sobota 20. dubna 2013

Before I Die [RECENZE]


Tessa has just a few months to live.

Fighting back against hospital visits, endless tests, drugs with excruciating side-effects, Tessa compiles a list. It's her To Do Before I Die list. And number one is sex.

Released from the constraints of 'normal' life, Tessa tastes new experiences to make her feel alive while her failing body struggles to keep up.

Tessa's feelings, her relationships with her father and brother, her estranged mother, her best friend, her new boyfriend, all are painfully crystallized in the precious weeks before Tessa's time finally runs out.




Autor: Jenny Downham
Počet stran: 327
Vydalo: 2007
U nás: Ještě než umřu, EROIKA, 2010
Doba čtení: 4 dny, březen 2013, v anglickém jazyce

Kousek děje
Šestnáctiletá Tessa Scottová umírá.  Má leukémii neboli rakovinu. V pouhých dvanácti letech se u ní objevily první příznaky. Jenže teď už její nemoc zašla do takového bodu, že se nedá nic dělat, pouze čekat. A tak se mladá Tessa rozhodla ukončit chemoterapie a začít naplno žít. Vytvořila si list věcí, které chce udělat ještě předtím, než zemře. Jenomže dostat věci, co Tessa chce, není zrovna lehké. 

Sice jí nezbývá mnoho času, ale pokouší se svůj list splnit. Je to jediná věc, která ji ještě drží při smyslech. Většina bodů v onom listě je nelegální, ale ani to Tesse nezabrání v jeho vyplnění. Všechno jsou to jenom okamžiky, okamžiky, které nás udržují stále naživu.

Postavy
Zoey. Tessina kamarádka, která naši hrdinku neopustila, ani když se dozvěděla, jakou nemocí trpí. Jen málokdo se tak zachová, jen málokdo zůstane. Většina lidí nejraději uteče, ale Zoey ne. Pomáhá Tesse s jejím seznamem, protože ji má opravdu ráda a nechce, aby to všechno skončilo.
Cal je mladší bráška Tessi. Chce se stát kouzelníkem, a proto se před každým chlubí svými novými kouzly. Má svou sestru rád, ale bojí se, že by ho mohla strašit, kdyby jí to řekl.
Soused, kterého Tessa dlouhou dobu sleduje, a který je velice pohledný, se jmenuje Adam. Žije jen se svou matkou a má rád zahradničení. V jeho zahradě to vypadá jako v říši divů.

Moje názory a pocity
jen pouhá poznámka od Heata na obálce je pravdivá. Stojí tam: "Kniha, díky které budete rádi, že jste naživu.". Ano, já jsem po dočtení byla plná pocitů a byla jsem ráda, že jsem naživu. Tak nějak. Strhující život Tessi mi mnohokrát vzal vítr z plachet a nevěděla jsem, co si myslet. Od začátku příběhu mi bylo Tessi nehorázně líto. Nepřipadalo mi to vůbec fér, že zrovna ona musí být nemocná (ale to by pak nebyla kniha).
Některé věci, co měla ve svém listě, mi připadaly naprosto hloupé. Ovšem jsem musela brát v potaz, že umírá, a že si chce svůj zbytek života opravdu dost užít. Nevím proč mám poslední dobou spadeno na knížky, co mají hlavní téma: SMRT. Buď mám takové štěstí na výběr, anebo už nevím, co se to se mnou děje.. 

Určitě bych chtěla knihu doporučit těm, kterým toto téma nevadí (vlastně to doporučuji všem, co mají rádi dojáky). U nás tato knížečka také vyšla, takže pokud byste neměli přístup k originální verzi, tak sáhněte po české Ještě než umřu.

"Myslím, že bych si také mohla napsat nějaký ten list, protože můj život stojí za pěkný houby! Ale vraťme se zpět k hlavnímu tématu!"

Posledních dvacet stran jsem strávila ukrutným pláčem. Ano. Brečela jsem jako želva (jako vždy). Konec knihy byl dojemný a smutný (jako celá kniha). Po dočtení jsem neměla slov a dělalo mi sakra problém, dostat se do kupy. Byl to mnohem emotivnější závěr než Hvězdy nám nepřály od Johna Greena. Myslím to opravdu vážně. Before I Die se stala mou oblíbenkyní a já na ni nikdy nezapomenu... už jenom kvůli roztomilému bratříčkovi Calovi!

