pondělí 10. června 2013

Vampýrská akademie [RECENZE]

Vítejte na Vladimírově akademii
Autor: Richelle Mead
Série: Vampýrská akademie
Díl: 1
Počet stran: 280
Překlad: Katrin Chýlová
Nakladatelství: Domino, 
Originál: The Vampire Academy
Doba čtení: 1 den, červen 2013, v čj



Po světě chodí již od nedávna stvoření noci, vampýři, neboli morojové.  Sice se živí lidskou krví, ale jinak jedí i normální lidské jídlo a pití. Kdyby nějaký moroj úmyslně zabil svou kořist, pak by se z něj stal strigoj. Strigojové jsou to největší zlo, které může existovat. Jsou nesmrtelní a mají zvrácené choutky, zabíjejí nevinné a dělají si z nich večeři. Dají se zabít jen třemi způsoby. Stříbrným kůlem do srdce, useknutím hlavy, anebo zapálením. A pak je tu ještě poslední rasa. Dhampýři. Původně jsou to potomci lidí a morojů, kříženci. Ovšem z každé rasy dostali to nejlepší. Díky vampýrům mají lepší smysly a z lidí podědili vytrvalost a možnost procházet se za svitu slunce. Kvůli jejich schopnostem začali dhampýry vyučovat na akademiích, aby z nich později mohli udělat strážce.. A právě naše hlavní hrdinka je dhampýrkou a její nejlepší kamarádkou je morojka, která patří k jednomu z dvanácti královských rodů.

Vasilissa Dragomirová a Rosemarie Hathawayová, zkráceně Lissa a Rose. Dvě nejlepší kamarádky, které spolu před dvěma roky utekly z akademie svatého Vladimíra. Celé dva roky se skrývaly mezi lidmi a chodily na normální střední školu. Ale proč vlastně utekly z tak bezpečného místa do temných ulic? Podle Lissy jí někdo na akademii sledoval a Rose hned vzala věci do svých rukou. Jak už jsem psala, Lissa je jednou z dvanácti královských rodů a zároveň je poslední z rodu Dragomirů. Její rodina zahynula při bouračce ještě před tím, než utekly. 

Lissa a Rose, které také byly v autě, jako jediné přežily. Jenomže po té nehodě se stalo něco zvláštního. Mezi děvčaty se vytvořilo jakési pouto, které spočívá v tom, že Rose dokáže cítit Lissiny pocity. Ví kdy je jí do pláče, kdy je šťastná, všechno. Ovšem obráceně to nefunguje, Lissa nemá ponětí, jak se Rose cítí (a že by to někdy bylo nejlepší). No, ale zpět k útěku. Po těch dvou letech, kdy nikdo neměl ani páru, kde jsou, je strážci z akademie našli. Konečně. Vrátili se s nimi na akademii, kde je čekal výslech alá "Rose všechno je tvoje vina", a pak se po té dlouhé době děvčata opět začlenila do nočního života.


"Jeden na mě čučel tak, že jsem měla co dělat, abych se nerozesmála"

Věta výš měla poukázat na to, že je Rose pořádný kus, ale zní to spíš trochu úchylně. Ale napíšu to znova - Rose je pořádný kus. Její matka je ze Skotska (a mimochodem je to úžasný strážkyně) a její otec je prý údajně nějaký Turek, takže Rose je snědá a má postavu, za kterou by holky zabíjely. Opomenu, že předtím, než z akademie frnkly pryč, tak byly jak Lissa tak Rose pořádně oblíbené. Měly mezi ostatními vybudovaný respekt, který ale jaksi za ty roky ale zmizel. Ovšem naše Rose je známá lamačka srdcí, takže se hned se svými bývalými kamarády dá do kupy. Například jako s Eddiem a Masonem, to jsou další dva novicové - dhampýři.

