sobota 3. května 2014

Divergence [RECENZE]


Autor: Veronika Roth
Série: Divergence
Díl: 1
Počet stran: 344
Překlad: Radka Kolebáčová
Nakladatelství: CooBoo, 2012
Originál: Divergent
Doba čtení: 3 dny, duben 2014, v čj



Chicago, budoucnost. Obyvatelé města, které obklopuje jen močál a obepíná ostnatý drát, jsou rozděleni do pěti frakcí. Beatrice je čerstvých šestnáct a přišel čas vybrat, do které frakce chce patřit, které ctnosti se chce na celý život odevzdat. Překvapivé rozhodnutí jí do cesty přivede osudového kluka – úchvatného, ale taky trochu nesnesitelného. Beatrice zjišťuje, že ve společnosti, která se jeví tak dokonalá, vzrůstá napětí a hrozící nebezpečí lze zažehnat jen jedním způsobem, který ji ale možná zničí.

"Jsem sobecká."

Taky občas míváte ten nepříjemný pocit, když všichni okolo vás mají přečtenou jednu vynikající knihu, a vy jste se k ní ještě nedostali? Přesně takhle jsem se cítila já s Divergencí. Na internetu se už delší dobu šířily informace o chystaném filmu, od kterého se toho hodně očekávalo, a mě už docela začínalo štvát, že jsem knihu stále nečetla. Ale nakonec na ni přece jen přišla řada!

Začíst se do knihy nebyl žádný problém. První stránky mne pohltily mrknutím oka. Z textu přímo čišel cizí svět, který se mi chtěl dostat do hlavy. Nechala jsem se vtáhnout do děje a spolu s Beatrice jsem se pustila do nebezpečných dobrodružství, co ji čekaly na každém rohu. Chicago v budoucnosti není žádné luxusní město. Lidé jsou rozděleni do pěti frakcí a každý, kdo dosáhne šestnácti let, si musí zvolit, kam bude patřit.

"Jsem statečná." 

Hlavní postava Beatrice Priorová, či Tris, mi připadala sympatická od samotného začátku. Občas se s dívčí hrdinkou moc nesžívám, protože jsou to většinou trochu "blbky", ale s Tris to šlo jedna báseň. Její osobnost je taková milá, odvážná a nebojácná. Připadalo mi, že dělá správné věci ve správné okamžiky. Nejde si ji neoblíbit. 

Jsou tu i další postavy, které mi přirostly k srdci. Patří mezi ně Trisin bratr Caleb, jež není tak moc důležitý, ale je roztomilý. Pro ty, co mají rádi nebezpečno je tu Čtyřka! Pokud někde uslyšíte o Divergenci, tak určitě zaslechnete i toto jméno.

Sečtělost, Neohroženost, Odevzdanost, Upřímnost a Mírumilovnost. Každá frakce mi připadá něčím jedinečná. Některé z nich jsou až moc přísné, ale když si jednu oblíbíte, tak ty druhé prostě soudíte. Vybrat si by pro mě nebylo zrovna lehké, protože bych chtěla být v každé kvůli nějakému určitému důvodu. Nejblíž bych měla asi k Sečtělosti Neohroženosti. K takovým dvěma protipólům. Hihi.

"Troufalý skok z týhle římsy je vykoupen smrtí."

Průběh příběhu byl strašně rychlý. I když jsem knížku četla kvůli škole tři dny, tak to všechno hrozně utíkalo. Děj měl příjemný spád a ubíral se hezkou cestou. Celé to bylo moc pěkně promyšlené a strašlivé čtivé. Necelých tři sta padesát stran, jako by se mi vypařilo před očima. Na to, kolik bylo autorce, když knihu napsala, je to skvělý výkon. Smekám před Veronicou imaginární klobouček!

Vřele vám knihu doporučuji, zažijete čtenářskou nirvánu a dlouho po přečtení budete jen sedět a přemýšlet o tom, na čem jste si to vlastně právě smlsli. Konec příběhu vás navíc nažhaví na další pokračován - ještě že já už mám Rezistenci doma! Těšte se na tento výjimečný kousek, který vám nesmí chybět v knihovničce!

+ Hodnocení: 5 hvězdiček

3 komentáře:

  1. a že to stálo za to :)) taky se mi moc líbila :) palec nahoru! mimochodem dost dobrá recenze, vždycky se mi líbí, že tam nedáváš žádné spoilery. *Rasty :D

    OdpovědětVymazat