úterý 23. dubna 2013

Vlčí krev [RC RECENZE]


Vydejme se do Velwetie, 
tajemné země obývané Temnovlky – nesmrtelnými bytostmi, ze kterých jde strach a lidé jsou pro ně pouhou kořistí.

Minulost vlkodlaka Nerana, nazývaného Syn pekel, je s Temnovlky pevně svázána. Pouze čarovný nektar Étarlininy slzy by mu mohl pomoci se odpoutat a zvrátit svůj osud. Musí uzavřít spojenectví s elfkou Liadel, kterou ze srdce nenávidí. Podaří se mu odhalit její tajemství? Bude Neranovi odpuštěna dávná zrada? Ve Velwetii mezitím propuká boj temných sil - třinácti démonů. Neran je vtažen do bitvy o moc. Kdo zvítězí, rozhodne o osudu celé země.






Autor: Michaela Burdová
Série: Syn pekel
Díl: 1
Počet stran: 256
Vydalo: Fragment, únor2013
Doba čtení: 7 dní, duben 2013 v čj

Kousek děje
Synové pekel, Weer worfové, vlkodlaci. Každý jim říká jinak, ale všechna tato pojmenování znamenají to samé. O Weer worfech se říká, že to jsou Synové pekel, protože odtamtud právě jejich kořeny pocházejí. Z pekla. Jsou to tvorové, kteří se mění v krvelačnou obludu, která celkem připomíná vlka. V této podobně většinou chodí na lov. Avšak oni neloví zvířata, jejich potravou je lidské maso. A pak je tu ještě jeden druh... Temnovlci, kteří původně také  bývali Weer worfové, tedy dokud se jejich velitelka Argen nespojila s temnotou a neuzavřela s ní dohodu. Stala se z nich monstra, která vyvražďují vesnice jen pro zábavu.

Náš hlavní hrdina se jmenuje Neran a je to poslední z živých vlkodlaků. Putuje po celé Velwetii jen proto, aby našel Étarlininy slzy. Slzy, které by ho mohly dostat ze šlamastiky, do které se dostal svou vlastní blbostí. Bude je schopen nalézt, i když na něj na každém rohu číhají Temnovlci, kteří po něm touží? 

Postavy
Temnovlci by nikdy neexistovali, kdyby neměli svou velitelku Argen, která se spolčila s temnotou. Avšak Argen i její vlci bývali původně Weer wolfy, kteří se ještě skrývali před lidskými lovci. Jenomže po několika událostech se z naší vlčice stala krvelačná bestie, jenž prahne po lidské krvi víc, než jakýkoliv žijící tvor. Ale co když její úmysly nikdy nebyli myšlené zle?
Zvíře nebo člověk? Neran má od každého trochu. Vypadá jako člověk, ale rozhodně jím není. Touha po lidském mase v něm dokáže probudit netvora, který je schopen v několika sekundách ochoten zabít vše, co se hýbe. Ale pod všemi těmi zvířecími instinkty a maskami, se skrývá docela pohodová osoba..
Elfka jménem Liadel, se nám objevuje někde v první polovině příběhu. Barva jejích červených vlasů připomíná více krev, nežli milou povahu elfky. S Neranem se setkává na území krále, jehož je ženou.



Moje názory a pocity
Po dlouhé době jsem si přečetla knihu, která nebyla od nějakého zahraničního autora, nýbrž od naší české nadané spisovatelky Míši. Nebudu někomu pochlebovat, jenom protože je stejné národnosti jako já, takže se na mé názory vrhnu pěkně od začátku. Co vás asi na začátku knihy zmate, je rychlý přesun děje z minulosti do přítomnosti. Radím Vám, abyste si s Prologem nedělali hlavu a četli dál. Na počátek všech dějů se můžete kdykoliv vrátit, od čeho máte také knihu, že? Pokud přežijete první stránky, tak se nemáte čeho bát.

Mám ráda rychlý spád děje. Vlastně ho přímo miluji, protože nemám ráda takové ty omývačky, kde se pořád bere furt jedna a ta samá věc. Náš hlavní hrdina měl svůj cíl, za kterým si šel hlava nehlava, takže o to bychom měli vystaráno. Prošel si zajímavými místy, seznámil se s velkou bandou otravných elfů, málem několikrát umřel.. to vše se nám stane v hrubých tři sta stránkách, takže o zábavu máme určitě postaráno. No není to nádhera? Pokud by takovéhle díly byly všechny, tak bych vypila nejbližší možný lektvar a přidala se k Neranovi.

Ani mi při čtení nepřipadalo, že by Michaela vykrádala nějaké jiné autory. Občas se to totiž stává, ale tady jsem žádný problém neměla. V knížce máte také osobní ilustrace postav od autorky, takže pokud si nechcete kazit svou ideu o některé z nich, tak se nedívejte na konec knihy. Já jsem si své vlastní obrazy nějak neudělala, takže jsem se na obrázky s klidem dívala. A jsme u toho! Připadalo mi, že všichni byli tak nějak strašně rychle popsáni. U osob, co tam jsou jen na skok, se to dá pochopit, ale u takové polo-hlavní už ne. To je jedna z dvou věcí, co mi vadila.

Ta druhá je taková, za kterou bych s radostí vraždila. Jak někdo může ukončit knihu v tom nejlepším a nejotevřenějším místě! To by se snad ani nesmělo vydávat tohleto.. Strašně, vlastně ukrutně mě to naštvalo. Já už mám tak problémy s konci knih, ale tenhle mě pěkně profackoval. Ale já tady nebudu nikomu veřejně hrozit, myslím to vše v dobrém.

Závěr
Snad ti z vás, kteří knihu budou někdy v budoucnu číst, tak si užijí pěkně strávené chvilky, protože tahle kniha za to opravdu stojí. Ani vám nebude připadat, že je to psané českou autorkou. Pěkně se ponoříte do děje a budete jen doufat, že příběh nikdy neskončí. Když já budu tak hodná a odpustím Michaele konec, tak to vidím na takové pěkné tři hvězdičky. Nějaké ty nejasnosti tam přece jen byly, ale to se snad s příštím dílem zlepší!



Hodnocení
3 hvězdičky

Tímto děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku!
Knihu si můžete objednat ZDE.


4 komentáře:

  1. Knihu jsem četla a také jsem ji hodnotila 3mi hvězdičkami (nebo možná 3,5)... Bylo tam hodně věcí, co mi nesedělo, jinak fajn fantasy :)

    OdpovědětVymazat
  2. O autorce jsem slyšela (kdo ne, že jo. Nebo to je jenom můj osobní dojem?), ale její knížky mě netáhnou. Tohle má sice zajímavou obálkou, ale... nevím, nevím :/

    OdpovědětVymazat
  3. knížku zrovna čtu :D a začínám se bát toho konce.... :D

    OdpovědětVymazat