čtvrtek 27. února 2014

Delirium [RECENZE]

|Láska je nemoc, která zabíjí|
Autor: Lauren Oliver
Série: Delirium
Díl: 1
Počet stran: 352
Překlad: Romana Bičíková
Nakladatelství: CooBoo, 2012
Originál: Delirium
Doba čtení: 3 dny, únor 2014, v čj



Amor deliria nervosa, jiným slovem choroba zvaná láska. Před dávnou dobou bylo rozhodnuto, že tato nemoc musí být léčena, jinak nakaženým hrozí brzká smrt. Ti, kteří dosáhnou svých osmnácti let, podstoupí zákrok, jenž je před láskou ochrání. Poté už budou normální. Leně zbývají do operace necelé tři měsíce. Čekají ji poslední prázdniny, které si může naplno užít se svou kamarádkou Hanou. Po zákroku už nebude cítit věci tak jako teď. Bude se vším vyrovnaná a tíživé vzpomínky přestanou bolet. Začlení se mezi vyléčené, kde bude žít klidný a mírumilovný život. Alespoň tak by to mělo být...

"Láska je ostří břitvy, jež vám projede životem a rozdělí ho na dvě části."

Dlouho jsem si na sérii Delirium brousila zuby, a tak když jsem ji dostala k Vánocům, jsem skákala radostí bez sebe. Jako vždy jsem se ke knize dostala až po delší době, ale na tom přeci vůbec nezáleží, že? Naše obálka je opravdu krásná, stylem se sice podobá jedné zahraniční, avšak myslím si, že nakladatelství udělalo dobrou práci. A navíc, když sundáte přebal, tak zjistíte, že pod ním se schovává ještě hezčí modro-bílé provedení.

Eiraya
Hned na začátku se dozvídáme o amor deliria nervosa, která byla před šedesáti čtyřmi lety prohlášena prezidentem za smrtelnou. Lena je poslušná dívka z chudší rodiny, která je velice chytrá a tichá. Její léčba se pomalu blíží, avšak ona má stále strach, že se do té doby nakazí. Od zákroku si slibuje, že bude konečně normální a nebude cítit žádný stres. Její postavu jsem si okamžitě oblíbila, jelikož mi jednoduše přirostla k srdci. Lena je prostě dívka, která nerada porušuje pravidla.

K těm hlavnějším postavám bych rozhodně měla připsat i Alexe a Hanu, kteří v příběhu sehrají svou vlastní roli. Každou z postav mám ráda jiným způsobem. Hana je Leny jediná opravdová kamarádka, kterou kdy měla. Spolu zažily tolik srandy, že by to jeden nespočítal na rukou ani nohou.

"Kdyby láska byla nemoc, nechali byste se vyléčit?"

Začíst se do tohoto poutavého příběhu mi nedělalo žádný problém. Kniha si mě jednoduše získala na první pohled, jak obálkou tak obsahem. Akce a napětí je tu hromada, to mi věřte! Dystopie jsem si v poslední době dost oblíbila, takže mohu s čistým srdcem říci, že Delirium patří k těm lepším kouskům. Ten nápad se 'smrtelnou láskou' je skvělý. Lauren Oliver má u mě plusové body - mě by tohle nenapadlo ani ve snu. Akorát párkrát jsem se trošinku nudila, kdy byla celá situace na nic, ale nebylo to nějak kritické.

Na začátku každé kapitoly je vždy takový krátký úryvek, který popisuje novou společnost či samotnou nemoc amor deliria. Je to takové hezké zpestření, které vás vždycky přivede na jiné myšlenky. Asi nejvíc se mi líbila básnička s prvky z periodické tabulky. Sice tam byly asi jen tři sloky, ale i tak jsem se bavila. Další body navíc! :)

Jde vidět, že autorka si dala s knihou opravdu velkou práci, protože všechny ty spojitosti a informace se sami jen tak neobjevily. Celkem ráda bych si přečetla i její prvotinu, Chvíli před koncem - na tu taky jednou dojde! Prvnímu dílu dech-beroucí série dávám čtyři hvězdičky a už se těším na Pandemonium, co na mě čeká v knihovničce. Pokračování by mohlo být ještě lepší a také věřím, že bude! Po tom otevřeném konci nebudu váhat a vrhnu se na něj co nejdřív. 

2 komentáře:

  1. Ne, ne, ne. Mně se to prostě vůbec nelíbilo :D vím, že všichni ostatní to strašně chválí a zbožňují, ale mně osobně tahle knížka absolutně nesedla :)

    OdpovědětVymazat
  2. Zrovna ji čtu a mám takové malé zklamání, protože jsem čekala víc akce už od začátku. No uvidíme, co se z toho vyklube :DD

    OdpovědětVymazat