pátek 11. ledna 2013

Trápení [RECENZE]

Být sukubou, to zní tak lákavě!
Sukuba je nadpřirozená bytost, která smí po libosti měnit podobu a jediným jejím úkolem je svádět. Zní to tak lákavě! Dívka může být, kým chce, její šatník je nevyčerpatelný a smrtelní muži by udělali cokoli pro její pouhý dotek. No, vlastně za to platí svou duší, ale proč zacházet do přílišných podrobností? Avšak život Georginy Kincaidové, sukuby ze Seattlu, není ani zdaleka tak exotický. Pracuje v knihkupectví a její šéf je poměrně nesnesitelný uťáplý chlap. Nesmrtelní přátelé si z ní nepřestávají dělat legraci kvůli jedné její dávné proměně. A nejhorší ze všeho je to, že si nemůže vyjít na rande, aniž by z dotyčného muže nevysála život. Ona by přitom dala všechno na světě za to, kdyby se směla dotknout slavného a neodolatelně krásného spisovatele Setha Mortensena! Snění o Sethovi však bude muset počkat, protože ve světě nadpřirozených bytostí se začíná dít cosi podivného… a velmi nebezpečného. Georgina se proti vlastní vůli stává aktérkou souboje mezi dobrem a zlem…

Autor: Richelle Mead
Série: Sukuba
Díl: 1
Počet stran: 320
Překlad: Katrin Chýlová
Vydalo: Domino, 2011

Georgina Kincaidová je okouzlující, vtipná, inteligentní, ale hlavně je sexy. Jakýkoli chlap by za ni dal ruku do ohně. Udělal by vlastně cokoli, jen aby s ní mohl strávit chvíli osamotě. Znáte to, záležitost těl. Ale u Georginy nemají žádnou šanci, protože ona odmítá každého muže, který jí byť jen pozve na rande. A důvod? Rozhodla se, že už se nikdy znovu nezamiluje. To radši bude mít pouze platonické lásky.

Ale občas, když má hlad, tak přece jen nějakého muže svede a vezme si jeho životní energii. Zapomněla jsem totiž zmínit, že Georgina je sukuba. Je nesmrtelná bytost, která se živí na životní energii lidí. Potřebuje ji ke svému životu, jinak jí hrozí smrt.



Jedna výhoda být sukubou je taková, že si můžete měnit vzhled. A to myslím ve všech směrech. Barvu pleti, výšku vlasy, prostě vše. Dokonce si může  "vyčarovat" rohy a křídla. Nezáleží na tom, co jíte. A můžete se oblíknou pouze pomocí mysli. 

Že to zní všechno moc pěkně? Georgina na to všechno kašle. Ona si žije svůj normální (ne)lidský život. Pracuje v knihkupectví, kde má spousty přátel. Krmí se pouze tehdy, když to potřebuje. Takže žádné získávání duší u ní není na denním pořádku. Jiné sukuby to totiž dělají, ale Georgina ne. Neplní své povinnosti, i když je velice žádaná.

Ale i ona má nějaké známé nesmrtelné. Mezi ně se počítají Carter a Jerome. Anděl a démon. "Nerozlučná" dvojka, dva protiklady a záliba v paření. Anebo Hugh, skřet, který jí někdy dokazuje kšefty. Některé by nejraději nedělala. Třeba proměnu v sexy příšeru, aby si to jeden panic užil, a daroval jí svoji duši.

Můj názor
Pro mě, jakožto fanouška Vampýrské akademie, bylo samozřejmostí, že si dříve, nebo později budu chtít přečíst další knihy od Richelle Mead. Po Sukubě jsem pokukovala hodně dlouho(dva měsíce :D), ale moje kamarádka mě předběhla a knihu mi koupila k Vánocům. >>> Díky Clíí! ^^

A opravdu nelituji, že jsem Sukubě dala přednost před Mukami - potřebovala jsem se od nich nějak odreagovat.  Dobře, hned první věta mi řekla, že kniha nebude pro mladší. Fajn já mezi ně už nepatřím, protože jsem četla i Ivyovou, a to je hned něco jiného.. Do děje bylo lehké se chytit, jelikož hned na začátku máme zápletku. No ne úplně zápletku, ale je tam takový malý úvod do světa sukub. Duše je jejich hlavní potravou, jak už jistě víte.

Scény se sexem - já to fakt napsala :D - byly opravdu lahůdka a to si nemyslete, že jsem úchyl. Každý podlehne! Ale opravdu nebyly nijak moc popsány a ani nebyly nechutné. Prostě normální milování. Teda až na to, že to bylo se sukubou, která je, když to na ni přijde, velice nezkrotná. A že to teda umí rozjet!

Jediné, co mi vadilo a vadí, je jméno Georgina. Mně se prostě vůbec nelíbí. Brala bych třeba Rose mladší, ale Georgina nikdy! Mám ji spojenou se Gossip girl, kde holka tímhle jménem, je hrozná potvora. Pokud asi v půlce knihy začnete přemýšlet nad postavami a jedním pachatelem, možná přijdete na několik možných lidí. A řeknu vám, zase jsem poznala, kdo je kdo! Což mě velice potěšilo. ^^

Na konec:
Richelle Mead je opravdu skvělá spisovatelka a já ji zbožňuji. Jak jsem psala u recenze na VA, klidně bych k ní chodila slintat na okno. :D Někomu se tento díl možná nelíbil, ale mě navnadil k dalšímu, snad si na mě zase Clíí vzpomene..:D Ale knize nedám plný počet bodů, i když si to zaslouží.. Chápete, ať pak nejsem zklamaná z dalších dílů. ;)

Reakce po dočtení knihy: Jak jsem očekávala, skvělý!

Hodnocení
4 hvězdičky

4 komentáře:

  1. Mě ta knížka tolik nenadchla, ale zase mi přijde domyšlenější než Vampýrská akademie. Každopádně si chci přečíst další díly, pokud se ke mně nějak dostanou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já knížky od RM hltám a nemůžu se jich nabažit.. :D

      Vymazat
  2. Na knihu sa chystám, láka ma téma, o sukubách som ešte nečítala 8)
    Pekná recenzia.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jop, je to parádní. Tedy mně to připadalo parádní! Sice si teď hned kupovat další díly nebudu, ale dříve nebo později si je s radostí dokoupím ;))

      Vymazat