sobota 22. března 2014

Ignite Me [RECENZE]

|Co válkou začalo, to jí i skončí|
Autor: Tahereh Mafi
Série: Shatter Me
Díl: 3
Počet stran: 408
U nás: CooBoo, 2014
Nakladatelství: HarperCollins, únor 2014
Doba čtení: 2 dny, březen 2014, v aj



Juliette se odmítá vzdát. Teď už ví, že by mohla zastavit Reestablishment, dát lidem svobodu a volnost. Ale nemůže to zvládnout sama. Má jedinou možnost. Musí požádat o pomoc člověka, u kterého si myslela, že mu nikdy nebude moci věřit. Warnera. Jejich spolupráce jí ukáže několik věcí a ona sama si uvědomí, že většina toho, co si doposud myslela, byla jen pouhá lež.


"I can do anything I want. 
Be with anyone I want. 
And it'll be my choice."

Když mi Ignite Me dorazila domů, tak jsem si myslela, že radostí vyskočím do stropu, a dostanu se k sousedům, co bydlí nad námi. Shatter Me se stala mou oblíbenou sérií, a proto jsem se nemohla posledního dílu dočkat. A mít doma originál s touto krásnou obálkou? S ohromnou radostí. Po krátké novele Fracture Me, jsem měla děj jen malinko naspoilerovaný - vážně jen jedna větší informace -, takže jsem se na knihu vrhla útokem, jak nejdřív to šlo.

by Zebo
Musím se přiznat, že si na druhý díl už moc nepamatuji. Sice jsem ho četla někdy na podzim, ale mezitím jsem toho přečetla tolik, že mi některé spojitosti utekly. Ani mi to nějak nevadilo, protože jakmile jsem se do knihy pustila, tak jsem ji "nedala" z rukou. Okamžitě jsem se ponořila do děje, který mne napínal až do samotného konce.

Můj názor na postavy se hezky změnil. Z té bláznivé Juliette se stala celkem drsná (kick-ass) hrdinka, která umí překvapit každou větou, co vypustí z pusy. V minulosti mohla být nevyrovnanou osobností, ale teď už po té staré Juliette není ani stopy. Žádné škrtance, žádné šílenství. Team Warner jsem byla tak nějak od začátku a věřím, že jsem si vybrala správně. Když byl na scéně on, tak mi vynechávalo srdce. Nerada to říkám, ale Adam se skoro celou knihu choval jako idiot. Začalo to už ve Fracture Me, ale tady se mi to hezky potvrdilo.

“Can you hear my heart? I want to ask him. I want you to make a list of all your favorite things, and I want to be on it.

by skellingt0n
Největším překvapením pro mě byl Kenji. Všimli jste si toho, jak je ten člověk vtipný?! Já se opravdu divím, že jsem jeho hláškám předtím nevěnovala takovou pozornost. S ním jsem se smála až jsem se za břicho popadala. Jeho rozhovory s Juliette si mohu vynachválit, protože ti dva dohromady jsou pro mne smrtící kombinací. Máte se na co těšit, protože teprve s ním poznáte, co je to pravý humor.

Příběh jsem četla s jedním dechem. Tahereh Mafi si pro nás přichystala občas trochu pikantní scény, kdy jsem opravdu jen zírala s otevřenou pusou. Krátké kapitoly přidávají svou kapku napětí do ohně. Žádný fanoušek by si neměl nechat tento díl ujít, protože by tím přišel opravdu o hodně.


“Hope will break your heart all over again” 

Číst knihu v originále bylo to nejlepší, co mě mohlo kdy potkat! Je to takové osvěžující a jiné. Náš překlad prvních dvou částí je výborný, ale přiznejme si, že v angličtině jsou některá spojení těžce nahraditelná. Připadá mi, že mi nedělalo skoro žádný problém porozumět, za což jsem ráda. Avšak nejvtipnější bylo, když jsem si hned v první větě neuvědomila, že hourglass jsou přesýpací hodiny. Ach, ty slovíčka!

Lepší zakončení jsem dlouho nečetla. Většinou bývají poslední díly takové odfláknuté, anebo nedomyšlené. Ignite Me jen dokázalo, jak skvěle je všechno promyšleno. Autorka si ode mne zaslouží právoplatných pět hvězdiček. Hnědovláska a blonďák si mě získali na sto procent a mohu vám je jen a jen doporučit. Hledat pořádnou jízdu jako je tato není lehké, takže šup-šup, běžte si pro první díl! Já už mohu říct jen jedno, jsem z této série úplně roztříštěná!

7 komentářů:

  1. O téhle knize jsem zatím neslyšela, ale vypadá docela dobře :) Děkuji za tip :)

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkná recenze, na knihu se šíleně těším! :D A jen tak mimochodem... moc se mi líbí ta poslední věta ve tvé recenzi! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, těš se! :D A díky, úplně se mi to nabízelo. ;)

      Vymazat
  3. Přemýšlela jsem, že si jí přečtu, ale nakonec jsem se neodhodlala, protože jde o YA a tenhle žánr mi moc nesedí, ale anotace zní zajímavě a recenze mě opravdu navnadila, tak teď nevím. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně bys mohla dát sérii šanci. Buď si ji zamiluješ, anebo tě nechytí. Za vyzkoušení nic nedáš. :)

      Vymazat
  4. Už se na knížku moc těším! Nemůžu se dočkat až u nás vyjde! :)

    OdpovědětVymazat
  5. AAA! začínám dostávám abstinenční příznaky!!! už si chci knihu taky přečíst. tvé nadšení naprosto chápu ;-) sama bych na tom nebyla jinak, ale s angličtinou na tom bohužel nejsem tak slavně, abych si mohla dovolit přečíst knihu. každopádně pěkná recenze, i když jsem nějaké věty pro jistotu přeskočila, abych toho moc nevěděla. a na Kenjiho se tedy těším i na drsnou Juliette - to bude změna :-)

    OdpovědětVymazat