pondělí 21. ledna 2013

Odhalení [RC RECENZE]

Některé věci jsou nad naše chápání..
Kaitlyn je studentka střední školy. Kvůli svým nezvyklým očím a jasnovideckým schopnostem má pověst čarodějky. Lidé se jí bojí, a proto nemá žádné přátele. Přijme tedy pozvání do Zetesova institutu, kde bude moci začít nový život a studovat s vrstevníky s podobným neobvyklým nadáním. Kaitlyn zde pozná dva přitažlivé spolužáky, pohledného Roba, který svou léčivou silou rozdává jenom dobro, a tajemného a nebezpečného Gabriela s nezvyklými telepatickými schopnostmi. Studenti postupně začínají zjišťovat, proč byli do institutu přivedeni. A Kaitlyn se musí rozhodnout, komu má věřit... a koho bude milovat.





Autor: L.J. Smith
Série: Temné vize
Díl: 1
Počet stran: 264
Překlad: Olga Zumrová
Vydalo: Fragment, 2011

Kousek děje
Kaitlyn je mladá dívka, která studuje na střední škole. Avšak ona není jako ostatní. Má modré oči, které jí pomáhají vidět věci dřív než se stanou. Vlastně svou vizi vždy nakreslí nevědomky na papír. Poprvé se u ní tato schopnost objevila, když byla ještě malá holčička. Její okolí to nebralo dobře a zkrátka Kate zavrhli. A důvod? Báli se, že je čarodějnice, jelikož se všechny její předpovědi vyplnily.

Jednoho dne za Kaitlyn přijde žena jménem Joyce. Řekne jí, že se zabývá paranormálními jevy, přesněji parapsychologií a učiní jí výhodnou, hodně výhodnou nabídku. Jedinou podmínkou je, aby se Kate odstěhovala do Institutu v Kalifornii a začala tam podstupovat testy ohledně jejích schopností. Nejdřív váhá, ale pak k tomu přistoupí. Také jí za to všechno tučně zaplatí. 

A kolik jich tam bude? Dosud objevili další čtyři případy, kde se jednalo o nadpřirozenost. Dohromady je jich tedy pět. Dvě holky a tři kluci. Každý má svůj vlastní speciální dar. Kate si ze začátku myslí, že to bude stejné jako tady na škole, že ji nepřijmou mezi sebe, ale pak se ukáže, jak v pohodě to mezi nimi je. Tedy až na jeden případ. Gabriela...

Postavy
Kaitlyn. Znovu a opět připomenu její dar pro jasnovidectví, který není v jejím městě moc chválen. Kate přišla jako malá o matku, a proto teď žije pouze s otcem. Má nadání pro kreslení. Ráda maluje olejovými pastely a představuje si, jakou barvou by koho namalovala.
Rob je další z pěti dětí, které jsou převezeny do Institutu. Má nadání pro "léčení". Přesněji dokáže člověku věnovat energii a tím léčit drobné ranky, anebo zhmožděniny. Na pohled je to  opálený kluk s nádhernýma hnědýma očima. Kdo by se do něj nezamiloval?
Anna. Její schopností je komunikace se zvířaty. Sice je úplně neslyší, ale dokáže je přinutit dělat různé věci. Třeba, aby prolezli škvírkou, jakou bude chtít. Nebo se uklidnit, nehýbat se. Avšak vše  má své omezení.
Lewis má schopnost, které se říká telekineze, neboli vítězství ducha nad hmotou. Je to trochu ukecaný hoch, které s sebou všude nosí foťák. Ale je to dobrák. Má srdce na správném místě.
A pak je tu poslední z pěti nadaných. Gabriel. Jeho nadání je všem záhadou, ale ke všem se chová ošklivě a nepříčetně. Dokonce před tím, než přijel do Institutu, byl v base. Normálně v base! Ven ho z ni dostal pan Zetes. A to je ostatně pán, který celý tenhle projekt financuje, a pracuje na něm. Má dva psy, kteří s ním chodí na každém kroku. Dva velicí rotvajleři, pěkné šelmy.

Můj názor a pocity
Kniha se mi líbila. Opravdu! Byla to má první kniha od L.J. Smith, co jsem kdy četla. Vím, že ona je také autorkou Upířích deníku, té "nekonečné" série - ale tu nechme stranou. Velice se mi na knize zamlouvaly ti dva fešáci, kteří se motaly okolo Kate. Nemluvím o nikom jiném, nežli Robovi a Gabrielovi. Kdybych si já měla vybrat, rozhodně skočím za Gabrielem, i když se chová ke všem tak hnusně. Prostě jsem asi na záporné postavy! Když už jsem u těch záporáků docela dost mě překvapil konec. Vůbec jsem takový zvrat nečekala, ale byl takový příjemný a lehoučký, takže mi to zase tak nevadilo.
Dále bych chtěla podotknout, že jsem velice ráda, že jsem si dala pauzu od takových dlouhých knih, a dala si takovou příjemnou oddechovku. Opravdu není nic lepšího, než se naložit do vany s růžemi s Temnými vizemi. A právě ani nevadí, že kniha má okolo 260 stran. Naopak je to skvělé!

Závěr
Všem, co se líbí i jiné knihy od L.J. Smit, tuto doporučuji. Opravdu je velice povedená a lehce se čte. A doporučuji ji všem, co mají rádi paranormální schopnosti, a takové ty různé věci.


+ Hodnocení: 4 hvězdičky
++ Tímto bych ráda poděkovala nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.

7 komentářů:

  1. Krásná recenze!
    I já bych brala raději Gabriela a stále si přeji aby s ním byla nakonec i Kaitlyn;)

    OdpovědětVymazat
  2. Pekná recenzia 8) Mne sa táto séria celkom páčila, ako 2. diel ma totálne sklamal, ale 3. diel vyzdvihujem do nebies! 8D Táto 1tka je pekný úvod, taký nadpriemer, ten koniec som zostala tiež úplne obarená! 8)

    OdpovědětVymazat
  3. Koukám že jsi to s těmi recenzemi vzala vážně, píšeš jich teď hodně. ;) L.J.Smith nemám jako autorku moc ráda, ale na Temné vize jsem slyšela už pár dobrých názorů, tak uvidíme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Spíš teď víc čtu. ;)) A píšu recenze "hned", co knihu přečtu. ;)) Ano, byla to moc hezká knížka. ^-^

      Vymazat
  4. Tuhle bych si taky velmi ráda přečetla. Jsem zvědavá, kdo se bude líbit mě :)

    OdpovědětVymazat
  5. Četla jsem celou trilogii a mně se taky líbila (naproti UD... uhh) Kaitlyn a Gabriel forever, Gabriel se stal mou nejoblíbenější postavou z knížky. (Ano, já a záporáci, vidím, že jsme na tom v tomto ohledu stejně)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Po UD nechci ani sahat, stačí mi, že ani seriál mě neupoutal.. a to mi kamarádka ještě půjčovala Stefanovy deníky. To bylo taky pošušňáníčko! :D Ach ano.. záporáci jsou mým slabým místečkem. <3

      Vymazat