A teď jsem si uvědomila, že jsem úplně zapomněla na Dimitrie! Jaká ostuda.. Takže Dimitrij Belikov je ten sexy strážce, o kterém skoro každá čtenářka VA sní. Je to Rus, metr devadesát, samý sval, no prostě kocour. A ani naše Rose nedokáže nepodlehnout jeho kouzlu. Typická holka, ale já se jí nedivím, když ho vídá dvakrát denně. Rose  totiž dostala podmínku, aby jí z akademie nevyhodili. Musí každý den před a po vyučování dostávat extra lekce strážcovství tady od pana boha k nakousnutí. Tomu říkám pokušení až za hrob.

A teď je ta správná chvíle, abyste mě ukamenovali. Já totiž na celé VA nenávidím Lissu. Od začátku mi přijde nesympatická a i trochu namyšlená. Nemůžu si pomoct, klidně bych jí z knihy vymazala (to by pak, ale nebyla kniha, že?). Je taková dětinská (Rose je víc..) až to není hezký (u Rose je to hezký :D). Holt jsem si z těch dvou oblíbila tu divočejší.



A teď už k samému stylu psaní. Richelle Mead je naprosto úžasná spisovatelka, její příběhy jsou napínavé a čtenáře vtáhnou do děje během chvilky. Nikdy bych nelitovala toho, že jsem Vampýrskou akademii četla, nikdy. Když už jsem ji teď četla po druhé, tak to nebylo tak napínavé, jako poprvé, protože jsem věděla hlavní pointu knihy, ale na sto procent, jsem se u knížky těšila jako malé dítě. Milovníkům upírů radím, aby do téhle série skočili po hlavě, jelikož nic lepšího v téhle branži snad nenajdete. Zářivý Edward má hodně velkou konkurenci, to teda jo!

Hodnocení
5 hvězdiček

11 komentářů:

  1. MIluji jakým stylem Richelle píše a když né všechny od ní jsou naprosto perfektní, tak je to stále jedna z mých nejoblíbenějších sérii. :D Už jenom kvůli Adrianovi. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, už kvůli Adrianovi <3 o něm se přesně budu zmiňovat u druhého dílu. :D

      Vymazat
    2. Tak to chci potom vidět, co budeš o něm psat u pátého dílu. :D Jinak, snad tě Lissa nebude moc trápit. :D Já ji měla celkem ráda, ale chvílemi mě fakt srala.

      Vymazat
    3. U pětky budu jako ďábel, všechny je pozabíjím myšlenkami! (moment, už si nepamatuju, co se tam tak zajímavýho děje) :D Prostě Adrian zůstane miláčkem napořád! :D)) A k Lisse se už radši nevyjadřuji. :D

      Vymazat
    4. Zajímavýho? Adrian se děje celou dobu! :D :D :D

      Vymazat
  2. úžasná kniha, milujem ju! Ale ja mám radšej Dimitriho 8P Adrina u mňa vedie ale v Pokrvných putách, tam je aj vtipnejší aj úžasnejší 8P

    OdpovědětVymazat
  3. Také rýpnutí : Není náhodou Dimitrij Belikov ? :D

    OdpovědětVymazat
  4. Víš to, že jsem první dva díly nečetla? Já jsem se jakýmsi záhadným způsobem vrhla rovnou na třetí díl ( rozuměj - když jsem si vybírala knihy k Vánocům, tak jsem narazila na Vampýrskou akademii. No a z diskuzí jsem se dozvídala, jak čtenáře konec třetího dílu doslova zvedl ze židle. Tak jsem se rozhodla první dva díly přeskočit :D).
    Takže plánuji brzo přečíst 1. a 2. díl :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hele ale to je docela zajímavý. :D Já si koupila rovnou komplet, takže jsem měla vystaráno. Ale jednička je příjemný rozjezd, kde se toho jakoby moc neděje, ale dvojku musíš číst, protože ta má taky hustej konec! :D

      Vymazat