sobota 23. března 2013

Morová rána [RC RECENZE]

Hory, lidé.. všichni jsou prokletí!
Světově proslulá sága Prokletých! Příběh plný tajemství, napětí a lásky. Silje je mladá dívka, která při morové epidemii přijde o všechny své blízké i domov. Je ponechána svému osudu. Když už se všechno zdá být beznadějné, život jí zcela změní náhodné setkání s tajemným cizincem... V té době ještě netuší, že se zanedlouho ocitne v blízkosti strašidelných hor a pozná pravdu o záhadných obyvatelích a jejich prokletí. Nechte se pohltit silným příběhem, který oběhl celý svět.









Autor: Margrit Sandemo
Série: Sága prokletých
Díl: 1
Počet stran: 320
Překlad: Olga Zumrová
Vydalo: Fragment, říjen 2008


Kousek děje
Píše se rok 1581, mor zachvátil celý svět včetně Evropy. Ke konci podzimu se naše hlavní hrdinka Silje potuluje v jednom z měst, kde mor napáchal mnoho škod. Avšak ona se morem na rozdíl od její rodiny nenakazila. Jako jediná přežila bez úhony, ale akorát jí to přineslo krutou bídu.


Její otec byl kovářem na statku, který se nachází jižně od Trondheimu - v tomto městě Silje bloudí -. Když se on a zbytek Siljiny rodiny nakazil morem, musela Silje statek opustit. Od té doby jen tak chodí z místa na místo, ve snaze najít nějaké bezpečné útočiště. Svůj život hodila tato sotva šestnáctiletá dívenka za hlavu, avšak nikdy nezapomene na hory, které ji pronásledovaly celé dětství, celý život. Říkala jim Země stínů. Podle lidí v nich žijí Prokletí, prý umí kouzlit a jsou velice nebezpeční. Ale viděl je někdy někdo?

Postavy
Při svém brouzdaní v Trondheimu našla Silje dvě nebohé děti. Několikaletou holčičku, která naříkala u své maminky, kterou jí vzal mor. Jelikož moc nemluvila, tak ji Silje pojmenovala Sol. Sama by určitě dlouho nepřežila, ale ani Silje neví, jestli se o ni dokáže postarat.
Druhé dítě - teprve novorozeně - nachází v lesích nedaleko za branami Trondheimu v domnění  že je to myling. Aby zachránila jeho nebohou křehkou dušičku, pokřtí ho Dag - kdyby to byl chlapec -, anebo Liv - kdyby se jednalo o holčičku -.
Další koho Silje zachrání před smrtí je pohledný krasavec Hemming. Ihned se do jeho vzhledu zamiluje, avšak hezká tvářička není vše.


Moje názory a pocity
Ze začátku mi knížka připadala trochu krutá, i když vím, že mor je opravdu zákeřný, a v minulosti se vyskytl už mnohokrát. Měla jsem z toho prostě špatný pocit.. a když jsem pak četla, co všechno byli lidé ochotni udělat, aby se nenakazili, tak se mi z toho dělalo špatně. První věc, co mi prolétla hlavou, když si Silje vzala na starost ty dvě malé ratolesti, byla: "To si snad dělá srandu?" prostě jsem nedokázala pochopit, proč to dělá, když ona sama nemá nic do pusy. Naprosté šílenství.. Ale na druhou stranu se zachovala tak, jako by to nikdo jiný neudělal.

I když jsem se o tom nezmínila, tak se Silje při zachraňování fešáka Hemminga seznámila se záhadným mužem v medvědí kůži. Aniž by věděla, kdo to je, tak právě na jeho žádost pomohla Hemmingovi z bryndy ven. To je další Siljina vlastnost. Ona nedokáže někoho nechat v nouzi. I kdyby měla položit vlastní život, tak se snaží každého zachránit. Kdyby se toho vyvarovala, možná by si ušetřila pár problémů. A když už jsme u toho, chtěla bych zmínit, že samotná kouzla a magie s emi na knížce moc líbily. Bylo to takové nenucené a do toho století se to i celkem hodilo.

Jediné, co mi dělalo na knížce problém, byly různé názvy a tak. Zejména to bylo jméno hlavní hrdinky. Měla jsem takové nutkání číst místo Silje "Slije". Nejdřív jsem se pořád zastavovala a opravovala se, ale po několika kapitolách jsem to vzdala a překřtila hrdinku na onu "Sliji". Ovšem to je moje chyba a nemění to nic na tom, že jsem žrala příběh Prokletých.

Závěr
Knížka, která se neodehrávala ani v přítomnosti a ani v tragické budoucnosti, nýbrž v minulosti plné napětí. Je to poprvé, co jsem něco takového četla, a nebudu vám říkat, že toho lituji. To opravdu ne. Až na Siljino občasné úchylné snění, jsem si knížku opravdu oblíbila. Pokud máte rádi historické romány skočte rovnou po této sérii!

Obálky
Jelikož tuto sérii vůbec neznám, tak jsem byla celkem překvapená ostatními obálkami. Jsou takové.. různorodé.

Doba čtení: 2 dny, únor 2013, v českém jazyce

Hodnocení
4 hvězdičky

Tímto děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku!
Knihu si můžete zakoupit ZDE.


3 komentáře:

  1. Vypadá to zajímavě... :) Určitě se po knize podívám :D Jinak pěkná recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to máš co dělat. :) V knihkupectví ani v knihovně jsem je zatím neviděla. :) Dyžtak bazary. Vypadá to na zajímavé čtení, i když nijak se do toho hrnout nebudu. :) Takových knih jsou mraky a mezi mé nejoblíbenější úplně nepatří - hlavně kvůli tomu vymírání. :D

      Vymazat
  2. knížku mám dlllouho doma, snad se k ní už konečně dostanu! doufám :P :D

    OdpovědětVymazat