úterý 27. srpna 2013

Železná dcera [RECENZE]

Meghan se lepí smůla na paty
Autor: Julie Kagawa
Série: Železná víla
Díl: 2
Počet stran: 360
Překlad: Jan Kantůrek
Nakladatelství: Knižní klub, listopad 2012
Originál: The Iron Daughter
Doba čtení: 2 dny, červenec 2013, v čj



Život Meghan Chaseové už nikdy nebude obyčejný. Poté, co zjistila, že je napůl člověk a napůl letní férij, zažila spoustu věcí, na které asi jen tak nezapomene. Při záchraně svého bratra Ethana se rozhodla uzavřít dohodu s princem Zimního dvora. Dohoda ji zavázala tak, že když se jim povede zachránit Ethana, tak potom s Ashem dobrovolně odejde do Zimní říše - a tak se také stalo. Zimní královna není na Meghan zrovna příjemná a ani její otec Oberon nemůže nic dělat proti jejímu "věznění". Mimo jiné, že si Ash Meghan skoro nevšímá a je k ní ledově chladný, ztratila Meg své drahocenné schopnosti. A aby toho nebylo málo, tak ještě k tomu bylo ukradeno Žezlo ročních období.. železnými férii. Ovšem Meghan nikdo nevěří a nad dvory se schyluje k velké válce.

"Když nemůžete dýchat, připadá vám každá vteřina jako věčnost."

Dalo by se říct, že jsem si nechávala druhý díl o fériích na lepší časy. Anebo jsem prostě jen čekala na správnou příležitost, kdy se opět začtu do srdcervoucího příběhu. Prázdniny, kdy mám klid a nemusím na nic spěchat, mi připadají jako skvělá doba. První díl této série - Železný král - mi dokázal vytřít zrak, takže jsem si toho od druhého dílu slibovala opravdu dost. Kdybych měla vraždit za obálky, tak za tuhle sérii bych bojovala obzvlášť se srdcem. Klidně bych si je mohla pořád vytahovat a dívat se na ně. Je to opravdu pastva pro oči.

Nechat se vtáhnout do děje, nebylo vůbec nic těžkého, takže jsem se hodně rychle mohla dostat za Meghan, která byla zrovna v Zimním království. Abych řekla pravdu, mám pocit, že ta holka mě nikdy nepřestane udivovat! V jedné chvíli si připadá jako oběť, jež týrají všichni, co existují a vzápětí se z ní stane hrdinka všech hrdinek, které to myslí jako superpočítači. Tohle asi není to nejlepší vystihnutí, ale myslím to tak. Moment ukňourná a škemrající - okamžik nebojácná bojovnice. Co se to tu sakra děje? Jediné, co Meg v Zimní říši pohání, je její vroucná láska k chladnému princi Ashovi - Ash, Ash, Ash. Cestou do Kdesikdys do ní asi uhodil nějaký pořádný blesk, protože jinak se to vysvětlit nedá.

"Ashi! Miluju tě!"

Já mám Ashe taky ráda - popravdě je to moje zlatíčko -, ale čeho je moc, toho je příliš. Když obejdu tyhle výlevné scény, tak mi děj připadal podobně napínavý jako v prvním dílu. Postupně všechno začalo nabírat grády a Julie rozhodně nešetřila dynamikou. Rozhodně už si dopředu nebudu vymýšlet nějaké závěry příběhu, protože jakmile něčemu uvěřím, stane se něco, co moji teorii naprosto vyvrátí. Typické.

V Železné dceři se ale stalo něco, co jsem opravdu nečekala. Vznikla aliance s bývalým nepřítelem - Ocelořem. Určitě si všichni vzpomínají na toho vtipného železného koně, který mluvil dost 'nahlas'. Spojil se s našimi hrdiny a řekl, že jim pomůže najít žezlo. Jak vzrušující! Když už byli všichni tak hezky spolu, začínající válka dvorů mi připadala na míle vzdálená.
Julie mě dokázala naprosto přesvědčit, že má dar psát úžasné knihy! Jestli jsem někdy nějakou knížku nařkla z toho, že má otevřený konec, tak tuhle bych mohla provolávat až do nebes. Ale já to stejně napíšu. Ten konec byl tak příšerně otevřený a tak 'příšerně' romantický, že mi málem vypadly oči z důlků - tak moc jsem je poulila! Nikdy jsem si nemyslela, že to skončí zrovna takhle - mám nutkání jít vykrást nejbližší banku a pořídit si další díl! 

"Jo, a požádej toho svého kovového mazlíčka, aby se , dokud je tady, ničeho nedotýkal."

Přestože se do čtení v angličtině nějak extra nehrnu, tak mi asi nic jiného nezbude, když u nás nevyjde "Železná královna". A teď už nám opravdu zbývá jen doufat v další přeložené díly. Všichni doufejte (i ve spaní)! Sice Knižní klub opět 'hodil' tuhle sérii na stůl, což je paráda, ale nikdy nevíme, jak to bude dál. 

Hodnocení
4 hvězdičky

5 komentářů:

  1. 1. diel sa mi veeeľmi páčil 8) Pred 2kou si ale chcem prečítať po anglicky tú medzinovelu, už som sa do toho aj pustila, ale nemala som svoje obdobie, tak som to zatvorila. Ale už sa chystám na Asha!!! 8P

    OdpovědětVymazat
  2. O sérii som už párkrát počula, samé pozitívne ohlasy, ale nejak som sa do nej stále nepustila. Asi by som mala častejšie čítať takéto skvelé recenzie. :-) Ash mi je sympatický už len z opisu. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Já doufám i ze spaní...:)) Prostě MUSÍÍÍ vyjít další díly.. ty obálky se mi v knihovně nádherně vyjímají..a potřebuju víc Ashe a Puka.. prostě potřebuju..:D

    OdpovědětVymazat
  4. Čtu první díl a zatím se mi vázně líbí. S tím nevydáním Železné královny mě to taky štve, snad se stane zázrak. :D

    OdpovědětVymazat