středa 2. ledna 2013

Aréna smrti [RECENZE]

Autor: Suzanne Collins
Série: Hunger games
Díl: 1
Nakladatelství: Fragment, 2012
Počet stran: 328
Překlad: Zdík Dušek
Anotace: Vítězství znamená slávu a bohatství. Prohra znamená jistou smrt. Hunger games začínají... V troskách bývalé Severní Ameriky se rozkládá země Panem s nablýskaným hlavním městem Kapitolem a dvanácti okolními kraji. Kapitol jim vládne krutou a tvrdou rukou. Poslušnost si udržuje kláním Hunger games - zvrácenou televizní reality show, ve které každoročně jedna dívka a jeden chlapec z každého kraje nedobrovolně bojují o život. Šestnáctiletá Katniss chce zachránit svou sestru, která byla vylosována, a nabídne svou účast dobrovolně. Do hry o přežití se přidávají i lidskost a láska... Dokáže přežít v divočině, když se všichni snaží o to, aby nespatřila další úsvit?


Panem, země rozdělená na dvanáct krajů, včetně Kapitolu - hlavního města Panemu. Každý kraj má své vlastní zaměření - rybolov, zemědělství.., ale stejně ze své tvrdé práce nic nemají. Vše musejí odevzdávat Kapitolu.

Kapitol, město plné zábavy a nočního života. Prezident Snow pořádá každý rok Hladové hry. Hry, které zabíjí. Pravidla jsou jednoduchá. Bojujete na život a na smrt v aréně, ze které není úniku.

Z 24 hráčů vítězí jen jeden. 


Katniss -hl- hrdinka- pochází z posledního kraje, tedy z dvanáctého. Ten je zaměřen na hornictví. V den Žní se losují dvě jména. Jedna holka. Jeden kluk. A právě tento rok vylosují její mladší sestru Prim. Katniss se obětuje a na její záchranu se dobrovolně přihlásí do her. Druhý, kdo je vylosovaný je Peeta Mellark, syn pekaře.

V Kapitolu přidělí každému soutěžícímu svůj tým, který je připraví na jejich první výstup v před sponzorovi a vlastně celým Panemem. Kamery jsou na každém rohu a obyvatelé Kapitolu se těší na své nové Splátce. Vypuštění do nové neznámé arény je o pár dní později.


Hra o život začíná.

Moje hodnocení: 
Komplet Hunger games jsem si vynutila u mamky za vysvědčení. Vlastně jsem nejdřív vůbec nevěděla, že je to i kniha, protože jsem první viděla film, který mě přímo rozvášnil. Katniss mě chytla za srdce a nepustila mě až do úplného konce.
Začala jsem ji číst okolo druhého týdnu letních prázdnin a opravdu toho nelituji! Arénu smrti jsem přečetla během pár dnů. Od filmu se ani moc neliší, ba naopak! V knize se dozvíte mnoho novinek a věcí, které ve filmu vůbec nebyly! A to je dobře, protože kdyby byly film i kniha úplně stejné, nejspíš bych si obojí tolik neužila.


Můžu to doporučit každému, nějak věkově omezené, mi to nepřipadá. Akorát by jste se měli předtím ujistit, jestli je to váš šálek čaje. Ale jakmile začnete číst, knihu nebudete moc dát z ruky! Na to nezapomínejte ;))

Tady se můžete podívat na anglický knižní trailer :))




Reakce po dočtení knihy:  Úžasné, skvělé, fantastické!



Hodnocení
5 hvězdiček

12 komentářů:

  1. Ach, miluju Hunger games!♥♥
    Jinak hezká recenze!:)

    OdpovědětVymazat
  2. Súhlasím 8) Táto kniha je neuveriteľná, séria má úžasný nápad a spracovanie. Mne sa práveže zdalo, že film sa veľmi držal knižnej predlohy, čo sa mi aj strašne páčilo! 8)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale jó byl podobný ;)) Mně se líbilo všechno! ^^

      Vymazat
  3. Kniha mě opravdu vůbec nepustila a musela jsem ji číst celý den až do půlnoci. Katniss jsem si velice oblíbila- připadá mi jako taková "nedokonalá" hrdinka a to se mi na ni líbí. Je taková drsná a nezamiluje se do každého krasavce. :D Film se od knihy až moc neliší ale je pravda, že ve filmu strašně moc detailů a více rozvinuté příhody, co Katniss v knize vypráví. Aréna smrti je skvělá a rozhodně si přečti i Vražednou pomstu- myslím si, že je ještě lepší. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. *že ve filmu CHYBÍ strašně moc detailů... Menší chybička :D

      Vymazat
    2. No já to myslela nějak těmi detaily, ale to je jedno.. Vyznělo to jinak než jsem myslela.. :D
      Já mám doma komplet, který už je dávno přečtený ;))
      **
      Jo kdybych já byla Katniss, tak jsem zamilovaná až po uši pořád! :D

      Vymazat
    3. Nene vyznělo to úplně normálně. :D Jen já zase musela napsat něco, co už bylo řečeno. :D Ach, do Peety bych se zamilovala hned. *.* :D

      Vymazat
  4. Film ťa rozvášnil? :D Ja som sa dostala akurát tam, kde tá teta s ružovými vlasmi stála na pódiu a potom som to vypla, lebo sa mi to celé zdalo príšerné. Zato sériu milujem a nedám na ňu dopustiť.

    OdpovědětVymazat
  5. Mě tedy film docela zklamal, série je podle mě skvělá především myšlenkami Katniss, které ve filmu vůbec nevyzní :)

    OdpovědětVymazat
  6. Kniha i film jsou opravdu super..
    Povedená recenze :)

    OdpovědětVymazat
  7. Bola som ňou nadšená. Strašne sa mi páčilo, že som sa dozvedela aj iné veci ako iba z filmu a páčil sa mi návrh knihy. Dej pol pre mňa strhujúci a to sa s takými knihami málokedy stretnem. :) Teraz som si akurát išla požičať do knižnice pokračovanie a oni mi nato ,že ,nie. Najbližšie asi tak o päť mesiacov. Kniha je dopredu rezervovaná., A ja, že super toto sa môže fakt stať iba mne. Vidím to tak, že asi opäť pôjdem preriediť svoje úspory a pokračovania si vystavím na poličke. :)

    OdpovědětVymazat
  8. toto som zrovna zacala citat, vsetci to chvalili takze vyskusam aj ja.. tak som zvedavaa :-)

    OdpovědětVymazat