úterý 21. května 2013

Železný král [RECENZE]

Ne, každá víla je jako Zvonilka..
Autor: Julie Kagawa
Série: Železná víla
Díl: 1
Počet stran: 368
Překlad: Jan Kantůrek
Nakladatelství: Knižní klub, 2012
Originál: The Iron King
Doba čtení: 3 dny, květen 2013, v čj



Život Meghan Chaseové se změnil v několika okamžicích. Na její šestnácté narozeniny, kdy by měla slavit a radovat se, se toho stalo poměrně dost. Zjistila, že její čtyřletý bratr Ethan byl unesen a na jeho místo byl dán jakýsi podvrženec. Místo malého roztomilého Ethana, se zde objevil nepříjemný a nechutný dvojník. Meghan by pro záchranu bratra udělala cokoliv, jenomže neví, kde s pátráním začít. Podle Meghanina kamaráda Robbieho to údajně byly férové, bytosti, jenž žijí v Kdesikdys, kteří pravého Ethana unesli.  Ale ani sám Robbie není tím, kým se zdá. Po krátkém vysvětlení dává Meghan na výběr. Buď jí pomůže na vše zapomenout, anebo se spolu vydají do Kdesikdys.


Hlavní hrdinka Meghan si na své střední škole prochází peklem. Vlastně si jím prochází úplně všude. Její rodina žije daleko od města, vlastní prasečí farmu a na kilometry daleko byste nenašli živou nohu. Nemají zrovna moc peněz, což pro Meghan znamená jediné. Laciné hadry, žádný mobil a ani jiné spojení s okolním světem. Její ipod je jediným luxusem, který střeží jako oko v hlavě. Ve škole je Meghan považována za nicku. Co byste taky čekali od smetánky a dokonale vyfintěných spolužáků, že? Robbie, kterého Meghan zná už od nepaměti, žije tak jako ona daleko od moderní civilizace. Už jen tento fakt je spojuje a dělá je dobrými kamarády. Jezdí spolu ráno autobusem, dělají si ze sebe srandu.. prostě si užívají života. Po události s Ethanem se začnou dít velké věci. Zjišťuje, že její odvěký kamarád je doopravdy jedním z férů. Jeho pravé jméno je Robin Goodfelow ze Snu noci Svatojánské, avšak rád si nechává říkat Puk. Jakmile se s ním Meghan vydá do Kdesikdys, místa, kde žijí všichni férové, tak na  ně hned za každým rohem číhají nepřátelé..

Ke knize jsem se dostala přes různé recenze a chvalozpěvy, takže jsem toho od Železného krále očekávala opravdu hodně. První čeho jsem se zalekla, byla malinkatá, dobře přeháním to malá písmena.  A možná to byl onen důvod, proč mi kniha trčela pár měsíců na poličce. Když něco čtu, tak to většinou má alespoň trochu větší mezery mezi řádky, což rozhodně není případ této knihy. No ale neměla jsem se čeho bát. Kniha se četla opravdu rychle a na malá písmenka jsem brzy zapomněla. Když už jsem u toho čtení.. Děj byl napínavý jako kšandy a nemohla jsem od stránek vůbec odtrhnout oči. Smála jsem se Meghanině blbosti, zoufala jsem s ní a držela jí pěsti. Abych řekla pravdu, ze začátku mi připomínala jednu mojí spolužačku, takže jsem si ji s ní lehce spojovala. Naštěstí se nám Meghan v průběhu příběhu dost změnila a už jsem se spojováním neměla žádný problém!

Kniha samotná se dělí na tři navazující části. Možná je tam krátký posun času, ale s tím si nemusíte lámat hlavu. Pokračování jako pokračování. Co mi připadá zavádějící, jsou některé názvy kapitol. Myslím si, že jsou to takové malé spoilery do děje, které by se novému čtenářovi občas nemusely líbit. Vyřešte to tak, že se na názvy kapitol vykašlete!

Máte rádi dobráky, anebo záporáky? Já mám v oblibě oba tyto typy postav (myslím kluky) a tady máte kombinaci těchto dvou druhů. Za dobráka počítáme Puka/Robbieho. On opravdu myslí všechno dobře, je milý, ale mé srdce se zamilovalo do záporáka. Do Ashe. Je tak chladný až mě z něho mrazí v zádech. Když už nic, tak se na další díl těším hlavně kvůli němu. 

Toto poutavé počteníčko můžu doporučit naprosto všem. Když už Vám Železný král nepřijde na chuť, tak si prostě další díly nepůjčíte/nekoupíte. Co naštvalo mě, je to, že jsem zjistila, že po druhém dílu, se tato série nedovydá. Důvod? Malá prodávanost. Chápu KK, ale co mají dělat ty osoby, které neumějí anglicky a nevědí, jak se dostanou k třetímu dílu (Železné královně)? Inu doufám, že se toto rozhodnutí v budoucnu změní, protože tahle série za to rozhodně stojí. 

Hodnocení
5 hvězdiček

4 komentáře:

  1. Nový styl je vskutku... nový :D ale jo, je to v pohodě, ten gif na konci je supeeer! :D:D Já taky postupně svoje recenzní formáty upravuju, teď jsem zrušila obrázky hvězdiček, uvidíme, jak to bude dál :D
    Železnýho krále mám doma asi půl roku a ještě jsem se k němu nedostala, mám toho spoustu ke čtení, ale snad jednou bude příležitost! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vím, je to divný. :D Od toho původního je to vskutku úplně jiné. :D (já vím, že jsem v tom gifu supéér :D:D kecám) Já jsem si tam ty hvězdičky dala jen na chvilku, abych viděla, jak to s nimi vypadá. Nelíbí se mi to. :)
      Já toho mám taky kvadra, ale prostě jsem si udělala oddechovku a pustila se do něj. Kdo ví, kdy se dostanu k dalšímu dílu, který číhá ve knihovničce. :D)

      Vymazat
  2. Knižka sa mi veľmi páčila, už sa neviem dočkať 2ky 8)

    OdpovědětVymazat
  3. Já jsem tuto knížku vyhrála a už docela dlouho mi leží na poličce, ale jak vidím dělám asi chybu, určitě se na ni co nejdříve vrhnu :D

    OdpovědětVymazat