pondělí 11. února 2013

Deklarace smrti [RC RECENZE]

Velká Británie, rok 2140.


Život na Zemi se změnil od základů. Lidská civilizace už není ohrožena smrtelnými nemocemi, na které věda objevila léky. Nesmrtelnost však přináší i možná rizika - největším z nich je přelidnění. Proto byla přijata Deklarace - každý obyvatel může mít jen jedno dítě... Kdo zákony poruší, bude potrestán. 
Patnáctiletá Anna se narodila rodičům, kteří měli dvě děti. Nyní je označována za "Přebytečnou". Jaký život ji čeká? Dokáže se vyrovnat se svým osudem vyděděnce?





Autor: Gemma Malley
Série: Deklarace
Díl: 1
Počet stran: 256
Překlad: Milena Hordinová
Vydalo: Fragment, leden 2013

Kousek děje
Píše se rok 2140 a léky na věčnost už nejsou pouhými výmysly a zbožnými přáními. Už je to nějakou dobu, co lidé objevili neobjevené. Dlouhověkost+ jsou pilulky, které vám zajistí tvorbu nových buněk. Nikdy nezemřete pokud budete léky pořád brát. Ale zatímco vy budete pořád žít, vaše tělo tuto skutečnost nebude brát v potaz. Pořád se bude scvrkávat a stárnout. Dlouhověkost+ nefunguje jako omlazovací prostředek...

A víte, co se stane, když bude každý na planetě Zemi žít věčně? Přelidnění je v této situaci nevyhnutelné, a proto Úřady rozhodly o tom, že každý může mít pouze jedno dítě. Nejdřív to nebyl žádný problém, ale později i jedno bylo moc. A tak byla sepsána Deklarace, ve které stálo, že lidé, kteří chtějí brát léky proti nesmrtelnosti, nesmějí zplodit žádné dítě. Tím, že v šestnácti letech podepsali Deklaraci se stávali Vyvolenými. Ale byli zde lidé, kteří Deklaraci podepsali, ale stejně si dítě pořídili. Těm dětem se říká Přebyteční.

Nejsou dobré pro nic, akorát berou vzduch a potravu. V některých zemích je rovnou zabíjejí, ale v jiných jako je Anglie je převážejí do střediska, které se jmenuje Grange Hall. Dochází zde k absolutní převýchově dětí. Přebyteční nemají příjmení, mají pouze jméno. Tím se také odlišují od Vyvolených. Dělí na Malé, Střední a Čekatele. 




Malý jsou, jak už z názvu zní, malé ratolesti, které ještě neumějí vnímat své prohřešení, že se vůbec narodili. Většinou pořád brečí. Střední jsou už takové starší děti, které by mohli v normálním světě bez nesmrtelnosti chodit do školy. A Čekatelé jsou nejstarší ze všech. Před nimi stojí ono pomyslné rozhodnutí, jestli se dostanou dál. Úspěšní Čekatelé jsou označení za Vhodné a můžou se stát užitečnou osobou pro Vyvolené. Znamená to dostat práci jako jejich otrok.

A právě z jednou z Vhodných je naše hlavní hrdinka Přebytečná Anna, která má zanedlouho dospět patnácti let. Se svým postavením je naprosto spokojená a snaží se vrátit svůj dluh Matce přírodě. Jenomže její zraky upoutá nový Čekatel, který se objeví v Grange Hallu. Kdo je Přebytečný Petr a proč se objevil v tak pozdním věku?

Postavy
Paní Margareta Pincentová je ředitelkou a hlavou celého Grange Hallu. Je to přísná a zlá ženská, která středisku vládne pevnou rukou. Za jejím úsměvem se obvykle skrývá zlomyslný úšklebek.
Anna, dívka, která si píše deníček. Jaká ostuda! Přebyteční nemají právo něco vlastnit. Jsou přece jenom škodnou... Jinak je Anna milá, ale s jejím "povýšením" na Vhodnou se stává trochu nepříjemnou a puntičkářkou.
Petr. Onen záhadný hoch, který Annu pořád popichuje a otravuje. Každou chvílí si za ní chodí a povídá jí úplné nesmysly.
Zapomněla jsem zmínit Chytače. To jsou muži, kteří hledají Přebytečné. Jejich zátah není žádnou procházkou růžovým sadem. Nedělá jim problém použít násilí a vyděračství doprovázené krví.

