čtvrtek 21. února 2013

Léto, kdy jsem zkrásněla [RC RECENZE]

Belly měří svůj život v létech,
a tím nemyslíme roky, ale roční období. Všechno zajímavé a báječné se v jejím případě odehrává výhradně od června do srpna. Zimy jsou dobré pouze na to, aby počítala týdny do dalšího léta, kdy konečně s mámou a bratrem Stevenem odjede jako každý rok k moři. Tedy přesněji řečeno do prázdninového domu přímo na pláži, který patří Suzanně, mámině nejlepší přítelkyni. A k Suzanně a jejímu domu zase neodmyslitelně patří její dva synové, Konrád a Jeremiáš. Tuhle dvojičku zná Belly odmala a co si pamatuje, jenom netrpělivě čeká, až si jí kluci začnou konečně všímat a vezmou ji mezi sebe. A toto léto se to konečně stane. A navíc se z nevýrazného káčátka vyloupne krásná labuť. Belly je k údivu všech najednou krásná mladá dívka. Jenže v toto báječné a zároveň hrozné léto se změní i všechno ostatní. Vlastně se promění Bellin celý život. K lepšímu i k tomu horšímu…

Autor: Jenny Hann
Série: Léto
Díl: 1
Počet stran: 240
Překlad: Vanda Senko
Vydalo: JOTA, prosinec 2012

Kousek děje
Cousins, město kam každý rok Belly jezdí se svým bratrem Stevenem a matkou. Vlastně do něj jezdí už od jejího narození. Dům, kde jsou ubytováni patří Bellyně nejlepší kamarádce, Suzanně. Suzanna má dva syny, Konráda a Jeremiáše. To jsou dva rošťáci, kteří spolu s Belly a Stevenem tvoří nerozlučnou čtyřku. Do tohoto léta brali Belly jako dítě a žalobníčka, ale letos si konečně uvědomují, že se z ní stala žena. Né však každý to dokáže ocenit.

Ať se Belly snaží sebevíc kluci jsou natvrdlý jako pařezy. Konrád si jí vůbec nevšímá, Jeremiáš je pořád stejný srandista a její bratr si z ní akorát utahuje. Jediná osoba, která ji vždy říká, že je nádherná, a která si její změny všimne je Suzanna. Pokaždé Belly kupuje nějaké drobnosti, jako třeba červené sluneční brýle. Ráda všechny čtyry  rozmazluje. Avšak přes všechno bude tohle léto opravdu jiné.

Postavy
Ráda bych si hlavní postavy trochu přiblížila, takže věnuji tuto kolonku Belly, Jeremiášovi, Konrádovi a Stevenovi.
Belly je celá jako její táta, jediné co zdědila po mamce jsou ruce. Celé léto se snaží upoutat pozornost kluků, chce patřit do jejich party. Být také "dospělá" jako oni. Suzanna jí vždycky říká, že jednou si vezme jednoho z jejích kluků, a Belly moc dobře ví, kterého by chtěla.
Konrád se tohle léto chová opravdu divně. Divněji než obvykle. Za celou dobu, co jsou na prázdninách byl plavat asi dvakrát. Hodně času tráví buď v práci, anebo ve svém pokoji, kde brnká na kytaru, či poslouchá muziku.
Za to jeho bratr Jeremiáš je bezstarostný jako vždy. Blbne s Belly jak jen může. Příští rok má jet na fotbalový tábor, a proto si užívá ze všech nejvíc. Také má práci (jako plavčík), ale pak se věnuje ostatním, na rozdíl od někoho.
A chudák Steven je tento rok v Cousins jen pár týdnů. Pak totiž odjíždí a s jeho tátou jde vybírat univerzity. Také proto je velice smutný, když se Konrád chová tak odtažitě.

Moje názory a pocity
Na začátek bych chtěla říct, že kniha se mi docela líbila. Konečně jsem četla zase něco jiného, než upířiny a fantasmagorie. Bylo to takové oddechnutí, pauza, ale tím asi mé pěkné pocity končí. Nehorázně mě štvala Bellyna povaha ufňukánka a žalobníčka. Dobře, já jsem to dělávala taky, ale teď už bych si někoho práskat nedovolila.. a ještě kvůli takovým blbostem.

Dnešním holkám to třeba připadá normální chovat se jako blbka, ale v téhle knížce jsem to opravdu nečekala. Přitom se mi celkem dost zamlouvala obálka i název - chápejte, každý chce léto, kdy by mohl zkrásnět, speciálně já -, ale jakmile to začalo být takové moc růžové, myslela jsem si, že si hodím mašli o lustr. Napíši to znova. Belly se chovala jako spratek.

Další u čeho se zastavím, je délka kapitol. Připadalo mi dost divné, že kapitoly jsou dlouhé dvě - tři stránky. Dobře, tak moc mi to nevadilo, alespoň to utíkalo rychle. Jenomže potom se objevila minulost. Ouha! Minulost byla vždycky strašně dlouhá a strašně nudná. Pokaždé, když byla kapitola nadepsána věkem, tak jsem si dala od knihy chvíli pauzu, poněvadž jsem to nedávala.

Ale protože mě strašně zajímalo, jak to všechno skončí, tak jsem četla dál, napnutá jako struna. Předvídatelný konec jsem přijala a knihu po dočtení s úsměvem odložila.

Závěr
Knihu asi doporučuji puberťačkám, které sní o létě, kdy ony zkrásní. Koneckonců, každý by takové měl alespoň jednou zažít. Ovšem tím neříkám, že si to nemůže přečíst i někdo straší! Klidně do toho, jestli máte nervy. :)

Obálky
Naše obálka se mi líbí, i ostatní, co jsou vidět na přebalu knihy vypadají slibně, ale zahraniční obálky?!  Parádní.. Není co dodat.

Knižní trailer
Doba čtení: 5 dní, únor 2013, v českém jazyce

Hodnocení
3 hvězdičky

Tímto děkuji internetovému knihkupectví Knihcentrum za poskytnutí recenzního výtisku!
Knihu si můžete zakoupit zde: Léto, kdy jsem zkrásněla.

2 komentáře:

  1. Jej, .. no obdivuji tě já bych to asi ani nedočetla L:D

    OdpovědětVymazat
  2. Ale no táák! A ja som si myslela, že to bude lepšie. Uh, teraz si to neprečítam aj keď sa mi kniha stále zdá...sympatická! Nemôžem, nemám rada také postavy. Koniec. Bodka.
    Škoda, že v knižnici majú iba také knihy.

    OdpovědětVymazat