pondělí 11. března 2013

Dokonalý pár [RECENZE]

Dokonalost není vše.
Cassie vždy věřila, že podřídit se těmto rozhodnutím je jen malou daní za dokonalý život. Když jí tedy Společnost vybere jako životního partnera jejího nejlepšího kamaráda Xandera, nepochybuje o tom, že je to ten pravý… dokud se na displeji s jeho portrétem nakrátko nemihne tvář někoho úplně jiného. Cassie musí najednou řešit obrovské dilema – volit mezi Xanderem a Kyem, jediným životem, jaký kdy poznala a dovedla si představit, a cestou, po níž se dosud nikdo nevydal. Musí volit mezi dokonalostí a citem, který možná dokonalý není, zato je však upřímný.






Autor: Ally Condie
Série: Matched
Díl: 1
Počet stran: 328
Překlad: Martina Neradová
Vydalo: Knižní klub, červen 2012

Kousek děje
Co takhle kdybyste mohli žít v dokonalém světě bez problémů a chyb? Brali byste to? Svět, ve kterém vám přesně určí, kdy a jak zemřete, kdo bude váš manžel... Vše řídí Společnost a Správci. Cassia Maria Reyesová se do takového světa narodila. Už od jejího raného věku věděla, že jednou bude mít svou dokonalou rodinu, kterou ji předurčí Správci. Bude si žít poklidný život se svým manželem a dětmi. Na své sedmnácté narozeniny se účasní Banketu, na kterém by měl být zvolen její dokonalý partner. A tak se i stane. Jejím předurčeným partnerem je Xander, dokonalá volba. Cassie Xandra zná už od mala a je nezvyklé, že by partner byl vybrán ze stejného města. Avšak nic jim nebrání, jsou si souzeni. 


Až do té doby, než se vyskytne chyba.

Když vám zvolí vašeho partnera, dostanete krabičku, která obsahuje mikrokartu, na které jsou všechna data o vašem vyvoleném a fotka. I když Cassie o Xandrovi ví skoro všechno, tak se na kartu koukne. A tehdy se objeví ona chyba, která změní Cassie celý život. Xanderova fotka zmizí a objeví se tvář  jiného chlapce - i toho Cassie zná. Fotka patří Kyovi. Tím pádem před ní stojí veliká volba. Koho si má vybrat. Kye nebo Xandera?

Postavy
Jak už je známo, naší hlavní hrdinkou je mladá dívka. Cassie, která je velice zručná a šikovná. Zejména na třídění - to je práce, kterou se učí všichni už od mala, pokud umíš dobře třídit, máš možnost dostat se ve své kariéře hodně daleko. Jde o to, že třídíš určitou skupinu čísel, ale později dostáváš i nové úrovně. Jednou budeš moci třídit i lidi. Ale zpět ke Cassie, je dcerou jednoho z nižších Správců a "přírodo-vědkyně". 
Má mladšího bratra Brama. On a Cassie vlastní artefakty, předměty, které jsou z dávné doby. Doby před dokonalým světem. Takové artefakty se většinou dědí. Cassie zdědila zlatou pudřenku po babičce a Bram zlaté hodinky. Pár lidí vlastní také nějaké artefakty, ale moc jich není. Em je Cassiina nejlepší kamarádka, která bude brzo taky oslavovat své sedmnáctiny.

Moje názory a pocity
Dokonalý pár je knížka, na kterou jsem se těšila už od té doby, co jsme ji poprvé spatřila. Bylo to asi u někoho na blogu a já si okamžitě řekla, že ji musím mít. (sobéééc :D) Tak jsem si ji moc moc moc přála k narozeninám a také ji dostala (YEAAAH). Přes všechny ostatní knížky jsem se ke čtení dostala až o měsíc (?) později. Přečetla jsem ji za tři dny a to nejspíš svědčí o tom, že se mi dost líbila. 
Dystopie je žánr, který se stal hodně oblíbeným a já plně souhlasím, že tato kniha byla dost dystopická. Splňovala všechny požadavky... 1) Chyba v dokonalém světě. 2) Otevřený konec. Bod číslo dvě jsem dopsala záměrně. Já otevřené konce nenávidím, nikdy nevím, co si pak mám myslet. Už se mi i stalo, že jsem si myslela, že tak kniha skončila. Jednou. Ale tak dobře, tohle je trilogie a konec knížky musel být napínavý. Jak jinak.

Pokud se vám líbila Aréna smrti (HG), tak tahle se vám bude líbit taky. Sice v téhle knížce nenajdete žádné vraždy (skoro), ale budete doufat, abyste mohli být jako oni. Pokud jste někdy doufali, že budete na místě Katniss. Mám takový pocit, že tenhle příklad je úplně na houby. Nechápete? No, prostě se vžijete do krize Cassie. Budete s ní prožívat onu těžkou volbu mezi Kyem a Xandrem. Budete jí držet palce, ale zároveň pomlouvat za zády. Další blbost.

Já se budu těšit na druhý díl, protože tak jak to skončilo, mě dost naštvalo. 

Závěr
Inu na závěr vám řeknu toto: Svět, kde je vše dokonalé je na houby! A proto si žijte blaze v našem příšerném světě plného násilí a krizí!

Knižní trailer


Doba čtení: 3 dny, únor 2013, v českém jazyce

Hodnocení
4 hvězdičky

5 komentářů:

  1. Jeee, super recenze! Dokonalý pár si chci moc přečíst! :D Je to jako HG.. aha... vžít se do role.. jasný :DD :'D Nee, vážně to vypadá moc dobře. :))

    OdpovědětVymazat
  2. Po této knížce taky prahnu :).Skvělá recenze, jen si mě utvrdila v tom,že si ji fakt mám přečíst !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem moc ráda, ráda pomáhám svými "kecy" lidem ve výběru knihy! :)) Snad po ní brzy sáhneš. ;)

      Vymazat
  3. Ja ju mám už od Vianoc doma, takže určite si ju onedlho prečítam :) Dobrá recenzia :)

    OdpovědětVymazat
  4. Na Dokonalý pár jsem se dívala v knihkupectví už když vyšla, ale dala jsem přednost jiné knížce. Přesto bych si ji chtěla v budoucnu přečíst (momentálně jsem tak trochu knížkami zvalena a nestíhám je číst).
    A v případě toho vcítění do postav - já jsem spíš vděčná za to, že na místě Katniss nejsem :D ale chápu co tím myslíš :)
    Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat