sobota 14. června 2014

Kořeny [RC RECENZE]

Autor: Andrea Cremer
Série: Dědictví smečky
Díl: 1
Počet stran: 288
Překlad: Lenka Faltejsková
Nakladatelství: Knižní klub, 2014
Originál: Snakeroot
Doba čtení: 5 dní, červen 2014, v čj


S vyhoštěním Bosque Mara z povrchu zemského mělo všechno skončit. Neskončilo. Adne každou noc prožívá děsivé sny, které jsou stále intenzivnější. Bojí se usnout, protože ví, že ty noční můry se opět vrátí. Pořád vidí před očima Rowanovu vilu, místo, kde byl osud Bosque Mara zpečetěn. Nedokáže o svých trablech říct nikomu, dokonce ani svému příteli Connorovi. Temnota okolo Adne se zhušťuje a ani ona sama netuší, zda jí dokáže čelit.

"Radši jsem venku než v zatuchlé staré barabizně."

Po úspěšném třetím dílu série Smečka se autorka rozhodla napsat volné pokračování. Svůj podíl na tom měli hlavně fanoušci, kteří dychtili po další knize. I pro mne to byla příjemná zpráva, jelikož se mi její předchozí série líbila. Obálka vypadá vskutku nádherně, přičemž ty minulé se s ní nedají rovnat.

Příběh volně navazuje na události z ObětiTentokrát se kniha točí okolo tkadleny Adne a Strážce Logana. Tyto dvě osoby stojí na opačných stranách pomyslené šachovnice. Zatímco ona je čistá a hodná duše, on se snaží získat zpět své magické síly. Je to takový hezký kontrast, protože Adne mám ráda a Logana ne. Andrea Cremer udělala dobře, když si vybrala zrovna je.

Neumím si představit, jak by to vypadalo, kdyby se celý děj zaobíral nějakou nevýraznou vedlejší postavou. Ovšem prostoru se dostalo i dalším hrdinům z minulých dílů. Mezi ně patří například Sabine, jenž sehrála velkou roli. A samozřejmě jsem nejvíc nadšená z toho, že se zde objevila jedna osoba, kterou jsem vůbec nečekala. Děkuji ti Andreo, udělala jsi něco neskutečně šlechetného! Určitě budete šťastní tak jako já, ale budu tak hodná a neřeknu vám, kdo to je. Přece vám nezkazím čtenářský požitek!

"Nějak jsem se dostal na soukromou trestnou lavici v pekle."

Jak už to asi vyplývá z předchozího odstavce, tak se úhel pohledu střídá hned z několika stran. Kapitoly jsou díky tomu převážně hodně krátké a také napínavé. Občas toho bylo na mě moc, protože se všude něco dělo, ale dalo se to zvládnout. Sice je to teprve takový lehoučký rozjezd nové série, avšak je velice slibný.

Kniha nenese jméno 'Kořeny' jen tak pro nic za nic. Spojitost má s původem Strážců, Hledačů ale i Ochránců. Co mají tyto tak odlišné skupiny stejného? Dozvíte se to jedině tehdy, když si tuto novinku od mladé autorky brzy přečtete. Navíc se můžete těšit na Connorovy nesmrtelné hlášky a mnoho dalšího! Ale otázka, která se mi klade na jazyk zní: Udělala Andrea dobře, když se rozhodla vydat další dílo ze stejného prostředí? To se asi dozvíme až s dalším pokračováním.

+ Hodnocení: 3 hvězdičky
++ Děkuji nakladatelství Knižní klub za poskytnutí recenzního výtisku!

4 komentáře:

  1. Séria sa mi páčila, avšak nie som si istá, či by som siahla aj po tomto dieli, pre mňa to skončilo :))
    Pekná recenzia.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak na tuhle knihu jsem minulý týden narazila v knihkupectví. Na obálce píší, že se jedná o 4. díl Smečky. Tak jsem si přečetla anotaci, zhodnotila jako zajímavé. Ale, ke čtení mne to nějak netáhne. Stejné jako Knižné Maniačky, pro mne Smečka skončila hezky a na pokračování náladu nemám. Ale co není, může být. :D
    Jinak pěkná recenze.

    OdpovědětVymazat
  3. Kořeny vypadají dobře. Možná, že si je časem přečtu :)
    Moc pěkná recenze! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Skvělá recenze :)
    4. díl Smečky si přečtu, ale víceméně souhlasím s Knižné Maniačky a Fierush. Pro mě Smečka také skončila a Kořeny beru spíš jako Epilog nebo novelu. U mě zůstávají díly s Callou, Sheyem a Renem jako nejlepší díly Smečky :) . Ale hodnotit čtverku ještě nemůžu, protože jsem ji ještě nečetla :) .

    OdpovědětVymazat