Závěr
Musím se pochlubit, protože tohle byla moje první knížka, kterou jsem četla v angličtině. Jak někteří možná vědí, dovezla jsem si ji z Anglie (Oxford). Některá slovíčka mi dělali sakra zabrat, ovšem jinak jsem angličtině celkem slušně rozuměla a celkově jsem se sebou byla spokojena (jsem spokojená). Opravdu knížku všem vřele doporučuji a snad i vy (jestli ji budete číst), budete brečet jako želvy! Jsem upřímná nadevše, vždyť mě znáte! A ještě takový plusový bod. Podle novely byl natočen film Now is good (hl. role Dakota Fanning), který je stejně dojemný jako úžasná předloha!


Obálky

Hodnocení
5 hvězdiček

13 komentářů:

  1. Tak jo, tuhle knížku musim mít. Na to, že jsem si povolila koupit jednu knížku na měsíc... no tohle bude sedmá ale čert to vem. :D Na něco takového mám náladu! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Výborně, výborně. Jen do toho! :) To s tím kupováním znám, ale tenhle měsíc jsem si opravdu řekla ne. :D

      Vymazat
  2. Než jsem se já dostala k téhle knize, vypadalo to asi takhle - Slyšela jsem píseň od Ellie Goulding "I know you care" - zjistila jsem, že ji napsala pro film Now is good - našla jsem si, že film je natočen na motivy téhle knihy. Kniha už na mě čeká, ale i když jsem viděla film, je mi jasné, že mě totálně odrovná a zase nebudu schopná aspoň týden normálně fungovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Písničku jsem slyšela až ve filmu, a pak jsem si ji hned našla, protože se mi opravdu líbí. :)) Já jsem to zase měla obráceně, nejdřív kniha --> potom film. Musíš si čtení naplánovat na dobu, kdy tě nikdo neuvidí. :D

      Vymazat
  3. O knížce jsem něco málo zaslechla, nebo spíš vím, že existuje. Ale česká obálka mě nijak moc nenachla, možná proto jsem se o její existenci již dále nezajímala. Ale jak koukám, byla to poměrně chyba. Ale já to doženu.

    Docela mě překvapuje, že nevím o filmu, ale hned jsem utíkala na csfd a jetě víc mě překvapilo, že nevím ani o písničce od Ellie Goulding, kterou moc ráda poslouchám a která tam zazněla. Dnešní svět je zvláštní... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem si ani nemyslela, že u nás kniha vyšla, ale trochu jsem zabrousila a našla. Musím říct, že mohli na obálce trochu víc zamakat, ale budiž. :) Dožeň, dožeň. Neprohloupíš.

      Áno, dnešní svět je opravdu divný. Nikdy nevíš, co je kde a jak propojené... :D

      Vymazat
  4. Tuhle knížku bych si chtěla strašně moc přečíst!! :D Super recenze! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Tahle knížka mě velmi zaujala. Musím si ji co nejdřív přečíst :D
    Jinak já jsem takovej šťoural, sama dělám chyby ale tohle slovo mně vážně dostalo.

    Cal je mladší bráška Tessi. Chce se stát kouzelníkem, a proto se před každým chlubí svými novými KOUZLI. Má svou sestru rád, ale bojí se, že by ho mohla strašit, kdyby jí to řekl.
    Kouzly- městy ne ? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, vrhni se na ni! :D
      Panebože, taková blbá chyba! :D :D Musím si připomenout, že nemám recenze přepisovat v nočních hodinách.. :D Dííky))

      Vymazat
  6. Díky za recenzi - už vím, že si ji musím přečíst! Měla jsem ji dokonce napsanou na seznamu knih, které si vypůjčím z knihovny, ale nakonec jsem si ji nepůjčila. Teď si ji přečtu stoprocentně :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem velice ráda, že jsem ti pomohla s výběrem.)) Snad se ti knížka bude líbit))

      Vymazat
  7. Sakra to se mi hodně líbí!!

    OdpovědětVymazat