neděle 10. ledna 2016

TOP knihy 2015

Další rok utekl jako voda a já jsem se poprvé odhodlala napsat nějaký ten článek o tom, co jsem za uplynulých dvanáct měsíců přečetla. Celkem to bylo 66 knih, což není ani nějak extra moc, ale ani málo. Jsem na toto číslo pyšná, jelikož je to o 6 knih více než v roce 2014. Pojďme se tedy ohlédnout za mojí TOPkou roku 2015 - aby to nebylo tak dlouhé, tak udělám prvních 10 NEJ! ;)
1. série These Broken Stars - Amie Kaufman & Meagan Spooner
Na první místo jednoduše patří tato celá série, protože byla naprosto skvělá. Dostala jsem se k ní díky Vendee a jejímu společnému čtení a jsem moc ráda, že jsem se tehdy připojila. Všechny tři díly byly plné napětí, romantiky a skvělých zvratů. Z celé trilogie se mi nejvíc líbil asi právě poslední díl, který byl skvělou třešničkou na dortu. Amie a Meagan píší dohromady velice čtivě a klidně bych brala, kdyby spolu znovu něco napsaly.

RECENZE na první díl

2. Richelle Mead a její knihy
Ano, ano, nebyla bych to já, kdybych nedala ke špici svoji nejmilovanější autorku. Nedala jsem si sice úplně na vrchol, ale stejně vám všem musí být jasné, že pro mě je to úplná jednička. V minulém roce jsem od ní přečetla tři knihy, dvě ze série Sukuba - Stíny a Odhalená a pátý díl z Pokrevních pout, Stříbrné stíny. Co se týče pro mě již ukončené série Sukuba, tak jsem byla s koncem spokojená. Trochu jsem ho předvídala, ale to k delším sériím patří. Georgina a Seth patří k mým oblíbeným párům, takže se těším na někdejší re-reading. Stříbrné stíny pro mě pak byly naprostým oh-my-god dílem, kdy jsem ke konci skoro vytahovala imaginární kapesníček. Chtěla jsem stihnout přečíst i Rubínový kruh, ale tak nevadí, vychutnám si ho v tomto roce. ;)
3. A Court of Throns and Roses - Sarah J. Maas
Ano, Sarah J. Maas si získala i mé srdce a se svojí novinkou roku 2015 mne velice mile překvapila. Jelikož to byla první kniha, kterou jsem od ní četla, tak jsem z toho všeho byla ještě pěkných pár dní na větvi. Co může váš ostatní potěšit je to, že se tato kniha chystá vydat i u nás - naše milé CooBoo dělá poslední dobou zázraky!
4. Love, Rosie - Cecelia Ahern
A samozřejmě nesmím zapomenout ani na Love, Rosie! Tato kniha si mě získala hlavně díky svému osobitému stylu, jakým je napsaná. Formy dopisů, emailů a chatů se mi opravdu skvěle četly, a tak jsem tuto dlouhou knížku slupla jako malinu během několika dnů. Sice mne na ni nejdříve nalákal tou dobou chystající se film, ale odolala jsem a předlohu si přečetla dřív. Film, kde hlavní roli ztvárnila Lily Collins, byl dobrý, ale knize se ani za mák nevyrovnal. :)
5. Isla a šťastné konce - Stephanie Perkins
Závěr z romantické trilogie Polibek pro Annu, který se týkal Isly a jejího příběhu o lásce byl tak roztomilý, že si jednoduše zasloužil místo mezi těmi nejlepšími kousky roku 2015. Jelikož jsem se stala fanouškem všemožných slaďáren, tak jsem se většinu knihy usmívala jako sluníčko na hnoji.
6. série To All The Boys I've Loved Before - Jenny Han