Moje názory a pocity
Nikdy. Nikdy! Nikdy bych nechtěla, aby lidé objevili lék proti nesmrtelnosti. Nikomu se nechce umírat, to je zřejmé. Je lákavá ona představa nikdy nekončícího života, ale aby Zemi obývali rozkládající se starouškové, to možná nechce nikdo. Dokonce i smrtka potřebuje nějakou práci. Jediné, co bych brala by bylo, kdyby objevili lék proti rakovině. To by se mi líbilo a hodně.

Ze začátku jsem si myslela, že mi bude na Anně sympatické pouze to, že sdílíme stejné jméno. Promiňte, ale ani já nejsem tak natvrdlá. Ale vlastně ji omlouvá to, že několik let žila v tom příšerném ústavě, kde ji tak moc převychovali, že ona nemohla tušit, co je pravda a co ne. Bylo to takové vymývání mozků... Ano! To je to správné přirovnání. Vymývání mozků v polepšovně pro děti, které by neměli existovat. Občas mi jich bylo i dost líto. Tolik surovosti na takové drobečky.


Ovšem z pohledu dystopie se mi kniha hodně zamlouvala. Když prominu Annino blbé žvatlání o tom, že je jenom Přebytečná, tak knihu doporučuji všem, co mají dystopie v oblibě. Já sama začínám mít ten žánr dost ráda.

Obálka
Tato knížka je vlastně druhým vydáním od Fragmentu. První vydání neslo název Přebyteční a bylo vydáno roku 2007. Avšak to je vše vyprodáno a tak je tu vydání nové. Musím říct, že tato obálka se mi líbí mnohem víc, než ta minulá. Rozhodně mě chytla víc za srdce. Ovšem i originální obálka není k zahození. Vypadá velice zajímavě. A vlastně se mi dost líbí ta s tím nádherným motýlem. Tedy obálka druhá.

Doba čtení: 3 dny, únor 2013


Hodnocení
4 hvězdičky

Tímto děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku!
Knihu si můžete zakoupit ZDE.

7 komentářů:

  1. Túto knihu rozhodne chcem 8)
    Pekná recenzia 8)

    OdpovědětVymazat
  2. Léku na rakovinu se docela bojím, protože je to námět spousty katastrofických filmů/knih, zmutování. Brrr, to mi běhá mráz po zádech. :/ Ale pěkná recenze, nějak ses rozepsala. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, ono to zase není jenom o rakovině, ale spíše o té nesmrtelnosti, takže je jasné, že lék proti rakovině a i dalším nemocem objevili. :) Já si myslela, že je to moc krátké. Hold, když mě nějaká kniha hodně baví, tak o ní napíšu dost ^.^

      Vymazat
  3. Knihu si musím tento týden koupit! :) Pěkná recenze. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Napriek tomu, že tvoja recenzia je dlhá, prečítala som ju celú, lebo ma ten príbeh veľmi zaujal. Je pravda, že niektorých ľudí by som chcela mať pri sebe stále, ale nesmrteľnosť nie je riešenie. Určite si túto knihu pridám k tej veľkej kope kníh, čo si chcem kúpiť :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sakra, tak to je musím začít psát zase kratší.. :D Nechci, aby někoho odradila délka textu. Úplně jsem na to zapomněla, jak jsem chtěla popsat hlavní děj. Ale za přečtení tato kniha určitě stojí! :)

      Vymazat
  5. Skvělá recenze :) Knihu bych si ráda přečetla :)

    OdpovědětVymazat