středa 10. července 2013

Tweety s city [RC RECENZE]

Láska přes internet?
Autor: Elizabeth Rudnick
Počet stran: 272
Překlad: Radka Kolebáčová
Nakladatelství: CooBoo, únor 2012
Originál: Tweet Heart
Doba čtení: 1 dny, červenec 2013, v čj




Claire byla už od samého začátku zamilovaná do kapitána lakrosového týmu. Její kamarádka Charlotta - zkráceně Lottie - se snaží své beznadějné romantičce pomoc, avšak Claire je jednoduše stydlivka. Oproti Lottie nikdy s nikým nechodila a ani nikomu nedala svou první pusu. Dalo by se říct, že v lásce je úplný ztroskotanec, amatér. Když si ji jednoho dne její vysněný princ přidá na Twitteru a píše si s ní, vznáší se až někam do nebes. Ovšem pád zpět na zem je tvrdý. V realitě se spolu vůbec nebaví, dokonce to vypadá, jakoby si nikdy nenapsali. Co se stalo s tím panem Dokonalým, kam se poděl?
Jak jednoduché je, zamilovat se na první pohled. Claire s tím má skvělé zkušenosti. Opravdu, již od nepaměti byla zamilovaná do Jacka, kluka, kterého by si mohla přát každá dívka na škole. Avšak místo toho, aby Claire na Jacka ve škole  promluvila, stěžuje si o své jednostranné lásce na Twittleru. A zrovna tohle není to nejlepší místo, kde by si mohla vylévat své srdíčko.

"StClaire Temná noci! Jasná noci! Vy hvězdy ve výši bděte nad celým štěbetajícím twittervesmírem!"

První, co mě na této knížce zaujalo, byl styl jakým je napsaná. Opravdu tady nenajdete ani jedenu větu, která by popisovala děj. Ze začátku jsem si myslela, že se někde objeví něco podobného, třeba stránkový popis, kde bude normálně "ich" formou psán příběh. A ejhle! Nikde nic! Převážně tedy čtete tweety, sem tam nějaký e-mail a blogový článek. Právě toto přidalo knize na obrovské originalitě, opravdu nikdy jsem se s něčím takovým nesetkala!


Že je to holčičí čtení?
Dobře, nebudu nic popírat, myslím si, že kluky by nemuselo bavit ono holčičí pletichaření a láskyplné rozhovory. Ovšem kniha by jim mohla pomoci k 'malému' pochopení dívčího srdce. Ne každá holka skočí rovnou po hlavě do nějakého stahu. Nejprve se musí ujistit, že ji daná osoba má ráda, zná ji a ví co chce. Ale ať tady nedělám žádná dramata ohledně holek.. i kluci umí jít za svým cílem. Rozhodně by mi stálo za to, kdyby si tuhle knížku přečetl nějaký můj kamarád.

Když se vžijete do pocitů Claire, zjistíte, že není zrovna lehké být v její kůži. Internet je místo, kde by se lidé neměli seznamovat. Nikdy totiž nevíte, zda si píšete s opravdovým uživatelem jména. Věřte nevěřte podvody se dějí pořád. Jednou se chytnete za háček a už na něm můžete zůstat napořád. Suma sumárum knížku jsem dokázala přečíst za několik hodin. Díky tweetům se to čte opravdu velice rychle. Hezky stránku za stránkou poznáváme situaci zamilované Claire. Sice se v Twitteru nevyznám, protože ho nepoužívám, ale tweety v knize byly někdy opravdu dost vtipné.

Nějak jsem nevykoumala, kolik naším hlavním postavám doopravdy bylo let, ale představovala jsem si je tak na poslední roky základky. Pokud někde bylo naznačeno, kolik jim je, asi jsem si toho nevšimla, nebo to jen tak přelétla. Mladším holkám by se tahle knížečka mohla líbit, protože právě ony doufají v pravou lásku a šťastný život. Pro mě to bylo příjemné počtení a jsem ráda, že jsem měla příležitost dostat se zase k něčemu, kde nebyly jen samé nadpřirozené příšerky.

Hodnocení
4 hvězdičky

Chtěla bych poděkovat nakladatelství CooBoo za poskytnutí recenzního výtisku!

4 komentáře:

  1. Moc pěkná recenze. Určitě to bude velmi zajímavá a fajná kniha. :)))

    OdpovědětVymazat
  2. Úžasná kniha! Veľmi sa mi páčila, bola to bomba 8D také netradičné

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně! Bylo to prostě něco úplně jiného.. :))

      Vymazat
  3. Ráda bych si ji přečetla. Vypadá skvěle! :)

    OdpovědětVymazat