, další Podzimní florela. Profesor Laurel řekl, že kdyby něčemu nerozuměla, tak se má právě zeptat této drobné víly. I když se to nezdá, tak je Katya velice přátelská a je opravdu jednoduché, nechat se jí rozptýlit.

Moje názory a pocity

V druhé části ze série Křídel se dozvídáme další tajemství ze světa víl. Laurel na sobě začne konečně makat, jakožto na Podzimní florele a všechno okolo zdá takové až trochu moc růžové. Je to tím dokonalým královstvím víl, anebo snad tím nekonečným zaláskovaným trojúhelníkem?  Ach ano, už jsem si vzpomněla, je to ten trojúhelník. Naše chudinka Laurel si už od prvního dílu láme hlavu, s kýmpak to má zůstat, že? S Davidem koumákem, či s vílákem Tamanim. V tomto díle se bude držet svého motta a bude v rozhodování pokračovat dál. Z jedné strany mi to připadalo jako obrovské klišé a z té druhé jako z nějakého pořádného romantického filmu.

Avalonská část, kde se Laurel učí, je velice zajímavá a mě dost bavila. Ani vám nebude připadat, že zabírá tak málo stránek, protože se kniha čte velice rychle. Přestože se toho v ději moc nestalo, tak jsem knihu hltala jako divá. Naše princezna Laurel už mi nepřipadala tak "moc" nesympatická a dokonce jsem ji začala mít ráda.

Ovšem nejvíc mě zaujalo - jak to nazvat - rozdělení florelů a florel. Mají své hodnosti. Jako máte kapitána a strážmistra, tak i víly mají svou vlastní organizaci "důležitosti. Na úplném konci jsou Jarní víly, které dělají ty nejběžnější věci a práce. Je jich nejvíc ze všech. O stupínek víš jsou Letní florely, které mají nadání pro divadlo a vše uměleckého. Pak tu máme Podzimní florely, které se, jak už víme, starají o lektvary. A na úplné špici jsou Zimní víly. Víte, proč jsou tak důležité? Protože chrání brány Avalonu před vstupem nežádaných osob. Jenomže se jich "rodí" žalostně málo, a proto jsou pro ostatní, jejich vůdci.

Když se pak Laurel vrací zpět do lidského světa, je plná dojmů a všeho, co by měla z Avalonu mít. Ovšem mně připadalo, že si zapomněla s sebou přinést jednu podstatnou věc, svou lidskost. Po návratu mi připadá taková jiná a zase mi začínala lézt na nervy. Sice už byla více sebevědomá a celkem věděla, co dělá, jenomže vše se může zhroutit a vy o tom ani nevíte.

Závěr
Toto pokračování je opravdu povedené a myslím si, že stojí za přečtení. Mladším se tato série určitě musí líbit, ale i starší si možná najdou zálibu ve stylu Aprilynne. Občas možná narazíte na nějakou tu chybku, ale pokud se do knihy začtete, tak vám to ani nebude vadit. Mně se kniha Kouzlení opravdu líbila a třetí díl může být už jen lepší!

+ Hodnocení: 4 hvězdičky
++ Tímto děkuji nakladatelství Fortuna Libri za poskytnutí recenzního výtisku! Knihu si můžete objednat ZDE.

7 komentářů:

  1. Zatím jsem četla pouze první díl a na tento se v blízké době taky chystám! (což znamená že si ho půjčím od kamarádky :D)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Půjčování od kamarádek je nejlepší! :D :D A jestli se ti líbil první díl, tak tenhle se ti bude určo líbit taky ;)

      Vymazat
  2. Naozaj veľmi rada by som si 2ku prečítala, neviem sa k nej dostať, ale 1. diel bol veľmi milý a podarený 8)

    OdpovědětVymazat
  3. Nečetla jsem ani první díl, ale obálky vypadají nádherně!! Sérii bych si moc ráda přečetla :)

    OdpovědětVymazat
  4. Celkem zajímavá knížka, asi si ji přečtu :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Mne sa táto séria tak celkove páči. Je to také milé, rozprávkové a nenáročné. Len si musím nájsť ešte čas na prečítanie psoledného dielu :)

    OdpovědětVymazat
  6. Kouzlení bylo fajn, ale mě se jednoduše nejvíce líbily Křídla. Tečka. :D

    OdpovědětVymazat