sobota 13. července 2013

Pýcha a předsudek [RECENZE]

Pýcha předchází pád
Autor: Jane Austen
Počet stran: 400
Překlad: Eva Kondrysová
Nakladatelství: Leda, 2009
Originál: Pride and Prejudice
Doba čtení: 7 dní, červen 2013, v čj



Elizabeth Bennetová to nemá v životě lehké. Vyrůstala se svými čtyřmi sestrami v Anglii, kde spolu s rodiči vlastní jedno malé panství. Všech pět děvčat je prozatím neprovdaných, a proto paní Bennetová udělá cokoliv, aby alespoň jednu ze svých dcer provdala. Nejstarší z nich Jane se snaží nabrnknout bohatého pana Bingleyho, který nedávno přijel do sousedství. Při každé příležitosti dělá různé narážky jen proto, aby mezi nimi rozdmýchala pořádný oheň. Elizabeth chování matky občas přivádí do rozpaků, ale ještě víc je nesvá z Bingleyho kamaráda, jenž přijel do města s ním. Pan Darcy se zdá být od samého začátku pyšný, avšak kdo ví, co se skrývá za jeho protivnou maskou?

Bennetovic rodina není proslulá bohatstvím ale ani chudobou. Plují si v takovém tom středním proudu. Elizabeth je druhá nejstarší dcera a je velikou oblíbenkyní svého otce. Ostatní jí většinou říkají Lízo anebo Lízinko. Všechno se změní jen co se jejich matka dozví, že se do sousedského panství stěhuje zámožný pán. Námluvy podle paní Bennetové začínají právě v tomto okamžiku!

Keira Knightley v hlavní roli Elizabeth.
Pýchu a předsudek jsem si vybrala z jednoho prostého důvodu. Jako první jsem před dávnou dobou viděla film, který mě úplně okouzlil. Nakonec jsem si řekla, že knižní předloha nemusí být vůbec špatná. A taky nebyla! Sice jsem v každé chvíli porovnávala knížku s filmem, ale i tak se mi příběh o mladé a chytré Elizabeth zalíbil okamžitě. Na zadní straně paperbacku je napsáno, že Lízinka je vlastně sama Jane Austen, takže to znamená, že je to její pravdivý příběh? Alespoň z části? Co je na tom pravdy opravdu nevím - pokud jsem to teda dobře pochopila.. Děj se odehrával v mé milované Anglii, takže si mohu jen pískat. Bohužel co mi na knize vadilo bylo, že jsem se v některých pasážích, jenž byly až trochu moc dlouhé, zadrhávala. Když už se mi to stalo, tak jsem si stránku musela přečíst klidně i několikrát, aby mi neušel hlavní význam. Ale co bych si stěžovala, je to takhle prostě napsané. :)

Pan Darcy se mi tak trochu hnusil. Já ho teda jinak zbožňuji (hlavně herce), ale v knize mi hned od začátku nějak nesedl. Choval se opravdu jako pravý hulvát, a to se mi nelíbilo! Ovšem potom, když jeho maska pomalu povolovala, to už byla zase jiná. A je tu ještě jedna postava, která mě uměla v každé chvíli rozesmát. Kdo jiný než pan Collins, bratranec pana Benneta. To je vám takový hňup, až je to k pláči.

Pýcha a předsudek je taková klasika, u které by se občas dalo usnout. Nic ve zlém. Něco by se klidně dalo vyškrtnou, jenomže to už by zase nebylo ono, že? Obrovitánsky mě mrzí, že jsem dřív nečetla knihu. Člověk si to asi neuvědomuje, ale jakmile vidí film dřív, má strašnou tendenci být k pravé předloze přísnější. Měla bych být jako kamarádka, která buď jenom čte knihy, anebo jenom kouká na zfilmovanou podobu!

+ Hodnocení: 4 hvězdičky

11 komentářů:

  1. Pěkná recenze.. :) Knihu jsem nečetla a ani neplánuji. Možná časem.. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Už nějakou dobu nad knihou přemýšlím a říkala jsem si, že se nejdřív podívám na film, ale po tvé recenzi co nejdřív poběžím pro knihu a přečtu jí, film nechám na později. :) A máš pravdu, k této knize asi pár těch "nudnějších" pasáží patří, je to starší literatura, tak je to jiné, ale bez toho by to asi opravdu nebylo ono. :)

    Moc povedená recenze. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Miluju tu knížku! :) Škoda, že jsi nejrve knihu nečetla a pak se koukla na film. :) Darcy mi hned taky nesedl. Kamarádka ho vychvalovala a já to nechápala, prostě mi přišel moc namyšlený a drzý. A pak jsem najednou byla zklamaná, když zmizel. Nějak si mě omotal kolem prstu, ani nevím jak. S tím pochopením textu jsem taky měla problém - a to jsem četla verzi, kde byly ještě takové ty kudrlinky, slušné vyjadřování apod. - prostě, staré vydání. Jinak pokud jsi viděla film Vášeň a cit (není to historicky přesné, ale dá se od toho odpíchnout), tak je to skoro jako Pýcha a předsudek - jen bez happy endu. Jane nakonec zůstala sama.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nojo já jsem byla hodně.. menší, když jsem film viděla poprvé, takže jsem se ani ke knize nemohla dostat. ^^ A na ten film jsem nedávno viděla ukázky a hned jsem si řekla, že ho musím vidět! Nehraje tam náhodou Anne Hathaway? Už se na to celkem těším. :)

      Vymazat
  4. Pýcha a předsudek je klasika, něco je možná v knize trošku zdlouhavé a nudné, ale bez toho by to nebylo ono. Hlavně by to nebyl příběh ze své doby. Podle mě to k tomu všechno patří :)

    OdpovědětVymazat
  5. Tak akurát čítam túto knižku, ale ako hovoríš, Darcy je tam taký.. no ... odporný :D (zatiaľ, dúfam):D ... ale keďže film som nevidela a ty tvrdíš, že oboje bolo pekné, dúfam, že aj mne sa to bude veľmi páčiť :) A ďakujem, že si (mi) oznámila, že je aj film. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Darcy je prostě ze začátku bezpáteřní a tečka. :D Tak to jsem ráda, že jsi se dozvěděla o filmu. Opravdu za to stojí. ^^

      Vymazat
    2. Aký je to bezpáteřní v slovenčine? :D Určite nejaký že "divný" . :D Aj ja som rada, za to ti veľmi ďakujem :)

      Vymazat
  6. Přesně tak je to prostě klasika, ty staré výrazy a tak je někdy trošku těžší přelouskat, ale jakmile se jednou zvykneš jde to samo :) Já už Pýchu četla aspoň třikrát :) A ano říká se, že psala Lízu podle sebe, ale to nikdo nepotvrdil, zrovna tak Vášeň a cit jak jsi psala s Annou Hathaway má být přesně podle jejího života, ale samozřejmě, že je to trošku nadnesené, protože jí nikdo nezažil :D

    OdpovědětVymazat
  7. Ke knize jsem se dostala už před lety, a už tehdy mě vzala za srdce. Je to prostě oblíbená knížka, ke které se ráda vracím.

    OdpovědětVymazat