úterý 14. ledna 2014

Dokonalý svět [RECENZE]

|Srdce, co našlo svou cestu|
Autor: Ally Condie
Série: Matched
Díl: 3
Počet stran: 448
Překlad: Klára Kučerová
Nakladatelství: Knižní klub, červenec 2013
Originál: Reached
Doba čtení: 3 dny, prosinec 2013, v čj



Vzpoura se rozhodla, že nenechá Společnost, aby jen tak plánovala lidské životy. Vymyslela svůj plán, který ji donutí, aby se stáhla ze scény. Nikdo neví, zda plán bude doopravdy fungovat, ale všichni v to doufají. Cassia se nedávno do Vzpoury přidala. Rozhodla se, že bude bránit svůj život, lásku, rodinu a přátele. Už nemůže být dokonalá, tak jako kdysi bývala. Zrodila se v ní bojovnice, která se pomalu dere napovrch. V jaké formě? To sama neví. Důležité je, aby přežila. Pro Kye. Pro Xandera. Pro sebe samotnou.

"Dědeček mi věřil."

Série Matched ve mně hned od začátku budila dobrý dojem kvůli obálkám. V mojí knihovničce se opravdu hezky vyjímají. Dokonce samotné názvy v sobě něco mají. Dokonalost. Pod tím pojmem si toho můžu opravdu hodně představit. Rozhodně se přikláním k tomu, že je to jedna z těch dobrých sériích, která umí potěšit, ale párkrát zakopnout.

Na rozdíl od druhého dílu, kde jsem si myslela, že už nevydržím číst a knížku zahodím, jsem si poslední díl hezky užívala. Děj si mě opět dokázal nějak získat a já jsem se opravdu těšila, jak to všechno dopadne. Ovšem přiznejme si, že se to dalo vcelku lehce uhádnout.

V tomto dílu se mi všechny postavy zamlouvaly nejvíce. Připadalo mi, že už to nejsou ty "dokonalé" dětičky, které si bez svolení neutřou ani nos. Hned ze začátku série jsem byla team Ky, ale v průběhu čtení jsem se lehce přehoupla na stranu ke Xanderovi. Připadal mi více sympatický a taky odvážný. Já být na jeho místě, tak si skočím z nejbližšího mostu! Sice s Kyem oba dva milují Cassiu, ale u něj mi to připadá více opravdové. Moje teorie jsou velice zvláštní, ale tady mi připadá, že mám pravdu.

Děj se nám tentokrát netáhl pomalu, ale vcelku rychle. Jsem za to vděčná, protože jinak bych to s touto knihou vzdala někdy na prvních padesáti stránkách. Příběh se tentokrát dělil na tři pohledy - Kye, Cassie a Xandera, což nemám ráda, ovšem překousla jsem to. Občas jsem některou z částí rychle přelétla, protože mě neskutečně nudila. Naopak mě dokázalo naštvat, když kapitola končila otevřeně a k té osobě jsem se dostala až po dalších dvou kapitolách. Vskutku k naštvání!

Nakonec jsem opravdu ráda, že jsem se k této sérii dostala, protože ve mně dokázala vyklíčit s několika otázkami. Kdyby jen většina nebyla tak předvídatelná, tak by to bylo mnohem lepší. Dokonalému světu dávám čtyři hvězdičky a možná si od autorky někdy v budoucnu přečtu něco dalšího.

5 komentářů:

  1. Já jsem se ještě nedostala ani k prvnímu dílu ale vypadá to na dobrou sérii! :))

    OdpovědětVymazat
  2. Dokonalý svět se mi celkem líbil, ale štvalo mě to střídání pohledů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak! Kdyby to bylo jen z pohledu Kye a Cassie, tak by se to ještě dalo přežít, ale k tomu ještě Xander? Bylo toho opravdu na jednu osobu moc. :D)

      Vymazat
  3. Dvojka ma tak extrémne nebavila, že som ju nedočítala :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Měla jsem podobné nutkání, ale nějak jsem to překousla. :D

      Vymazat