pátek 24. ledna 2014

Hostitel [RECENZE]

|Dvě duše, jedno tělo|
Autor: Stephenie Meyer
Série: Hostitel
Díl: 1
Počet stran: 552
Překlad: Petra Klůfová
Nakladatelství: Tatran, 2009
Originál: The Host
Doba čtení: 5 dní, leden 2014, v čj



Melanie Stryderová žije ve světě, který obsadily duše. Není už mnoho lidí, co mají vlastní vůli. Mimozemšťané potřebují hostitelské tělo, ve kterém pokračují svůj další život. Bez těla by moc dlouho nevydrželi, a proto ovládají lidské mozky. Vypudí bývalého majitele aniž by se ho zeptali, jestli chce odejít. Melanie se rozhodla raději si vzít život, než v sobě mít jednoho z těchto nebezpečných parazitů, ale bohužel se jí to nepovedlo. Léčitel do ní vložil duši, jenž prožila už mnoho životů na většině ze známých planet. Poutnici. Očekávalo se, že Poutnice ji během pár dní ovládne, ale Melanie se nehodlá vzdát tak lehce. Boj o její vlastní tělo začíná.

"Mohla bych se tě zbavit," připomněla jsem jí."
"Klidně. Moje vražda bude aspoň oficiální."
"Blufovala jsem, ale Melanie zrovna tak."

Hostitel je další kniha z pera nadané spisovatelky Stephenie Meyer. Jak tak vzpomínám, tak před několika lety jsem četla její sérii Stmívání, která se mi v mém "útlém" věku velice zamlouvala. Ovšem kdybych ji četla teď, tak už by to taková nádhera nebyla. Oproti tomu je Hostitel opravdu bravurní dílo, které se mi zamlouvalo od prvního okamžiku. Musím říct, že jsem byla tak hloupá a dřív se podívala na film, což byla chyba. Kniha je snad milionkrát lepší!

Když se díváte na film, tak máte z knížky jen takovou omáčku, výcuc, který je prostě jen malou částí z velkého příběhu. Stejné je to i v tomto případě. V knize je spoustu věcí, které se ve filmu nedozvíte, nebo si jich nevšimnete. Osobně doporučuji dříve Hostitele přečíst a až pak se útokem vrhnout na filmovou podobu. Obojí je velice povedené, ale co si budeme říkat, kniha je vždycky lepší.

Obě osobnosti, jak Melanie, tak Poutnice, mají své osobní kouzlo. Dialogy, které se mezi nimi odehrávají, byly někdy občas opravdu vtipné, ale nejvíc mě asi zaujala ta odlišnost mluvení a cítění, která je mezi nimi na první pohled vidět. Obě jsem si zamilovala, ale víc mě to táhlo právě k roztomilé Poutnici.

Příběh je propojen s ohromnou lovestory, která dokáže chytnou za srdce. Kdyby tu nebyla, tak bych se u čtení nejspíš nudila, protože když máte v knize nějaký hezký trojúhelník, tak nejde odtrhnout od stránek zrak. Když si jako přirovnání opět vezmu tetralogii Stmívání, tak je to všechno zase mnohem více propracované a celkově lépe napsané. Jednoduše, knížku musí mít každý rád.

Celou dobu jsem brala Hostitele jako jednorázovou knížku, protože jsem si opravdu myslela, že žádný další díl neexistuje. Ouha! Na Goodreads jsem objevila, že se má jednat o trilogii. Nevím, kdy další díl vyjde, ale je to pro mne opravdu velké překvapení. Nechápu, proč tohle autoři dělají! Teď budu muset strašně dlouho čekat na pokračování! Dávám knížce čtyři hvězdičky a budu někde v koutě trucovat a čekat na druhý díl.

7 komentářů:

  1. Hostitele si chci moc přečíst. Vůbec jsem nevěděla, že to má být trilogie. =)

    OdpovědětVymazat
  2. Jak se mi nelíbilo Stmívání, tak se mi líbil Hostitel :) Moc pěkná recenze, s hodnocením souhlasím :). Ale ke druhému dílu se stavím dost rozpačitě a dokonce uvažuji, že si ho ani nepřečtu. Podle mě ta kniha jako jeden díl funguje více než dobře, tak proč to narušovat?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, ale je taky možné, že má Hostitel tolik fanoušků, že Stephenie udělala pro ně - nevím. Já to budu takhle brát jako celek, ale je možné, že ten druhý díl - pokud vyjde - bude ještě lepší než tento. Uvidíme. :)

      Vymazat
  3. Hostitel je jedna z nejlepších knih, které jsem kdy četla! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Hostitel je boží :D Ale taky jsme prvně viděla film - dokonce jsem na něj vytáhla holky do kina. A všech šest jsme si ten film strašně zamilovaly :) I když při čtení jsem si za roli Iana nějak podvědomě dosadila Iana Somerhaldera :D Filmovej se nám s holkama moc nelíbil :D
    Jinak to o tý trilogii asi nebude zase tak moc pravda - Stephenie to o té trilogii řekla asi v roce 2008 a pořád žádné činy. Myslím že to asi nakonec nebude :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dosadit si Iana jako Iana? Dobrý nápad! Teď ho asi uvidím na každém kroku, fešáka jednoho! Ten filmovej je spíš takovej zombík. :D Když trilogie nebude, tak mi to moc vadit nebude. Je to prostě buď anebo. :)

      Vymazat