úterý 19. února 2013

Hvězdy nám nepřály [RC RECENZE]

"Bolest se dožaduje procítění."

Zajímavá a citlivá knížka o šestnáctileté Hazel, která trpí rakovinou a sblíží se s Augustem, jemuž se podařilo tuto nemoc překonat. Ti dva mladí lidé se výborně doplňují, a navíc je spojuje originální pohled na život i na chorobu, která je postihla. „Nejvtipnější smutný příběh“ je napsán s mimořádným smyslem pro humor a sarkasmus a díky autorovu vypravěčskému talentu vyznívá velmi působivě.









Autor: John Green
Počet stran: 240
Překlad: Veronika Volhejnová
Vydalo: Knižní klub, březen 2013

Kousek děje

Rakovina si nevybírá své oběti, ona v nás žije celou dobu. Akorát někdy si usmyslí vylézt ze své schránky a ukázat se světu. Hazel už v jejích třinácti letech diagnostikovali rakovinu štítné žlázy, a už třetím rokem s ní žije. Jejím pomocníkem je Filip, kyslíková bomba, kterou všude bere s sebou. Pomáhá jí dýchat. Hazel chodí na podpůrnou skupinu kvůli mamce, kde jsou/byli na tom všichni úplně stejně. Vždycky se tam jenom nudí a dělá, že poslouchá, až jednou ve skupině spatří nového člena - Augusta. Augustovi nebo také Gusovi, se povedlo rakovinu porazit, ovšem i na něm si vybrala určitou daň. V jeho případě to byla noha.


Jeho dalším zlozvykem je dávat si cigaretu do úst, avšak nikdy s ní nezačne zabíjet. Hazel tento pohledný mladík hned padne do oka. Cítí se k němu přitahována, ale zároveň si udržuje odstup. Skamarádí se celkem rychle, hned při první příležitosti. Oba dva mají skvělý smysl pro humor, takže se navzájem doplňují vtipnými hláškami. S ním skoro Hazel zapomíná, že má rakovinu, která jí uždibuje život.


Postavy
Ráda bych zmínila Hazeliny rodiče, hlavně matku. Starají se o ni, jak nejlépe mohou. Její matka dokonce odešla z práce, aby se Hazel mohla věnovat a pečovat o ni, co nejvíce. Chodí s ní všude jako ocásek, kdyby náhodou něco potřebovala.
Petr je vedoucí ony podpůrné skupiny. Pokaždé jim vypráví o tom, jak přišel o své koule kvůli rakovině a o tom, jak všichni tvrdě bojují.
A v neposlední řadě nesmím zapomenout na Izáka. To je Augustův kamarád, který měl neobvyklou rakovinu oka, které mu museli vzít. Teď se mu rakovina vrátila a on bude muset přijít i o druhé oko.

Moje názory a pocity
Nejdřív jsem si myslela, že na konci knihy budu řvát (brečet) jako blázen, avšak slzy se nedostavily. Proč je otázkou, ovšem i tak jsem si ke knize vytvořila pouto, které se nikdy nezlomí. Smutek ze ztráty postihne každého i mě. Nikdo s námi nezůstane věčně, ale "Bez bolesti by člověk nepoznal radost." Ale opravdu jsem měla ke konci namále, protože všechno se zdálo tak těžké.

Nejvíc se mi líbily rozhovory mezi Gusem a Hazel. Byly takové oddechové a v tu chvíli jsem nemusela myslet na nemoc, která Hazel každou chvíli mohla zabít. Vlastně spolu i dost flirtovali a bylo to takové roztomilé a nenucené.

Před Johnem Greenem smekám imaginární klobouk, kniha byla opravdu hodně emocionální. Ani se nedivím, že to je bestseller, protože každého tahle kniha musí chytit za srdce! Dokonce jsem si JÁ psala z jedním klukem z New Yorku. On sám si mě našel a napsal mi na Goodreads, celkem mě to překvapilo, ale ráda jsem s ním vyměnila své názory mou "skvělou" angličtinou.