Na Jenny Han jsem už narazila někdy v roce 2013, kdy se mi pod ruku dostala její série Léto, jež vydalo nakladatelství Jota. Upřímně, při čtení prvního dílu jsem skoro umírala nudou, a proto když jsem se dostala k její nové sérii, tak jsem byla hodně skeptická. Ovšem bylo příjemným překvapením zjistit, že příběh Lary Jean byl mnohokrát lepší než dříve Léto. Jelikož v roce 2015 vyšel i druhý díl, tak jsem se do něj s chutí vrhla. A byl ještě lepší než jednička, takže nakonec přehodnocuji své pocity a možná Létu dám ještě jednu šanci. :)
RECENZE na prví díl
7. OTKA - Kody Keplinger
pozn. Taky si začínáte všímat že k mým nejlepším knihám roku patří převážně žánr contemporary? :D
Ano, OTKA musí mezi TOPku rozhodně patřit, protože je to velice originální příběh, ve kterém jsem se docela viděla. Bianca měla skvělý smysl pro humor a celá kniha byla napsána prostě bravůrně. Kody Keplinger se tak dostala na žebříček mých oblíbených autorek, kdy plánuji pořizování si dalších knih. Máte nějaké doporučení?
8. Never Never - Colleen Hoover  & Tarryn Fisher
Colleen Hoover je už proslavená svými skvělými příběhy a už i já jsem měla tu čest se s nimi setkat. Již dřív jsem četla tituly Bez naděje či Život jedna báseň. Tentokrát se mi ale dostalo možnosti přečíst si knihu, na které spolupracovala s Tarryn Fisher a musím říct, že to byl fakt hukot. Never Never je tak trochu mysteriózní kniha, kterou když dočtete, tak budete okamžitě chtít pokračování. I já tedy slintám nad představou, že se brzy pustím do dvojky. Nejhorší na tom všem je, že prostě nevíte, co se stalo a kdo za co může. Je to až k zbláznění! (Osvícení, kteří četli, ví...)
9. Marťan - Andy Weir
Marťana jsem vybrala hlavně díky tomu, že jsem se skoro celou knihu popadala za břicho. Mark Watney byl vynikající postava, kterou neopustil sarkasmus ani v nejhorších okamžicích. Přišlo mi strašně super, že se v knize objevovaly i odborné termíny a tak - ne, že bych jim nějak extra rozuměla, že. Ovšem sem tam jsem se nudila, hlavně když na scéně nebyl Mark a jeho vtípky. Filmové zpracování bylo pak jenom takovým mihotavým odrazem skvělého díla.
10. Of Triton (+novely) - Anna Banks
A mou desítku uzavírají knihy Anny Banks, které kdyby tu nebyly, tak se snad skoro neznám! Série Of Poseidon je moje oblíbená, protože já a mořské obludky jsme nejlepšími kamarády už odjakživa! Druhý díl mi ukázal, že Anna umí napsat skvělé pokračování. Ke konci jsem skoro řvala jako želva kvůli jedné lapálii... Ovšem trochu se bojím závěru, jelikož mi připadá, že už je série docela uzavřená. Ale uvidíme, třeba mě moje obludky ještě překvapí! (A Anna Banks také, samozřejmě.)

Samozřejmě bych chtěla zmínit mnoho dalších jako je Svůdné zlo od Wendy Higgins, Chvíli před koncem od Lauren Oliver, Throne of Glass od Sarah J. Maas nebo i Jen jeden den od Gayle Forman. Ale to bychom tu byli ještě dlouho, víte co. ;)

Co vy a vaše nejlepší knihy roku 2015? Máte nějaké doporučení?

1 komentář:

  1. Z tvých TOP knih jsem zatím četla jen jednu, ostatní mám stále na seznamu :) Četla jsem OTKU, ale bohužel musím říct, že v tomto případě se mi víc líbil film, který jsem viděla první. Marťana už mám doma a čeká na přečtení, do kterého se určitě brzy pustím!
    Mezi moje nejoblíbenější knížky roku 2015 určitě patří Ve stínu černých ptáků, Ready Player One, Sága, Scarlet a Selekce.

    OdpovědětVymazat