neděle 2. června 2013

Jonas [RC RECENZE]

Nejsou živí. Nejsou mrtví. Něco mezi tím.
Autor: Eden Magure
Série: Krásní mrtví
Díl: 1
Počet stran: 274
Překlad: Edita Drozdová
Nakladatelství: Fragment, 2011
Originál: Beautiful Dead - Jonas
Doba čtení: 1 den, květen 2013, v čj



Město, ve kterém Darina žije, záhadně umírají lidé. Jen tento rok zemřeli čtyři mladí studenti, jejichž příčina smrti nebyla doposud zjištěna. Ještě větší tragédií je, že všichni chodili do stejné školy, kde se potkávali a normálně si povídali.  Darina znala všechny oběti -Jonase, Arizonu, Summer a Phoenixe. Phoenix zemřel teprve před několika dny a jeho smrt Darinu zasáhla ze všech nejvíc. Byl to její kluk, se kterým chodila sice jen pár měsíců, ale i tak ho milovala z celého srdce. Bez něj se cítí opuštěná a sama. Bez něj je nic, jen prázdná schránka. Den před Phoenixovým pohřbem se Darina vydává do vedlejšího města Foxtonu, kde doufá, že nalezne nějakou útěchu. Bez jakéhokoliv úmyslu vyjede do kopce okolo řeky a tam nalezne onu stodolu. Stodolu, která ji láká a zároveň děsí. Bez přemýšlení vstoupí do staré místnosti, kde opět spatří svého milovaného Phoenixe. Jenže on už není živý, nýbrž Krásný mrtvý.
Krásní mrtví jsou něco jako zombíci, jelikož jsou to vzkříšené mrtvoly. Ten, který jim pomáhá nazpět, se jmenuje Hunter. On sám už je mrtev přes sto let, a i když se to nezdá, tak to s našimi mrtvolkami myslí dobře. A jak už jsem psala o kousek výš, tak naše hlavní hrdinka Darina přijde na to, že Phoenix neleží někde v hrobě, ale že se prochází ve stodole spolu s ostatními. S normálním člověkem by to asi seklo, ale ona to vezme ještě celkem v klidu. Bude si myslet, že se zbláznila. Otřesená uteče ze stodoly dřív, než by ji někdo mohl spatřit a zamíří si to rovnou domů. Ovšem zvědavost je silnější než strach, a proto se hned druhý den vydává ke stodole.

Krásní mrtví je kniha, kterou jsem hned od začátku nepochopila. Vůbec jsem totiž nevěděla jaká bije, aneb úvod se stodolou mi prostě nic neříkal. Čekala jsem trochu více intimity a vysvětlení, to se ke mně dostalo až někde v půlce knihy. Darina mi celou dobu připadala divná, nebo spíš taková nemastná neslaná. Doufala jsem, že se to po nějaké době změní, ale ono pořád nic. Místo toho, aby třeba zapomněla na Phoenixe a možná se začala věnovat někomu jinému, např. kamarádovi Loganovi, tak byla pořád slepě oddaná své mrtvolce. Dobře, kdybych si také našla svou pravou a jedinou lásku, asi bych byla taky jako hlídací pes. No dobře, možná ne..

Pravá podstata knihy je taková, že se Darina po dohodě rozhodne Krásným mrtvím pomáhat. V čem? Objevit jejich pravé příčiny smrti, čímž by jim dopřála najít klid a mír. A jak už zní název, tak prvním, u kterého se hledá příčina smrti je Jonas. Podle všeho prý zemřel při prudké jízdě na svém Harley, kdy dostal smyk v zatáčce. 

Abych řekla pravdu, od knížky jsem čekala mnohem víc. Nejspíš mě jako vždy svedla ona krásná obálka, která opravdu nemá chybu. Další, co mi strašně lezlo na nervy, byl pojem "tlučení křídel", já nevím, jestli to byl nějaký doslovný překlad, ale zní mi to opravdu příšerně. I když možná konec končil napínavě a záhada Krásných mrtvých pokračuje dál, tak i přes to nějak neplánuji v této sérii pokračovat.

Hodnocení
2 hvězdičky

Tímto mockrát děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku!

6 komentářů:

  1. Jojo, Krásní mrtví jsou trochu slabší série, Jonas z nich byl asi nejhorší, nejvíc se mi líbila Arizona ^^ Ale trochu mi to připomíná Stmívání - z upírů udělali nagelovaný třpytkáče, tady ze zombíků krásný silný a rychlý... prostě upíry ze Stmívání, co nepijou krev a netřpytěj se, víšjak ;DD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, vím naprosto o čem mluvíš! :D Já ostatní díly už neplánuji, jeden mi stačil. :)

      Vymazat
  2. Knížku jsem četl, ale nemůžu říct, že by to bylo něco extra.. Prostě mi to nějak nesedlo. Přišlo mi, že to byl moc ohranej námět. Nakonec jsem byl rád, že jsem si ji nekoupil, ale pouze půjčil z knihovny :D

    OdpovědětVymazat
  3. Séria sa mi celkom páčila, má dobrý nápad 8)

    OdpovědětVymazat
  4. Nečetla jsem, ale slyšela. Nějak mě to neláká, připadá mi to jako hodně dětská serie. Ale... můžu soudit jen s obálky :D (což je dost málo, přiznávam :D)

    OdpovědětVymazat
  5. Na první pohled to vypadá jako dobrá knížka, ale podle recenzí to tak asi není. Nevím, jestli si ji někdy přečtu, ale možná, že jo :)

    OdpovědětVymazat