pondělí 10. března 2014

Vzpoura [RECENZE]

|Válka, co se neúprosně blíží|
Autor: Andrea Cremer
Série: Smečka
Díl: 2
Počet stran: 352
Překlad: Lenka Faltejsková
Nakladatelství: Knižní klub, 2012
Originál: Wolfsbane
Doba čtení: 4 dny, březen 2014, v čj



Calla žila celý svůj život v naprosté lži. Strážci jí a jejímu druhu napovídali spoustu nesmyslů, kterým doposud věřila. Teď, když už zná část pravdy, si je jistá, že se Strážci nenechá znovu ovládnout. Shay - mladík, kterého zná jen chvíli, se stal její záchranou. Nešťastnou náhodou se dostali k Hledačům, kde zjistili, že oni nejsou tím pravým zlem. Hledači jim poskytnou potřebný azyl a to je hlavní. Avšak Calla si není úplně jistá, jestli jim může věřit. Když však zjišťuje, že je její smečka v nebezpečí, tak je ochotna podstoupit jakékoliv spojenectví. Boj o svobodu začíná.


"Z jejich nenávistného pohledu křičelo jedno slovo.
Zrádkyně."

A je to tady! Pokračování Smečky je úspěšně za mnou a musím vám říct, že jste měli pravdu. Druhý díl byl opravdu o kousek horší než díl první, ale nemyslím si, že by to byla nějaká tragédie. Číst se to pořád dalo a to je hlavní. Andrea Cremerová si pro nás na začátku připravila takové krátké opakování z předchozího dílu, což bylo celkem chytré, ale mně později připadalo, že se to prolínání minulosti trochu až moc přetáhlo.


Michiru-xX
Po začátečních kapitolách, kde se objevily takové ty první vysvětlovací rozhovory, jsem čekala, že se příběh pořádně rozjede. Bohužel jsem se toho nedočkala, jelikož se pokračovalo ve spoustě vysvětlování. Možná je dobře, že Andrea dala prostor na vyřešení některých otázek, ale připadá mi, že to všechno trochu uspěchala. Možná nějaká postava říkala, že si to vyprávění nechá na později, ale pak za chvíli začala povídat jiná o podobné věci. Je to vůbec logické?

Když už se Calla konečně dostala do nějaké té akce, tak jsem byla ráda. Byl to takový oddech od přívalu informací, jež na mě padaly ze všech stran. Ale bohužel ta akce neměla zrovna dlouhé trvání. Víte co to znamená? Samozřejmě, že další povídání o dávné minulosti a kdesi-kdysi. Občas jsem měla chuť ty nudnější pasáže přeskočit, ale bála jsem se, že mi uteče něco důležitého. Nezbývalo mi tedy nic jiného, než se tím prokousat.

"Opravdu je všechno jinak?
Už jsem sama nevěděla, jaká pravidla platí a kde je vlastně moje místo."

V příběhu se nám objevilo pár nových postav a musím uznat, že některé z  nich jsem si ihned oblíbila! Třeba takový Connor, Hledač, je skvělý vtipálek, se kterým jsem se nikdy nenudila. Jeho hlášky jsou opravdu výborné, klidně bych si nějaké napsala a vykládala je později lidem. Pak je tu také Ethan, další z bojovníků, jehož jsem na začátku neměla ráda, ale v průběhu jsem zjistila, že není tak hrozný.

Celou knihu se mi zdálo, že Calla prochází velice zvláštním obdobím, kdy je pořád v depresi, anebo má mindráky. Docela mě štvalo to, že všechno házela na svou hlavu. Její postava u mě trochu klesla, ale snad to bude v pokračování zase v normálu. Ohledně Shaye jsem svůj názor nezměnila ani o kousek. Pořád ho nemám ráda a asi to tak zůstane. Naopak po Renovi se mi hodně stýskalo. Proč už asi vím, jak to s ním skončí?!

Zjistila jsem mnohé zajímavosti, které bych se nedozvěděla, kdybych v knížce přeskakovala. Příběh byl okořeněn některými opravdu poutavými příběhy ze světa Hledačů a pravdivou minulostí Strážců. Zase jsem se o kousek přiblížila k pochopení celé té velké společnosti a doufám, že v tom budu i nadále pokračovat. Druhý díl si mne nezískal tolik jako ten první, ale i tak jsem ráda, že jsem si ho přečetla. Tři hvězdičky jsou hezkým hodnocením a Oběť musí být zlomovým dílem, jinak opravdu nevím, co budu dělat!

3 komentáře:

  1. Druhý diel bol pre mňa sklamaaním :/ bohužial aj tretí, čo ma dosť mrzí

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, tak já doufám, že trojka mě překvapí.. jinak bych byla docela smutná... :D

      Vymazat
  2. Ja mám sériu rada a toto je moja najobľúbenejšia časť :) Ale ten tretí diel je fakt divný :/ Vopred ti radím, ber ho z nadhľadom :D

    OdpovědětVymazat