neděle 5. května 2013

Iluze [RC RECENZE]

Dva světy, dva životy
Po avalonských novoročních oslavách požádá naštvaná Laurel Tamaniho, aby zmizel z jejího života.
Tajuplná lovkyně trollů Klea sice zbavila Laurel zákeřného Barnese, ale nebezpečí stále není zažehnáno. A ještě ke všemu nikdo neví, kdo Klea ve skutečnosti vlastně je a zda je jí možné věřit.
Na začátku nového školního roku Klea poprosí Laurel, aby dohlédla na Yuki, kterou údajně zachránila z rukou trollů v Japonsku. Jakou roli vlastně Yuki hraje? Laurel je nedůvěřivá. Zdá se, že se bez Tamaniho pomoci neobejde.
Před Laurel, kterou čtenáři znají z knih Křídla a Kouzlení, stojí nelehké úkoly: musí obstát v tajuplném světě víl a přitom pokračovat ve studiu na střední škole jako každý jiný student.




Autor: Aprilynne Pike
Série: Křídla
Díl: 3
Počet stran: 384
Překlad: Alena Amchová
Vydalo: Frotuna Libri, srpen 2012
Doba čtení: 3 dny, duben 2013, v čj
Kousek děje
Další rok uplynul jako voda a před Laurel stojí veliké rozhodnutí. Bude po maturitě dál studovat, anebo odejde do Avalonu, jejího druhého domova? Táhne ji to oběma směry. V lidském světě má Davida, kluka, který ji přes všechny potyčky a nesnáze stále miluje, a nechce ji za nic na světě opustit. A pak je tu také Tamani, flor, jenž je pro Laurel pojítkem s Avalonem. Nitky, které je všechny pojí dohromady osudem, jsou stále více napjaté a jen na Laurel visí ono těžké rozhodnutí.

Po létě ztráveném na Avalonské akademii přichází nový školní rok a s ním i podzim. Doba, kdy bude Laurel opět kvést, a kdy bude muset svůj nádherný květ schovávat před lidskými zraky. Ovšem ihned v první den školy se stane něco divného. Do školy přijdou tři výměnní studenti, ale ne ledajací. Dívka a kluk z Japonska a pak jeden černovlasý kluk, který je ze Skotska. A právě onen Skot je Laurel velice povědomý. Samozřejmě to není nikdo jiný, než Tamani přestrojený za teenagera.

Ale proč se najednou objevil? Odpověď je jasná. Jakožto Strážce Laurel, musí na svou svěřenku dávat dobrý pozor. V Crescent City se začínají dít podivné věci. Trolové mizí beze stop, jako by nikdy neexistovali. Je ticho, ticho před bouří. Ano, schyluje se k věcem, o kterých by si Laurel ještě před několika lety mohla nechat jen zdát. Jednou z nich je prosba Kley, jenž chce, aby Laurel dávala pozor na její svěřenku Yuki. Ale kdo vlastně Yuki je? 



Postavy
Připomeňme si naše hlavní postavy!
David, Laurel a Tamani. Náš milostný trojúhelník. David miluje Laurel, ale nenávidí Tamaniho. Pro Tama je Laurel všechno, avšak Davida by nejraději viděl mrtvého. A Laurel? Ta má ráda oba, jenomže neví, koho si vybrat. Opravdu ji ke každému něco váže a ke každému z nich cítí jiný druh lásky.
Určitě si všichni pamatujete Kleu, se kterou se Laurel a spol seznámili v minulém díle. Klea je součástí tajné organizace, která se zabývá chytáním trollů. Vždy na sobě nosí černé oblečení a zrcadlové brýle, které by vás dokázaly lehce vytočit.
Dívka z Japonska, Yuki, je velice drobounká a má určitý cit pro přírodu. Řekla, že ji Klea našla, když byla malá, a že se o ni začala starat jako o svou vlastní dceru. Ovšem dá se jí věřit, nebo je jen součástí nějakého ďábelského plánu?

Moje názory a pocity
Iluze je další pokračování známé a úspěšné série Křídel. Pokud se vám líbily první dva předchozí díly, tak i tento vás nezklame. Alespoň mně nepřipadal zase tak špatný. Sice mi trojúhelník mezi hlavními postavami začínal chvílemi lézt krkem, ale kapka zmrzliny mi náladu vždy spravila. Laurel a její kamarádíčci se zase dostaly do pěkné bryndy, ze které se jim nelehce dostávalo ven. 

Jedna část příběhu mě nehorázně nudila a jiná mě zase nenechala odtrhnout oči od stránek. No a v takovémhle duchu se nesla většina knihy. Některé fráze byly docela otřepané a připadalo mi, že už jsem je někde četla. Ano, v předchozím díle! Je to tak, prostě se mi zdálo, že něco podobného se stalo minule. Jakoby to byl jeden otáčející se kolotoč událostí. Jednou nahoře, jednou dole. A stále znovu.. Ale ať nejsem zlá! Strašně jsem "žrala" Tamaniho vtipné poznámky. Vlastně jsem ho brala celého. Mám radši záporné postavy, ale Tam se usadil v mém srdci, jako klíště.

Přes všechny ty hlouposti kapitoly rychle ubíhaly a než jsem se nadála byl tu konec. Otevřený konec. Mega-otevřený konec! Aprilynne zakončila knihu tak dynamicky, že jsem po dočtení jen tak chvíli seděla, a dívala se na poslední věty knihy. Autorka vás sama navnadí na přečtení dalšího a tím i posledního dílu série. Je dar, takhle lidi přesvědčit, a jí se to určitě povedlo!

Závěr
Ještě jsem se o tom nezmínila, ale jsem Tamaniho tým! Kdbych byla na Laureline místě, vykašlala bych se na Davida a odešla do Avalonu! Na nějakých rodičích by mi nezáleželo! Takže hupky-dupky jděte rovnou na další díl!

Obálky



Hodnocení
3 hvězdičky

Tímto děkuji nakladatelství Fortuna Libri za poskytnutí recenzního výtisku!
Knihu si můžete objednat ZDE.

3 komentáře:

  1. Já už si musím půjčit ten druhý díl od kamarádky ( mimochodem byla z posledního dílu nadšená :)). Jinak to asi nepřežiju :D

    OdpovědětVymazat
  2. K iluzi jsem se ještě nedostala, ale jak to vypadá bude hodně zajimavá. Když jsem si přečetla anotaci, tak jsem málem dostala infarkt... naštvaná Laurel požádá Tamaniho aby jí zmizel ze života?? Měla jsem chuť jí zaškrtit :D

    OdpovědětVymazat