Závěr
Vím, že tahle kniha je opravdu hodně oblíbená a pokud právě vy máte chuť na nějakou knihu, která vám vytrhne srdce a pohází ho kolem, kupte si tuto. Nebudete litovat, opravdu ne. Jo a ještě s ní si rovnou kupte balení kapesníků, protože to, že zrovna já (želva světa) jsem nebrečela, neznamená, že nebudete bulet vy! A také se mi strašně líbily ony citáty, které se často v knize nacházely. 

Obálky
Obálky mi připadají vesměs stejné, protože modro-černo-bílá obálka je skvělá! Ale našla jsem i pár jiných, co stojí za zveřejnění. :)

Knižní trailer

Doba čtení: 3 dny, únor 2013, v českém jazyce

Hodnocení
5 hvězdiček

Tímto děkuji nakladatelství Knižní klub za poskytnutí ARC výtisku!
Knihu si můžete zakoupit ZDE.

12 komentářů:

  1. Toto je tretia recenzia v poradí. Kniha je tretia na mojom zozname kníh "ktoré prečítam minimálne raz za život" a bude prvá, ktorú si kúpim, keď v najbližšej dome vpálim do kníhkupectva ako hurikán Katrina. Som si stopercentne istá a ďakujem za ďalšiu recenziu.
    Pri knihe chcem plakať a budem emočne vyšťavená? Všetko vraví: ÁNO!
    Výber je jasný.
    Ja už iba.
    Ďakujem.
    :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemáš vůbec zač. :) Utíkej ty hurikáne a kup si ji hodně rychle! :D Hele po dočtení ani nebudeš vědět čí jsi. ;D)

      Vymazat
  2. ďalšia pochvalná a skvelá recenzia. Ja sa na Greena strašne teším, lebo ľudia ho považujú za génia. Takže si brúsim zuby aj na túto knihu a na knihu Kam zmizla Aljaška :D Už sa neviem dočkať kedy budem emocionálne na dne :D ( to znie ako keby som bola masochista :D)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě docela překvapilo, že jsem nebrečela u takového dojáku, ale stane se. :D) Áno, Green je génuis! :)

      Vymazat
  3. Krásná recenze :) Já s tou svou už bojuju pár dní :D Akorát nechápu, jak jsi dokázala neřvat... mě když po dočtení viděl brácha, tak se lekl, že někdo umřel, ale těžko mu vysvětlovat, že umřel, i když je "jenom" imaginární, že jo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak bojuj, bojuj. :D Já to taky nechápu.. možná jsem byla unavená.. :D *vymlouvá se, protože to dočetla okolo půlnoci* Mě se lekají, i když nebrečím. :D

      Vymazat
  4. Proč mi pořád mizí komentáře?! :D Pěkná recenze, už mě štvete, já musím nejdřív dočíst Nepřítel mého nepřítele a pozor holky právě jste v recenzi i komentářích prozradili konec :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co máš s komentáři nevím..:D Jej.. stane se.. pardón, ale v recenzi jsem nic neprozradila, já píšu vždycky jestli brečím nebo ne.. příčinu neudávám.. :D Za komentáře se omlouvám. :)

      Vymazat
    2. Nevím, vždycky ho přidám a pak se jdu podívat na odpověď a on zmizel :D No v recenzi jsi napsala, že smutek ze ztráty a tak, takže je jasné, že někdo umře, achjo, teď už to snad nechci ani číst nebo budu řvát jak tur :D

      Vymazat
    3. To je divný.. když tak tak já ti nic nemažu.. :D Jééj, ale já si na to dávám fakt bacha, protože nechci nic pokazit. Ale já jsem to myslela trochu jinak, ale nejde to z toho vidět. :D Prostě až si to jednou budeš číst, tak předstírej, že nic nevíš. ;D

      Vymazat
  5. Na knížku se chystám, ale asi nejdřív musím dopsat ročníkovku a hodit se do pohody, protože podle toho co vidím, by mě asi zničila :D

    Každopádně doufám, že budou vycházet i další knihy od Johna Greena :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, pravděpodobně by se z tebe stal uzlíček neštěstí. :D Jo bylo by fajn, kdyby vydali i další, protože tohle bylo vážně super! :))

      Vymazat